Schoolteam GBS Lochristi oogst veel lof met "In de sacoche"

Bennie
1 reactie(s)
Schoolteam GBS Lochristi oogst veel lof met “In de sacoche”

© Bennie Vanderpiete

Ook dit jaar brachten de leerkrachten en het toneelteam van GBS Lochristi-Beervelde een komisch toneelstuk, waarvan de opbrengst ten goede komt van de leerlingen. Een duizendtal toeschouwers kwamen het voorbije weekend naar één van de drie voorstellingen en genoten. Nadien niets dan lof! Een terugblik.

Net als vorig jaar – toen met “De kat in de kelder” - koos het schoolteam voor een stuk van auteur Paul Anrys. Ook deze keer was het eerste deel een vrij lange aanloop met heel wat dialogen.
Na de pauze – toen alle verwikkelingen en intriges hun ontknoping kenden - stak er veel meer vaart in het stuk. Toch zag je na de voorstellingen niets dan lachende gezichten en waren alle toeschouwers unaniem lovend. En terecht, want het schoolteam speelde eens te meer op een erg hoog niveau.

Uiteraard werd het stuk gedragen door een aantal “ouwe rotten” met jarenlange ervaring. Maar ook de jongere leerkrachten deden het erg goed. Door een uitstekende rolverdeling werd er met zeer veel “naturel” gespeeld. De zussen Denise en Agnes Blancquart gingen vrijdagavond naar de première.

“Ik kom al 37 jaar naar het schooltoneel van de gemeentelijke basisschool en zag dus alle stukken” aldus Denise. “Dit was ongetwijfeld één van de beste opvoeringen die ik al zag”. En zus Agnes voegde eraan toe “Dit stuk zag ik reeds in 2 andere gemeenten. Maar nergens was er zoveel actie en heb ik zoveel gelachen”.

Ook heel erg leuk - dat is dan weer de verdienste van de auteur - waren de aangepaste muziekjes tijdens de black-outs. Denk maar aan “Vergeet Barbara” als Max ontdekt dat zijn echtgenote hem bedriegt, ”Who let the dogs out” nadat stiefdochter Laurence een hondje moest spelen of “Geen wonder dat ik ween” nadat Barbara en Laurence in tranen uitbarsten.

Een heel erg mooie podium, de sterke acteerprestaties van zowel de gevestigde waarden als van de jonge garde, de striptease van Luc Dhont die daarna (bijna) naakt moet vluchten en - last but not least - Kathy De Cock die op het einde op magistrale wijze de internet-date “Jacqueline” neerzet.
“In de sacoche” was een voorstelling die ons lang zal bijblijven.

Wie het nog eens wil herbeleven, vindt hieronder een korte samenvatting. Op de facebookpagina van Lochristinaar kan u het stuk nog eens herbeleven in zo’n 240 foto’s.

Korte inhoud

De verbijstering is groot bij de doodbrave schoenmaker Max (Freddy De Wilde) als hij, na een dagje vissen, terug in zijn winkel komt. Zijn kersverse echtgenote Barbara (Nancy Raes) heeft – samen met haar dochter Laurence (Melissa De Sweemer) - zijn mooie winkelruimte omgebouwd tot een zaak van handtassen.

En de plannen van Barbara zijn nog veel grootser. Ze wil van de “sacochenwinkel” in het centrum van Lochristi, een exclusieve zaak maken. Daarom schreef ze Delvaux – een absoluut luxe-merk - aan om hun handtassen te mogen verkopen. Die zullen binnenkort een inspectrice sturen om de zaak te evalueren. Max krijgt prompt een portierpak aangetrokken want “alle exclusieve zaken hebben een portier”.
De slechtziende Virginie (Isabelle Schatteman) is al jarenlang bevriend met Max en heimelijk verliefd op de brave schoenmaker. Samen spelen ze wekelijks op de lotto.
Ze verschiet zich een bult als ze de winkel binnenstapt. De schoenmakerij is weg en Max verwelkomt – zeer tegen zijn zin en in een clownesk pakje – de gasten.

Zo kan het niet verder! Dus smeden Virginie en Max een plan opdat hij niet meer zou moeten gehoorzamen. De brave schoenmaker veroorzaakt een ontploffing in zijn kelder en is (schijnbaar) op slag doof. Een bevriende huisarts (Micheline Lisabeth) zit mee in het complot en bevestigt dat “zijn buizen kapot zijn”. Maar er is ook goed nieuws. Bij de laatste lottotrekking is er maar 1 winnaar in rang 1 en Max en Virginie hebben net die zes cijfers aangekruist. Ongelukkig genoeg wilde Virginie net nu eens iemand verblijden en ze had het lottobiljet “in een sacoche” gestoken. Maar welke handtas was het nu weer?
Door zijn vermeende doofheid ontdekt Max dan zijn vrouw een relatie heeft met Michel Sablon (Luc Dhont), een vertegenwoordiger in schoenen.

Max en Virginie besluiten wraak te nemen. De slonzige Virginie vermomt zich als Delvaux-inspectrice wat haar de mogelijkheid geeft om het lotto-formulier te zoeken in alle handtassen in de winkel. Het levert niets op.
De “doofheid” van Max zorgt ervoor dat het onthaal van de gasten steeds vaker in het honderd loopt. In het bijzonder bij een heer met nogal “vrouwelijke trekjes” die geen cava wil (Robin Verschuere), loopt het mis. Michel wordt ingeschakeld om portier te spelen en zo is Max niet meer nodig in de zaak.

Om toch enigszins op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen, schakelen Max en Virginie drie vriendinnen in die zich uitgeven voor Delvaux-inspectrices: de dames Pim, Pam en Pet (An Van Laere, Silke Poelman Kathy De Cock). Hun spelletje duurt tot Barbara de drie dames, samen met die rare mannelijke klant die vrijwel dagelijks voorbijkomt, de winkel uitzet.
Gelukkig is er ook nog die eerlijke dame (Christine Poppe) die Barbara het lotto-formulier dat in haar gekochte handtas zat, bezorgt. Maar het biljet blijkt waardeloos want te laat gevalideerd.

De “roze ridder” komt nog een laatste keer langs om te vertellen dat hij de echte Delvaux-inspecteur is en de kandidatuur van Barbara uiteraard niet weerhouden werd.
Na een avondje uit arriveren Michel en Barbara stomdronken in de zaak en belanden in bed.
De maat is vol voor de arme Max en hij belt de deurwaarder (Tuur Decooremeter) en de politie (Rony De Smet) om de nodige vaststellingen te doen. Zij betrappen het koppel letterlijk op “heterdaad”. Michel en Barbara verdwijnen met de noorderzon.
Enkele dagen later is het Max’ verjaardag. Niet enkel Virginie komt hem feliciteren, maar ook zijn stiefdochter Laurence komt langs met een geschenkje. Zou ze dan toch een goede inborst hebben? Net op dat moment duikt praatvaar Jacqueline (Kathy De Cock) op, de zoveelste internetdate van de radeloze Max.

Na een tsunami van woorden, wil ze in het pakje van Laurence kijken….BOEM!
Het geschenkje bleek een moordpoging. Jacqueline overleeft de ontploffing niet en de bezorgde Virginie komt aangelopen? En Max? Die kon net op tijd dekking zoeken en beseft plots dat hij zijn geluk al 30 jaar veel te ver gaat zoeken. Hij sluit Virginie in de armen.
Veel plezier met onze uitgebreide fotoreeks op de facebookpagina van Lochristinaar.