Sproeirondes gemeente aangepast

Het is kurkdroog en heet. Terwijl het gras rossevossig is en naar elke druppel water hapt, iedereen koelte zoekt, vindt je nog veel oases van groei en bloei. Bloembakken en torens staan er fleurig en kleurig bij dankzij het water dat door het gemeentepersoneel wordt gesproeid.

Wat doet de gemeente?

“ In heel Oost-Vlaanderen gelden extra maatregelen door de aanhoudende droogte en de mogelijke waterschaarste. Daarom past ook de groendienst van Lochristi zijn sproeirondes van de vele bloemen en openbaar groen aan. De provinciegouverneur heeft omwille van de aanhoudende droogte en de warme dagen extra maatregelen genomen. Zo is het sinds eind vorige week o.a. verboden om tussen 8 uur ’s morgens en 20 uur ’s avonds planten, bloemen of gazons te besproeien met regen- of grondwater. Met leidingwater is dit verboden, ongeacht het uur.

Tijdens de zomer worden de vele bloementorens en pas aangeplante bomen en struiken in Lochristi verschillende malen per week bewaterd met regen- en/of grondwater (bloemen driemaal/week, bomen en struiken tweemaal/week). Een tankwagen rijdt hiervoor rond tussen 6 en 15 uur.

Rekening houdend met de aanhoudende droogte én de huidige opgelegde maatregelen van de gouverneur, zal de groendienst dit voortaan enkel nog doen tussen 5 en 8 uur 's morgens.”

Spring je zuinig om met mensen en middelen (belastinggeld) als je elk jaar duizenden euro’s spendeert aan éénjarig plantgoed, die je dan op heel veel plaatsen met inzet van een vloed mankracht in de grond steekt? Maandenlang een vrachtwagen, chauffeur en sproeier meerdere keren per week inzet om water te geven, terwijl je extra oponthoud veroorzaakt en vooraf weet dat alles na de bloei wordt weggegooid.

Reactie

“ Het water is grondwater omdat het regenwater op is. Denk dat wij heel duurzaam werken: geen verdamping door rechtstreeks aan te gieten, steeds controle van de gieters door te voelen in de pot, polymeren in de potgrond die het vocht vasthouden, duurzame plantensoorten met weinig tot geen ziektes, strikte opvolging met teeltbegeleider, uitgebalanceerde voeding, zeer betrokken werknemers, ….

Denk dat ons debiet een fractie is van een (bijna zeldzaam) tuinbouwbedrijf. We volgen de richtlijnen van de gouverneur op de voet.”

Binnenkort – als de droogte aanhoudt – komt er wellicht een totaal verbod voor particulieren en besturen. Droogte kan misschien aanzet zijn om onze bloemengemeente op een andere manier fleurig in te richten?

Meer informatie over het besluit van de gouverneur? https://www.lochristi.be/nieuwsdetail/2150/waterschaarste-extra-maatregelen

 

Scroll naar boven