Tentoonstelling Rossekoppen is schot in de ro(o)s

2018 is voor Lochristi een feestelijk Reynaertjaar met tal van activiteiten. Zaterdag werd de tentoonstelling “Rossekoppen” officieel geopend. De foto’s zijn nadien nog te zien in het gemeentehuis en tijdens de herfsteditie van de Tuindagen.

Lochristi is in 2018 officieel voorzitter van het Intergemeentelijk Project Land van Reynaert. Dit project wil o.a. het verhaal “Van den vos Reynaerde” promoten en daarvoor allerlei activiteiten organiseren.
In het epos van de Vos Reinaert is er een passage waar men spreekt over “de felle met den roden baard”. En zo kwam tijdens de vergaderingen van de werkgroep het idee naar boven om mensen met rode haren te laten fotograferen. Drie fotografen werden aangezocht om elk 15 personen uit Lochristi met rode haren te portretteren. Het leverde een unieke tentoonstelling op, een schot in de roos.

Thierry De Coninck

Thierry De Coninck (42) uit Lochristi is de zoon van kunstenares Sonja Wijker, die u o.m. kent van “Vrij Ambrosiana”. Hij is de enige van de 3 die ook beroepsmatig fotograaf is.

“Ik fotografeer al van kindsbeen af en volgde een opleiding aan het KASK. Nu ben ik cameraman en fotograaf. Voor deze fotoreeks contacteerde ik ieder model eerst telefonisch, om te weten te komen wat hun hobby’s en interessegebieden waren. Die zaken probeerde ik dan ook te verwerken in de foto’s die we thuis bij de modellen maakten. Daarvoor maakten we van het aanwezige licht gebruik. Je mag rekenen dat we voor elk portret toch wel enkele uren tot een halve dag nodig hadden. Een zeer intensief proces, maar ik ben wel erg tevreden met het resultaat”.

Katrien Vervaet (42) – woonachtig in de Dorpstraat in Lochristi en moeder van Milan, Jonah en Fee – was een van de modellen van Thierry.

“De foto werd begin juni genomen. Ik had absoluut geen ervaring met poseren, maar Thierry stelde me op mijn gemak. Het beeld weerspiegelt echt wie ik ben. Onze tuin is heel belangrijk voor mij, ik lees zeer veel en ook die muntthee…De foto toont echt wie ik ben. Een erg mooi resultaat” aldus Katrien.

Emmie Hemelsoet

Emmie Hemelsoet (28) woont in Oostakker en is leerkracht lager onderwijs. Deze hobbyfotografe volgde tijdens haar middelbare studies een 2-tal jaar fotografie in avondschool. Een kennis die ze nu nog geregeld verdiept door het volgen van specifieke modules. Emmie is het meest thuis in de portretfotografie en doet dit ook het liefst. Voor deze reeks plaatste ze al haar modellen in de natuur en fotografeerde vanuit een hoger standpunt.

“Ik wou het rode haar goed tot zijn recht laten komen. Daarom portretteerde ik al mijn “rossekoppen” in een groene omgeving, bij hen thuis in de tuin of bijvoorbeeld op een buurtpleintje vlakbij. Door het kikkerperspectief kregen de modellen dan weer een mooie schittering in de ogen.
Ik ben toch wel een maand bezig geweest met dit project, maar het resultaat stemt me erg tevreden.”

Hanne Schoonjans (21) – dochter van CD&V-gemeenteraadslid Steven Schoonjans – was een van de modellen van Emmie.

“De foto van mij werd genomen in onze tuin in de Begonialaan. Ik had voordien nog nooit geposeerd als model voor een portret, maar Emmie stelde me goed op mijn gemak en na een half uurtje was de opname gemaakt. Wat mij betreft is dergelijk project zeker voor herhaling vatbaar, al heb ik zeker geen ambities als model”, vertelt Hanne
En niet enkel Hanne, maar ook haar moeder Caroline Van den Berge (48) was één van de “Rosse koppen” die Emmie voor de lens kreeg.
Net als Mona Van Renterghem (16) uit Zaffelare, die naast haar middelbare studies in Edugo Oostakker ook een opleiding volgde als actrice aan de film- en theaterschool in Gent.

“Mijn foto werd op 20 mei genomen op het buurtpleintje in de Ranonkelweg” aldus Mona. “Het was de eerste keer dat ik poseerde en het duurde al bij al maar een kwartiertje”. En dat ook dit een prachtig portret opleverde is niet verwonderlijk want “Mona is al altijd zeer fotogeniek geweest” fluisterde haar vader ons nog in het oor.

Gert-Jan De Baets

Gert-Jan De Baets (25) is fotografisch een autodidact. Hij woont in Gentbrugge, heeft geen eigen studio en werkt dus meestal in opdracht en op locatie. Hij begon destijds met het maken van concertfoto’s als hobby, maar gaandeweg werd hij fotograaf in bijberoep.
“Ik fotografeerde de 15 modellen allemaal in de oude pastorie in Beervelde. Voor deze serie koos ik heel bewust voor een donkerder beeld met bruintinten. Ik wou dat de haarkleur centraal stond en het werden zeer natuurlijke foto’s met veel karakter” aldus Gert-Jan.

Maaike Ryckbosch (19) uit Zaffelare was een van de 15 gelukkigen die door Gert-Jan geportretteerd werden.

“Ik had voordien ooit al geposeerd voor een shoot. Deze foto werd eind mei gemaakt in De oude pastorie in Beervelde. Ik stond vlakbij een raam met enkel natuurlijk licht en ik probeerde een beetje te glimlachen en toch vrij neutraal te kijken” vertelt Maaike.

Het leverde in ieder geval een prachtig beeld op.

Schepen Marie-Claire Van Nieuwenhuyse opende zaterdag officieel de tentoonstelling op de Reinaertfeesten in Hyfte. Van 30 juli tot 31 augustus is de expositie te bewonderen in het gemeentehuis in het kader van “Kunst aan de gang”. De foto’s zullen ook te zien zijn tijdens de herfsteditie van de Tuindagen van Beervelde (12, 13 en 14 oktober) die in het teken staan van “Reynaert”. Daarna krijgen alle geportretteerden hun foto.

Onderstaande fotoreeks herneemt alvast een kleine selectie van de portretten van de drie fotografen. Maar ga zeker eens kijken in het gemeentehuis of tijdens de tuindagen. Daar ziet u de volledige reeks in zeer mooie kwalitatieve afdrukken. Veel kijkplezier.

Scroll naar boven