Sterren kijken

Jean Marie
0 reactie(s)
sterren planeten fotograferen Dominique Dierick

Tekst - Foto Dodi 

Astro-fotografie is zijn passie. Al 45 jaar lang fotografeert hij sterren en planeten, lichtjaren ver weg. Het zijn sterrenkijkdagen dit weekend. Dominique Dierick (Dodi) liet zijn licht schijnen op wat er nu te zien is ‘s avonds en ’s nachts bij heldere hemel en duisternis.

“  Eind februari alweer, en dat betekent dat aan de avondhemel de sterrenbeelden van de winterhemel langzaam plaats ruimen voor de lentesterrenbeelden. Orion - baken van de winter - schuift op naar het Zuidwesten en aan de oostelijke horizon maakt de Leeuw zijn opwachting.

Hoog in het zuiden zit om deze periode het sterrenbeeld Monoceros, de Eenhoorn, pal tegen Gemini, de Tweelingen aan. In Monoceros vinden we een pracht van een roos, de Rosette Nevel, officieel gerefereerd als NGC2244, naar de sterrenhoop in het midden van de roos. NGC staat voor New General Catalogue, een catalogus van hemelobjecten, lang geleden samengesteld door John Louis Emil Dreyer in 1888.

De Rosette Nevel maakt deel uit van de moleculaire wolk van waterstofgas en stof in Monoceros, in ons eigen melkwegstelsel. Het licht doet er ongeveer 5.000 jaar over om ons te bereiken. Deze foto toont dus het object zoals het er uitzag ten tijde van de oude Egyptische beschaving. Hoe het er nu uitziet, weet eigenlijk niemand precies. Maar we hebben natuurlijk wel een idee, veranderingen gaan niet zo snel op kosmische schaal...

Wat we zeker weten is dat de sterrenhoop in het midden van de nevel vrij jong is en dat straling van een aantal van deze sterren het gas oplicht, tot wat wij te zien krijgen...

Het object is onder donkere hemel vaag te zien in een verrekijker, maar daar kunnen we in Vlaanderen enkel nog van dromen, omwille van de alomtegenwoordige lichtvervuiling, openbaar en privé. Deze opname maakte ik dan ook vanop afstand met mijn telescoop, die in Spanje staat opgesteld sinds vorige herfst. En dan nog was er een totale belichting nodig van 300 minuten om de Rosette in al zijn kleur weer te geven.

Een foto van de hemel daar, het tweede beeld, toont hoe donker het er is, tot bijna aan de horizon. Het gebiedje van de Rosette Nevel is aangeduid.

Sterrenkijkdagen ook dit weekend in Lokeren en Gent

http://www.vvs.be/subsite/sterrenkijkdagen/sterrenkijkdagen-vvs-scheldeland-lokeren  (enkel zaterdagavond)

http://www.vvs.be/subsite/sterrenkijkdagen/sterrenkijkdagen-ugent-volkssterrenwacht-armand-pien-gent  (vrijdagavond en zaterdagavond)