Sons for Parkinson beklimmen Mont Ventoux voor het goede doel

Bennie
1 reactie(s)
Sons for Parkinson Lochristi

© Bennie Vanderpiete

David en Tim zullen op 22 juni – samen met 11 vrienden – “La Cannibalette” fietsen en de Mont Ventoux beklimmen. Zo zamelen ze geld in ten voordele van het onderzoek naar Parkinson. Vorige zaterdag werd het hele project, en het wielerteam van “Sons for Parkinson”, voorgesteld.

Sons for Parkinson – de aanleiding

Tim Everaert en David Ryckbosch zijn schoonbroers. 4 jaar geleden werd bij de vader van Tim – de schoonvader van David dus – de ziekte van Parkinson vastgesteld. De man was toen (nog maar) 53 jaar oud. Parkinson is een ziekte die men nog steeds niet kan genezen. Maar er gebeurt heel wat onderzoek en de resultaten zijn (soms) hoopgevend. Dit onderzoek dient absoluut voortgezet en kost handenvol geld.
Tim en David speelden al lang met het idee om zich in te zetten voor het goede doel. Maar toen hun (schoon-)vader de diagnose “Parkinson” te horen kreeg, werd dit voornemen concreet.  “Sons for Parkinson” was geboren.

De uitdaging

Tim en David verzamelden 11 vrienden om een speciale uitdaging aan te gaan. Samen willen ze deze zomer “La Cannibalette” fietsen. Een fietstocht over 4 cols, waaronder 2 keer de Mont Ventoux en verder de Col de l’Homme Mort en de Col d’Aulain. Een helse tocht van 131 kilometer met 3.525 hoogtemeters. In het gezelschap een aantal ferventie wielertoeristen, maar ook een aantal mensen – niet in het minst Tim en David – die nog heel wat trainingswerk voor de boeg hebben. En die voorbereiding is ondertussen begonnen. Twee keer per week wordt de tweewieler van stal gehaald en die ritjes worden aangevuld met toertochten zoals de “Tour de Namur”, de “La Chouffe Classic”, “Dwars door Vlaanderen”, “Tilf - Bastogne – Tilf” of “De Scheldeprijs”.

Op 20 juni vertrekt de hele groep naar het zuiden van Frankrijk en 2 dagen later willen ze dan de ”Reus van de Provence” bedwingen. Ruben Dubois, Masimo Verhelle, Loiq Vervinckt, Robin Blondeel, Tim Everaert, David Ryckbosch, Tom Eggermont, Frederick Van Mol, Steven Thiriaux en Didier De Vuysdere fietsen “La Cannibalette”. Jan-Pieter Jacobs zal het bij “La Ventousiaste” houden (67,2 km met 1 beklimming van de Ventoux). Steven Ryckbosch en Dieter Snoeck zullen die dag zelfs een verlengstuk breien aan hun tocht en in het totaal 173 km fietsen en 6 cols beklimmen.

Het evenement

Vorige zaterdag stelden “Sons for Parkinson” hun project voor aan sponsors, vrienden en genodigden. Een en ander vond plaats in de nieuwe installaties van de Feestarchitect op de bedrijvensite in de Burgstraat in Destelbergen, waar ook de zaak “DR-Schilderwerken” van David Ryckbosch en Steve Degroote gevestigd is.  

Om 18.30 uur was er een receptie waarop de sponsors en hun familie uitgenodigd waren. Die 27 sponsors werden bereid gevonden een bedrag te schenken ten voordele van het onderzoek naar Parkinson. De 60 aanwezigen konden niet enkel genieten van een lekker aperitief en enkele culinaire hoogstandjes, maar kregen – in kleine groepjes – ook een rondleiding door zaakvoerder Christ Schepens.

Vrienden en genodigden kwamen omstreeks 20 uur toe. Hen wachtte een gezellige avond met een tombola, lekkere drankjes en een erg mooi bordje met tapas.
Mevrouw Chris Rosseau – ondervoorzitster van de Vlaamse Parkinson-liga Oost-Vlaanderen en zelf “Parkinson-weduwe” – gaf uitgebreid toelichting over de ziekte en een stand van zaken over lopende onderzoeken (o.m. een veelbelovend onderzoek waaruit zou blijken dat deze ziekte door de darmen veroorzaakt wordt en niet in de hersenen).

Hoogtepunt van het evenement was uiteraard de voorstelling van de 13 enthousiastelingen die gaan fietsen voor het goede doel. Kris De Pauw – die de groep zal vergezellen als “foerier” – praatte de avond aan mekaar. Nadien was het de beurt aan Bluesy Muloosy om er een lap op te geven en zij kregen de 150 aanwezigen aan het dansen. The Blom Brothers sloten de avond af met een gesmaakte DJ-set.

Met 7.500 euro naar Music for Life?

Eerst was het onze bedoeling om 5.000 euro in te zamelen”, vertelde David Ryckbosch aan Lochristinaar bij aanvang van het evenement. “Maar de sponsors toonden zich zo gul dat we nu al 4.000 euro ophaalden. Daar komt deze avond nog de opbrengst van onze tapas-bordjes en de tombola bij.

 In november organiseert Time2Wine nog een wijnproefavond en samen met de Vlaamse Parkinsonliga verkopen we “neuzekes”. We mogen onze ambities nu al bijstellen en het zou tof zijn moesten we eind dit jaar een cheque van 7.500 euro kunnen presenteren tijdens Music for Life”.

Veel succes Tim, David en de hele wielerploeg. Lochristinaar draagt dit mooie initiatief uiteraard een warm hart toe en was aanwezig op het evenement. Onderstaande fotoreeks is het resultaat. Veel kijkplezier.

(Foto’s © Bennie Vanderpiete & Wikipedia)