Toekomstplannen Feestpaleis Beervelde

Jean Marie
0 reactie(s)
Feestpaleis Beervelde Con-Struct Peter Vermeulen

© Bennie Vanderpiete

Het werd vorig jaar verkocht samen met de gronden ernaast en de parking. In een ministerieel besluit werd thans de volledige bescherming opgeheven. Dit betekent niet dat deze feesttempel wordt afgebroken.

Peter Vermeulen en zijn firma Con-struct -  https://www.con-struct.be/ - is de bezieler van dit project en ze namen architect a154 - https://www.a154.be/ onder de arm. Niet alleen de voorgevel wordt behouden en in ere hersteld maar ook de voorbouw (inkom feestzaal – eetzaal) wordt omgebouwd tot een commerciële ruimte en die open te breken tot onder de originele asymmetrische polonceauspanten die bewaard bleven na de brand in 2001.


Deze brand heeft het grootste deel en het waardevolste in de as gelegd en is ook de reden waarom de bescherming van 10 november 1995 werd opgeheven in het Ministerieel Besluit van 12 maart 2019.

Aan de kant van de Beerveldese Baan wil men een 8-tal BEN-woningen (Bijna Energie Neutraal) bouwen en voorzien ze nieuwbouwappartementen (3 niveaus) aan de kant Toleindestraat. Er komt een binnenzone als groene buffer. De aanvragen zijn nog niet ingediend en alles is derhalve nog onder voorbehoud van goedkeuring. Betaalbaar en energiezuinig staan centraal.

De opheffing van de bescherming wordt nu bekend gemaakt en volgt ook het openbaar onderzoek. Nadien kan de bouwaanvraag ingediend worden en men hoopt eind dit jaar met een eerste fase te kunnen beginnen. In 2021 zou het moeten afgewerkt zijn.

Afscheidsweekend met VROB

Op 26-27 en 28 april wordt in samenwerking met Erfgoed Vlaanderen - Sofie Moeykens - een afscheidsweekend georganiseerd.

Geschiedenis

Het begon in 1924 toen de familie De Lat uit Moerbeke deze zaal liet bouwen. Het gebouw werd opgetrokken in art deco stijl. Deze kan je vandaag nog terugvinden in de voorgevel met de 3 maskers die ingewerkt zijn. Ook binnenin waren de oorspronkelijke geschilderde panelen tegen de muren in deze stijl.  In 1927 gingen de deuren open onder de naam ‘Feestpaleis’ en die is altijd zo gebleven. Het gebouw heeft in de beginjaren verschillende functies gehad: danszaal, cinema, theaterzaal maar het was ook plaats voor handelsbeurzen en openbare verkopingen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Feestpaleis bezet door de Duitsers. Een polyvalente zaal met deze afmetingen kon men heel goed gebruiken. Het is ook in deze periode dat de feestzaal werd uitgebreid met een café. Na de oorlog werden alle activiteiten hervat. Zo was er in 1948 de oprichting van een boks club die haar trainingen daar hield.

In de jaren 1950-1960 kreeg de zaal steeds meer en meer de allures van een echte feestzaal. Er werd vooraan een podium toegevoegd en het aantal festiviteiten steeg jaar na jaar. De bekendste zijn ongetwijfeld de Meifeesten en de verkiezing van miss Aardbei tijdens het Aardbeifestival.

Vanaf halverwege de jaren 1960 vonden heel wat Vlaamse artiesten hun weg naar Beervelde. Zo waren er optreden van Bobiaan Schoepe, B. Schole, de Garnets, … . Twintig jaar later werden ook Willy Sommers, Rob De Nijs, Will Tura verwelkomd en kreeg het een eervolle vermelding in het liedje Swentibold van Clouseau? In de jaren 1980-1990 wordt fors geïnvesteerd en wordt het de bekendste discotheek in de streek.

Op 10 februari 2001 slaat het noodlot toe en bijna alles wordt in de as gelegd. In oktober 2001 werden de 1ste feestvierders verwelkomd in de vernieuwde zaal.

Naast de unieke kans om het gebouw voor een laatste maal te bezoeken en ook de afscheidstentoonstelling mee te pikken, zijn er ook nog tal van randactiviteiten, zoals de praatnamiddag op vrijdag, de kinderworkshop fluo verf op zaterdag en de aperitieflezing op zondagvoormiddag met als onderwerp ‘Verliefd, verloofd, getrouwd’. Velen vonden hier hun levenspartner.

Tijdens het hele weekend verzorgt radio VROB live uitzendingen. Wie een droge keel heeft door het ophalen van de vele herinneringen, kan terecht in de gelegenheidsbar van de KLJ. Alle activiteiten zijn gratis. Het volledige programma kan u nalezen op www.erfgoedviersprong.be

In onderstaande fotoreeks vindt u een serie foto’s die we namen tijdens de rondleiding en het persmoment en ook enkele afbeeldingen van het geplande project.
Een laatste blik in het Feestpaleis. Veel kijkplezier.
(Afbeeldingen © Bennie Vanderpiete en Con-Struct - a154)