Shrek, de musical – wat u nog moet weten

Bennie
0 reactie(s)
Shrek productie

De muziekschool Lochristi bestaat 30 jaar en dat wordt op gepaste wijze gevierd. Op 24, 25 en 26 mei voeren ze 4 maal de musical “Shrek” op in het NT Gent. Lochristinaar ging langs tijdens een repetitie.

Shrek is de 4de grote musicalproductie van de muziekschool. In 2004, n.a.v. het 15-jarig bestaan voerde men “Fame” op, toen in de basisschool Sint-Jozef in Lochristi. Vijf jaar later verhuisden ze naar het podium van het NT Gent met “The Wiz” en in 2014 danste iedereen met “Footloose”. De 30ste verjaardag wordt dit jaar gevierd met 4 opvoeringen van “Shrek”. Ondertussen wordt er duchtig verder gerepeteerd om alles ingestudeerd te krijgen. Voor de hoofdrolspelers betekent dat 3 repetities per week. En ook Simon Neyt, hoofd van de muziekschool Lochristi, komt uiteraard geregeld kijken.

Simon Neyt over “Shrek”

Shrek is inderdaad onze 4de grote productie” aldus Simon. “We hadden een lange lijst van musicals waaruit we gingen kiezen. Ook “Grease” en “Oliver” waren favorieten. Maar ik wilde zoveel mogelijk leerlingen laten deelnemen en die 2 stukken bevatten te weinig rollen. De volgende vraag was of we het wel zouden aandurven om “Shrek” te spelen. Het is een superleuke musical, maar hij is – doordat hij zeer veel dans en zang bevat – ook erg zwaar. Maar we gingen ervoor!
Voor het toewijzen van de rollen deden we audities. Iedereen mocht deelnemen, ongeacht of hij nog leerling is van de muziekschool of niet. Na een eerste auditieronde voor alle rollen, volgde een tweede ronde voor de hoofdrollen.

Sinds september wordt er vlijtig geoefend: elke week op woensdagavond een repetitie “drama en dans” en op zondagnamiddag “zang”. Begin dit jaar werd het ritme opgevoerd en kwam er nog een tweede repetitie “drama en dans” bij. Enkele hoofdrolspelers moeten zelfs (tijdelijk) hobby’s stopzetten om zich volop op hun rol te kunnen concentreren. Maar er is een “zeer grote goesting” bij de hele groep, qua motivatie zit het echt wel goed.

Christophe Van der Sluys is de productieleider. Net als bij de vorige producties zal Shrek met livemuziek opgevoerd worden. We doen daarvoor een beroep op professionele muzikanten, aangevuld met leerlingen van de muziekschool. Het orkest zal nog groter zijn dan bij de voorgaande musicals. Jeroen Keymeulen is verantwoordelijk voor de muziek. Voor de vocale omlijsting stellen we een koortje van 6 stemmen samen.  De decors maken we zelf met leerlingen en medewerkers van de muziekschool. NT Gent werd recent gerenoveerd en sindsdien is de decorwissel geautomatiseerd, wat het gelukkig eenvoudiger maakt.
Ook dit jaar is de regie terug in handen van Dirk Crommelinck en zijn dochter Debbie neemt de choreografie op zich.“

Dirk en Debbie Crommelinck

Dirk is een Gentenaar die in de jaren ’80 naar Lochristi kwam wonen. Hij studeerde Nederlands en Engels aan de UGent en werkte 20 jaar in het onderwijs. Nu is hij werkzaam als coördinator publiekswerking bij NT Gent. Dirk begon zelf als 9-jarige met amateurtoneel en vanaf zijn 18de kwam daar het regisseren bij. Ondertussen mag je hem gerust beschouwen als één van de “grote namen” in de wereld van het amateurtoneel. Zijn echtgenote speelde zelf ook toneel en was ook souffleur en productieleidster. Samen hebben ze drie dochters die altijd naar de muziekschool Lochristi geweest zijn. Jelke geeft er trouwens nog steeds les en Debbie (32) stampte in 2007, samen met acteur Bert Verbeke, de musicalafdeling uit de grond.

Debbie danste in 2004 nog zelf mee in de musical “Fame” en was ook de choreografe van de vier grote musicals. Vader Dirk was telkens de regisseur.  En terwijl Debbie met ijzeren hand de dansrepetities leidde, konden we even spreken met Dirk.

Shrek is ongetwijfeld de moeilijkste van de 4 grote producties van de muziekschool. Het is een komisch stuk, wat al moeilijker te acteren is. Het bevat ook zéér veel muziek en dans en Debbie is echt wel veeleisend voor de jongens en meisjes” opent Dirk. “Simon wil zoveel mogelijk leerlingen van de muziekschool laten deelnemen. Op een bepaald ogenblik staan we met een 60-tal acteurs en dansers op het podium en tel daar dan nog maar een 20-tal figuranten bij. We moeten zelfs het decor wat aanpassen om al die mensen op de scène te kunnen plaatsen. Ook de draagkracht van het podium hebben we laten nakijken. Het is onze grootste productie qua aantallen, we hebben misschien echt wel een limiet bereikt.

Organisatorisch wordt dit ook een huzarenstukje. Fiona bijvoorbeeld wisselt een paar keer van gedaante: van prinses in een groene oger en terug. Ze moet dus telkens tijdig geschminkt, of ontschminkt, zijn. Uiteraard heeft die ruime bezetting ook gevolgen voor de budgettering. Voor de grime zijn we nog op zoek naar een goede oplossing. Febe Van de Vaerd bedenkt de kostuums, we doen ook een beroep op verhuurbedrijven en mogen in de NTGent-stock rondneuzen. Om de kosten te beperken zullen we ook maar één generale repetitie doen in NT Gent. De kostuum- en microwissels zullen we vooraf al moeten oefenen hier in de sportzaal van het St. Janscollege in de Oude Bareel.”

Simon Neyt over 30 jaar muziekschool

Simons verhaal aan de muziekschool begon een 15-tal jaar geleden. Er waren toen 250 à 300 leerlingen. De laatste 5 jaren is er een echte “boom” en dit jaar telt de school 730 leerlingen. Een derde onder hen zijn volwassenen. Ook de musicalafdeling, in 2007 opgericht door Debbie Crommelinck en Bert Verbeke (destijds “Bram” in de tv-soap “Thuis”), is een echt succesverhaal.
Dit jaar telt deze richting terug een 100-tal leerlingen en er is ondertussen ook een volwassenenafdeling.

Na elk werkingsjaar maken we een evaluatie om te zien wat we nog kunnen verbeteren. In 2018 voerden we initiatielessen voor de kindjes van de 1ste kleuterklas in. Nieuw is ook onze concertplanning, een noodzaak gezien het steeds maar groeiend aantal leerlingen dat optreedt.
Op dit moment gebruiken we – vrijwel dagelijks – 15
lokalen van de GBS Lochristi. De samenwerking verloopt zeer vlot en ik ben zeer blij over de wijze waarop dit gaat.
Maar eigenlijk zouden we graag nog verder uitbreiden, zeker in de slagwerkrichting. Dit kunnen we momenteel niet door plaatsgebrek, want die uitbreiding vergt (door de grootte van de instrumenten) een permanente opstelling. Maar voor u zit een gelukkig man!

De voorbije weken was er de affichewedstrijd. Binnenkort kan u hier de uitslag van die wedstrijd lezen, de definitieve affiche bewonderen en krijgt u informatie m.b.t. de ticketverkoop.