SOS dode mezen en vlinders tellen

Jean Marie
0 reactie(s)
SOS dode mezen vlindertelling

© tekst JMDB

Velt en Vogelbescherming Vlaanderen hebben dit voorjaar meer dan 4.000 meldingen van verontruste burgers ontvangen, die een nest dode mezenjongen in de tuin vonden. Daarvan worden de komende weken 100 stalen in een labo geanalyseerd. Juli is ook vlindertelmaand voor Natuurpunt.

"We willen onderzoeken of er een verband is tussen de hoge mezensterfte en het gebruik van insecticiden", delen beide organisaties mee.

Waarom ‘slechts’ 100 stalen?

De kostprijs is doorslaggevend. Eén staal onderzoeken op de aanwezigheid van pesticiden kost beide organisaties 200 euro.

Oost-Vlaanderen koploper

Via de website www.sosmezen.be konden burgers tussen 15 maart en 15 juni dode kool- en/of pimpelmezen (vaak aangetroffen in nestkastjes) melden.

"Dit aantal hadden we helemaal niet verwacht. In totaal brengen we zo 4.516 dode mezen in kaart, verspreid over heel Vlaanderen."

In onze provincie waren er 342 meldingen met 1.397 dode mezen. In Lochristi ging het om 7 meldingen en 14 dode vogels. De meeste meldingen komen uit onze provincie maar dit wil niet meteen zeggen dat er in Oost-Vlaanderen het meeste pesticiden worden gebruikt of dat er in Oost-Vlaanderen meer mezen sterven dan elders. Het heeft wellicht te maken met de grote(re) betrokkenheid van de Oost-Vlaming bij onderzoeksprojecten als deze.

Resultaten in september

Het volledige onderzoek wordt gefinancierd met donaties. De resultaten van dit onderzoek worden in september verwacht.

Meer info? https://www.sosmezen.be/

 

Vlindertelmaand

In 2019 wordt Het Grote Vlinderweekend verlengd tot De Grote Vlindertelling van Natuurpunt. Ze roepen alle Vlamingen op om een of meerdere keren de vlinders te tellen tussen 6 tot 28 juli. Zo geven ze iedereen de kans om mee te doen én meer bruikbare cijfers te verzamelen.

De methode blijft hetzelfde. Tel alleen of samen met je familie of vrienden gedurende een kwartier. Noteer het aantal verschillende exemplaren van elke vlindersoort in je tuin en bezorg je resultaten aan Natuurpunt. Zo maak je deel uit van het grootste vlinderonderzoek in Vlaanderen en help je om de natuur in de tuinen mee in kaart te brengen.

Meer info? https://www.natuurpunt.be/pagina/de-grote-vlindertelling-van-natuurpunt