“Sarah D’hondt, quand reviendras-tu?”

Bennie
0 reactie(s)
 Sarah D'hondt - (c) Bennie Vanderpiete

Tekst en foto's (c) Bennie Vanderpiete

Uyttenhove zat zaterdagavond afgeladen vol. Zo’n 340 muziekliefhebbers daagden op voor “Ma plus belle histoire d’amour, c’est vous”, de voorstelling waarmee Sarah D’hondt hulde brengt aan de Franse chansonnière Barbara. De vraag naar tickets was zo groot dat Paul Denis en zijn Cultuurmakers-team voor de uitschuifbare tribune nog 6 rijen stoelen geplaatst hadden.

In afwachting van het optreden werd een summier overzicht van het werk en het (bewogen) leven van Barbara geprojecteerd. Of hoe een meisje van Joodse afkomst, in 1930 geboren als Monique Serf, uitgroeide tot een gevierde zangeres, tekstschrijver en componist.

Openen deed Sarah o.m. met “Nantes”, één van de bekendste en mooiste nummers van Barbara. Een liedje dat gaat over het overlijden van Jacques Serf, de vader van Barbara. Vader en dochter waren van elkaar vervreemd geraakt en Barbara hoorde op 21 december 1959 dat haar vader overleden was in een ziekenhuis in Nantes. Ze schreef het nummer daags na de begrafenis.

Sarah D'hondt - (c) Bennie Vanderpiete

Barbara was tijdens haar carrière steeds omringd door goede muzikanten en – in het bijzonder - 4 accordeonisten speelden een grote rol. Ook hun (instrumentale) nummers kwamen zaterdag aan bod met onder meer “Indécise” (Jean Corti), “Rue de la Chine” (Marcel Azzola), “Flic Story” (Roland Romanelli) en “Barbara“(Richard Galliano).

“L’aigle noir” was dan weer één van de kippenvelmomenten van het optreden. In dit mysterieuze lied vertelt Barbara hoe ze in slaap was gevallen aan een meer, toen plots een zwarte arend opdook. In haar memoires, die ze nooit voltooide, vertelde Barbara dat ze als kind door haar vader misbruikt werd. Maar nooit koppelde ze dit nummer aan hem. Volgens Patrick Bruel, die “L’aigle noir” in 2015 coverde, was de zwarte adelaar een verwijzing naar nazi-Duitsland.

Sarah D'hondt - (c) Bennie Vanderpiete

Een schitterend optreden kreeg met het bisnummer “La vie en rose”, waarbij Sarah enkel op gitaar begeleid werd, een zeer mooie afsluiter.

Dank aan Cultuursmakers en Patrick Haegens die Sarah wist te overtuigen om een programma te maken rond de liedjes van Barbara. Sarah D’hondt, “de nachtegaal van Gent”, betoverde Uyttenhove. “Sarah, quand reviendras-tu?”.

Fotoreeks
(Klikken op het facebook logo om de reeks te openen).