Sarah D’hondt zingt Barbara – op 28 januari in zaal Uyttenhove

Noteer alvast zaterdag 28 januari ’23 in uw agenda. Die dag treedt chansonnière Sarah D’hondt – “de nachtegaal van Gent” -op in zaal Uyttenhove met “Ma Plus belle histoire d’amour, c’est vous”. Een programma met liedjes van Barbara. De voorstelling kreeg dan ook de titel van één van haar bekendste nummers.

Het was Patrick Haegens, liefhebber van het Franse Chanson, die Sarah kon overtuigen om een programma te maken met nummers van Barbara en ervoor zorgde dat ze ook in Lochristi zal optreden. Sarah zal daarbij begeleid worden door 4 uitstekende muzikanten. Lochristinaar.com mocht aanwezig zijn tijdens de generale repetitie in Oosterzele. Een unieke gelegenheid voor een fijne babbel met Sarah D’hondt en Patrick Haegens. En, na het zien van de (veelbelovende) repetitie, bestelden we prompt onze tickets. Misschien een idee voor een origineel kerstgeschenk?

Sarah D'hondt - © Bennie Vanderpiete

Sarah, hoe wordt een klein meisje uit Jabbeke een gerenommeerde chansonnière?

Sarah: “Zingen is iets wat ik van jongs af spontaan deed. Dat viel ook mijn omgeving en mijn leerkrachten op. Het zingen in een jeugdkoor was dus een logische, volgende stap. Zodra het kon, ging ik zangles volgen in het deeltijds kunstonderwijs. Toen ik later in Gent terechtkwam, ontmoette ik een aantal muzikanten die me op sleeptouw namen. Dan denk ik aan Lieven Tavernier en Koen De Cauter. Maar zonder Rein De Vos en Stijn Bettens was ik nooit aan een effectieve bezetting gekomen. Zij hebben toen een band – “Douce Ambiance Quintet” – opgericht waarmee we muziek van Django, afgewisseld met Franse chansons, brachten.”

We kennen je inderdaad vooral als vertolkster van het Franse Chanson. Maar je was destijds tweede stem van Lieven Tavernier met vooral Nederlandstalige liedjes. Waarom koos je voor het chanson en waar komt die affiniteit met de Franse taal vandaan?

Sarah: “Mijn grootmoeder neuriede altijd Franse liedjes. Die muziek pikte ik op en zo zit het chanson ergens in mijn bloed. Het verhalende van dat genre vind ik heel fijn en deel ik graag met het publiek. De Franse taal leerde ik door vakanties in Wallonië. Daar verbleef ik bij een gastgezin waar mijn vader – destijds als kind – ook al ging om Frans te oefenen. Later studeerde ik, in het kader van Erasmus, ook een half jaar in Frankrijk. Al doende leert men het beste.”

Sarah D'hondt - © Bennie Vanderpiete

Je eerste album “Souvenir” bevatte enkel Franstalige nummers. Op je tweede album “Collage” ging je even “internationaal”. Spaans, Nederlands en zelfs een Duits (liefdes-)liedje. Met “Ma Plus belle histoire d’amour, …” heb je nu terug een programma volledig in het Frans. Blijven “anderstalige” nummers een uitzondering?

Sarah: “Je zal me niet snel Engelstalige nummers horen zingen. Sommige talen “bekken” voor mij nu eenmaal beter dan andere. Duits vind ik bijvoorbeeld veel leuker om te zingen dan Engels. Dan denk ik bijvoorbeeld aan die grote dame, Hildegard Knef. Haar werk wil ik misschien ook ooit nog wel eens brengen. Maar het Franstalig repertoire is mijn habitat. Mijn moedertaal is het Nederlands. Of om helemaal correct te zijn “het Jabbeeks”. Als ik ooit zelf nummers schrijf, zal het in die taal zijn. “

Patrick, jij brengt Sarah naar Lochristi. Hoe leerde je haar kennen?

Patrick: “Sarah ontmoette ik voor het eerst in 2012 tijdens de Gentse Feesten, dus zo’n 10 jaar geleden. Die dag was er een optreden van Lieven Tavernier en tijdens de pauze mocht Sarah de Cd’s van Lieven aan de man brengen. Ik heb haar toen niet in de steek gelaten en er ééntje gekocht. Zo geraakten we aan de praat. Ik vertelde haar van mijn plannen om, later dat jaar, in theater Tinnenpot een programma te brengen over Barbara. Voor die voorstelling had ik Catherine Delasalle gevraagd om een aantal liedjes te zingen, maar maakte me toen al de bedenking “Sarah had dit ook gekund”.

Patrick Haegens - © Bennie Vanderpiete

Vanwaar jouw liefde voor het Franse chanson, Patrick?

Patrick: “Die liefde is er gekomen, destijds, door mijn leerkracht Frans. Die bracht platen van Georges Moustaki mee naar de les en rond die liedjesteksten werd dan ook gewerkt. Georges Moustaki heeft een liedje “Les amis de Georges”. Dat zijn de vrienden van Georges Brassens, nog zo’n icoon. Zo kwam ik bij die Franse chansonnier uit. In 2007 maakte ik samen met Evarist Ganzelever een programma met zijn poëzie en (bijpassende) muziek van Brassens. Deze voorstelling in het theater Tinnenpot werd wel gesmaakt. Op een andere plaat van Georges Moustaki zingt Barbara een zeer eigen interpretatie van het chanson “La ligne droite”. Ik ging naar de bibliotheek van Gent en enkele bezoeken later “was ik verkocht” en werd Barbara een deel(tje) van mijn leven.

Hoe kon je Sarah overtuigen om in de huid van Barbara te kruipen?

Patrick: “De voorstellingen in het theater Tinnenpot hadden mij ook geleerd dat er in Gent en omstreken heel wat ”die hard” fans van Barbara zijn… Ik ben na onze kennismaking op de Gentse Feesten nog vaak naar Sarah gaan luisteren en leerde haar ook beter kennen. In januari 2020 zijn we dan samen eens naar een optreden geweest van Fabienne Marsaudon. Dat vond plaats in het fameuze atelier van de kunstschilder Marcel Hastir. Die avond op het programma: Brel en Barbara. Op de terugweg heb ik mijn kans gegrepen en gevraagd of ze het niet zou zien zitten om een voorstelling te maken met de “chansons” van Barbara. Mijn enthousiasme was blijkbaar voldoende aanstekelijk en ik kreeg een ja!”

Sarah D'hondt - © Bennie Vanderpiete

Sarah, het heeft wel wat tijd (en overredingskracht?) gevergd voor je je aan het oeuvre van Barabara gewaagd hebt?   

Sarah: “Inderdaad, maar dat is een gevoelsmatige kwestie. Intuïtie is zeer belangrijk, ook in de zang. Zo kan je dicht bij jezelf blijven. Een belangrijke voorwaarde om goed te zingen.”

Tickets bestellen?

De voorstelling “Ma plus belle histoire d’amour, c’est vous” vindt op 28 januari plaats in zaal Uyttenhove en begint om 20 uur. De deuren openen een half uurtje voordien. Kaarten zijn nu al te koop en kosten 18 euro. Wie lid is van Cultuursmakers betaalt slechts 16 euro. Bestellen kan online (hier klikken), per mail (lochristi@cultuursmakers.be) of door te bellen naar 09 356 94 20.

Scroll naar boven