Schooltoneel – GBS Lochristi gaat eten bij “Comme Chez Swa”

Bennie
0 reactie(s)

Tekst Bennie Vanderpiete © Titelfoto GBS Lochristi

Op 19, 20 en 21 januari is er terug schooltoneel in GBS Lochristi. Voor deze 40ste editie koos men voor het stuk “Comme Chez Swa”. Een stuk van Paul Anrys, de regie is in handen van Carine Stevens. Voor Freddy De Wilde is het ook zijn 40ste schooltoneel.

Geen schooltoneel in ’21, ’22 en ‘23

Het schooltoneel van GBS Lochristi in de maand januari, het was vele tientallen jaren een traditie.
Maar t.g.v. corona  waren toneelopvoeringen niet mogelijk in 2021 en begin 2022. Ook in 2023 bleven we op onze honger zitten omdat er te weinig leerkrachten waren die voldoende tijd konden vrijmaken om zich hiervoor ten volle in te zetten.

Zo diende het robijnen jubileum van het schooltoneel uitgesteld. Het schooltoneel begon in 1982, toen Lucien Schoonjans nog directeur was. Alle leerkrachten speelden toen (verplicht) mee. 39 jaar op rij was er daarna een schooltoneel. Het laatste komisch stuk dat opgevoerd werd was "De Roos van Casablanca" op 17,18 en 19 januari 2020.

Gaan eten bij “Comme Chez Swa”

Maar deze avond kwam er witte rook uit de schoorsteen van GBS Lochristi. Op 19, 20 en 21 januari is er een 40ste editie van het schooltoneel. Het stuk dat men in januari zal opvoeren speelt zich af in de keuken van het restaurant "Comme Chez Swa" in Sint- Martens-Latem, waarvan François (Swa, gespeeld door Freddy De Wilde) de "chef" is. Om een erfenis van ruim 5 miljoen euro te kunnen opstrijken, is hij verplicht te trouwen met Geraldine de Betancourt (Sophie De Geest), een onaantrekkelijke - oude - vrijster van adel.

Swa is echter smoorverliefd op Claudia (Thaïs De Bundel), de knappe dienster. Onder haar druk schakelt hij een huurmoordenaar (Rony De Smet) in om Geraldine van kant te maken en zo toch aan zijn erfenis te geraken. Als de huurmoordenaar komt opdagen, blijkt het een Spanjaard te zijn die bovendien verward wordt met de hulpkok (Luc Dhont) die men verwacht.  Chaos troef dus, in dit sprankelend spektakel met humor in het genre van TV-series als Allo Allo en Fawlty Towers.

Verder zijn er ook rollen voor Robin Verschuere (de barman), Liese-Lotte Tolpe (Katrien het keukenhulpje), Isabelle Schatteman (Albertine Struyf, de mama van Katrien), Silke Poelman (Inspectrice Helga Poot) en Lana Schalckens (Carla, de interim hulpkok).

Robijnen jubileum voor Freddy De Wilde

De regie is deze keer in handen van de Lootse comédienne en actrice Carine Schepens. Freddy de Wilde, ondertussen met pensioen, neemt de (hoofd)rol van Swa voor zijn rekening en ook voor hem is het een jubileum want hij was altijd van de partij. Dit jaar dus voor de 40ste keer.     

Kaarten

Er zijn 3 voorstellingen van “Comme Chez Swa”: op vrijdag 19 januari en zaterdag 20 januari, telkens om 20 uur, en ook een namiddagvoorstelling op zondag 21 januari (om 15 uur). De deuren openen een half uurtje voor aanvang. Kaarten kosten 10 euro in voorverkoop en 12 euro aan de kassa. Kinderen van 6 t/m 12 jaar betalen slechts 7 euro.  Tickets kunnen ook besteld/gereserveerd worden door een mailtje te sturen naar els.naudts@gbslochristi.be .