Tineke Boel wint de Alfons De Schepperprijs - Geen cultuurlaureaat 2019 in Lochristi

Bennie
1 reactie(s)
Cultuurlaureaat 2019 - Tineke Boel - Alfons De Schepperprijs

© Tekst & Foto's Bennie Vanderpiete

2019 is een overgangsjaar voor wat de verkiezing van de cultuurlaureaat in Lochristi betreft. De Dr. Goossenaertskring beloonde Tineke Boel voor haar inzet.

Het was ondertussen al een traditie geworden, de nieuwe cultuurlaureaat van Lochristi die gehuldigd werd tijdens “Lochristi zingt” of de 11 juliviering. In de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen worden ook nieuwe adviesraden samengesteld. Zo ook de cultuurraad. En zij beslisten dat het concept van de verkiezing van cultuurlaureaat aan een opsmukbeurt toe is en er geen laureaat verkozen wordt in 2019.
 

Wat ons betreft, niet onterecht, want de titel was de voorbije jaren toch wat van zijn glans verloren.

We vroegen Paul Denis, de nieuwe voorzitter van de cultuurraad, om tekst en uitleg:

“Het klopt dat we de verkiezing van de cultuurlaureaat een nieuw elan gaan geven. We zijn samen met JH Lodejo aan het bekijken hoe we een database kunnen oprichten waar men “alle lokale talenten van Lochristi kan vinden”.

Daaruit worden kandidaten naar voor geschoven door sympathisanten - zoals het in het verleden was - of door zichzelf kandidaat te stellen. Via sociale media kan het brede publiek meestemmen wie dan de laureaat wordt.
Bijkomend, de verkozen laureaat zal dan ook in samenwerking met de gemeente het ganse jaar onder de aandacht worden geplaatst. Momenteel zijn we aan het brainstormen hoe we dit kunnen verwezenlijken en daarom besloten we om dit jaar de cultuurlaureaat ”on hold “te zetten.
Ondertussen werden al verschillende werkgroepen opgericht die regelmatig samenkomen en - naar mijn bescheiden mening - al heel wat positief werk verricht hebben. Maar onze prioriteit gaat nu even volledig naar de cultuurmarkt die zaterdag (nvdr. vandaag dus) plaatsvindt. Een behoefte die al lang aanwezig was bij de verenigingen.

Nieuwe wegen bouwen duurt een tijdje, maar (hopelijk) valt alles in zijn plooi.”

Geen cultuurlaureaat 2019 dus, al willen we toch al even voorbehoud maken tegen het (mee)stemmen via sociale media. Laat deze verkiezing niet afglijden naar een “populariteitspoll”. Cultuur is – zeker in Lochristi – heel dikwijls een niche-gebeuren en “populariteit” is niet noodzakelijk de beste waardemeter.
  

Tineke Boel wint Alfons De Schepperprijs

Aan de vooravond van de Vlaamse feestdag kende de Dr. Jozef Goossenaertskring van Lochristi de Alfons De Schepperprijs toe aan Tineke Boel.

“ Tineke Boel is al jaar en dag het Lootse trekpaard en de onvermoeibare bezielster van dansschool Arabesk. Jong - en minder jong - kan terecht in de dansschool die ondertussen een stevige reputatie uitgebouwd heeft. Elke twee jaar wordt een indrukwekkend totaalspektakel ontwikkeld dat volle zalen vult. Helaas geen zalen in Lochristi, want geen enkele zaal in Lochristi kan dergelijk hoogstaand cultuurevenement ontvangen” klinkt het in de argumentatie.

“Van een eveneens uitmuntende creativiteit getuigde haar choreografie tijdens het succesvolle Ambrosianafestival. Tineke Boel blijft verbazen met haar onuitputtelijke talent om mensen te enthousiasmeren en aan te zetten om het beste in zichzelf naar boven te halen. Eenzelfde inzet toont Tineke Boel ook in Crea-ateliers die ze begeleidt of de danslessen die ze verzorgt tijdens de sportkampen. De toekenning van de trofee voor sportverdienste in 2016 was dan ook helemaal terecht.

Daarnaast vindt Tineke Boel nog tijd om te grimeren, te ontwerpen, te tekenen, te knutselen en naait ze bovendien de kostuums voor de voorstellingen van Arabesk. Een culturele duizendpoot en terechte laureate van de Alfons De Schepperprijs 2019.”

Tineke Boel mocht woensdagavond in het sierteeltmuseum haar prijs in ontvangst nemen.
Ze had ook niet misstaan als Cultuurlaureate van Lochristi. Maar we geven de nieuwe cultuurraad alle krediet; hopend op vernieuwing, verjonging en verruiming.