Straatverlichting ook hier gedoofd

Jean Marie
0 reactie(s)
Straatverlichting Lochristi gedoofd

Tekst JMDB - Foto Bennie Vanderpiete ©

Vanaf vanavond wordt tussen 23 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens de openbare verlichting op veel plaatsen gedoofd. Het gebeurt in fases en de lijst van de betreffende straten zonder straatverlichting vind je via https://www.lochristi.be/nieuwsdetail/3023/straatverlichting-gaat-gefaseerd-uit-vanaf-2-november al zal het nog een hele tijd duren vooraleer het overal zo is.

We zijn niet de eerste gemeente en zeker ook niet de laatste in de rij waar men energie wil besparen. Lochristi wil ook zijn duit in het zakje doen maar dat gaat niet zomaar. Er zijn geen gemeente- of stadsgrenzen voor Fluvius en niet alle gemeenten zitten op dezelfde golflengte.

Mededeling gemeente:

“Momenteel is het niet mogelijk om alle straatverlichting ’s nachts uit te schakelen. Fluvius, de netbeheerder voor elektriciteit, moet hiervoor een groot aantal elektriciteitscabines ombouwen. Samen met hen werkten we een afschakelplan uit. Welke cabines eerst omgebouwd worden, bepaalden we in functie van het grootste besparingspotentieel.”

Vanaf 2 november bouwt Fluvius 22 kasten om. Zodra een kast omgebouwd is, gaat de openbare verlichting diezelfde avond uit. Wanneer ze een 2de  golf cabines aanpakt in Lochristi, is nog niet duidelijk. Ze plant wel eind 2023 klaar te zijn met alle cabines.

straatverlichting Lochristi

Waar blijft de straatlamp branden?

“Langs de gewestwegen N70 en N449. Het gaat hier dan o.a. over Antwerpse steenweg, Dorp-Oost, Dorp-West, Denen en N449: Beerveldsebaan, Slagmanstraat … evenals in de zones met camerabewaking en de fietsenstallingen in de Bosdreef en Pauwstraat.

Besparing

Het zou gaan om 40% minder verbruik, minder lichtvervuiling en ook fauna en flora wordt minder verstoord in hun dag- en nachtritme. Uit een onderzoek van de Federale Politie zou blijken dat dit geen effect heeft op de veiligheid in de buurt. De lichten blijven branden op vrijdag- en zaterdagnacht. 

De afgelopen jaren werd al 23% van de openbare verlichting in onze gemeente vervangen door interactieve ledverlichting en dit type verlichting kan sneller gedoofd worden.

Hoeveel al deze aanpassingen kosten, werd niet medegedeeld. Kijken dus waar het al vanavond zo is. Uiteraard ook benieuwd wanneer het in jouw straat zo wordt.