Shrek: staande ovatie voor de muziekschool Lochristi

Na elke scène applaus en een staande ovatie op het einde. Zo verliep vrijdagavond de première van de musical Shrek. Een productie die de muziekschool van Lochristi – bij gebrek aan een geschikte zaal in Lochristi – het voorbije weekend 4 maal opvoerde in het NT Gent. Het werd een groot succes.  

Een grote productie

Shrek was de 4de grote musicalproductie van de muziekschool. In 2004, n.a.v. het 15-jarig bestaan voerde men “Fame” op, toen in de basisschool Sint-Jozef in Lochristi. Vijf jaar later verhuisden ze naar het podium van het NT Gent met “The Wiz” en in 2014 danste iedereen met “Footloose”. De 30ste verjaardag werd dit jaar gevierd met 4 opvoeringen van “Shrek”.

Een musical die nog groter en intenser werd dan de vorige. Er speelden deze keer maar liefst 86 jongeren mee. Zij werden begeleid door een orkest van 11 personen en een 13-stemmig koor. Tel daarbij nog het artistieke team dat de leiding had, de mensen van de kostumering en de schmink en je komt uit op een productie van meer dan 120 personen.

Ik heb al dikwijls gedacht: waar zijn we in godsnaam aan begonnen” aldus Simon Neyt aan Lochristinaar, net voor de generale repetitie donderdagavond. “Deze productie is zoveel groter dan al het vorige dat we brachten. Er zijn zoveel rollen, zoveel verschillende decors. Bovendien is het een grappige musical, wat het extra moeilijk maakt. En ook qua zang…het zijn echt geen gemakkelijke nummers.

De opvoering telt 20 scènes. Bijna elke keer wordt er van decor veranderd, wat mogelijk is doordat NT Gent zijn decorwissels automatiseerde. De leerlingen en medewerkers van de muziekschool stonden zelf in voor de productie van deze decors. We gebruikten in het totaal 32 houten paletten en 13 boomstammen” vervolgt Simon.” In september 2018 werd er gestart met de repetities: elke week op woensdagavond een sessie “drama en dans” en op zondagnamiddag “zang”. Begin dit jaar werd het ritme opgevoerd en kwam er nog een tweede repetitie “drama en dans” bij. In het totaal een 100-tal oefensessies van telkens 2 uren.”

De première

Het voorbije weekend bracht de Muziekschool 4 opvoeringen van ”Shrek”. Voor voorstelling op zaterdagnamiddag kwamen er zo’n 250 kijklustigen opdagen. Bij de 3 avondvoorstellingen zat de zaal telkens goed vol met 350 à 400 toeschouwers. Een publiek van 1.400 personen, dat moet je verdienen! 

Vrijdagavond was er eerst de lang verwachte première voor een bijna uitverkochte zaal met uiteraard heel wat familie en vrienden. Al na de openingsscène was er applaus en zo zou het de hele avond gaan.
Bewondering en ontroering wisselden mekaar drie uur lang af. Dat had net iets korter gemogen, maar de tijd vloog voorbij.
Geregeld kon er gelachen worden met grappige scènes of oneliners.
Na een wervelend slot volgde terecht een staande ovatie. Het publiek was laaiend enthousiast. En de jongeren, die haalden het artistieke team dat de leiding had mee op het podium en bedankten hen met bloemen.

We zouden hier de loftrompet kunnen blazen over de schitterende danschoreografieën, de grappige vertolkingen van Donkey de ezel en Heer Farquard met zijn denkbeeldig ros, het erg mooie decor, de muzikale ondersteuning enz. Maar dit was vooral een indrukwekkende collectieve prestatie van de muziekschool onder leiding van een artistiek team dat prachtig werk verrichtte.
Het wordt moeilijk dit nog te overtreffen.

Lochristinaar mocht voordien ook al de generale repetitie bijwonen. Er diende toen nog een en ander bijgestuurd qua licht. Maar ongetwijfeld kan u toch genieten van de fotoreeks die we maakten. Veel kijkplezier.

 

Scroll naar boven