Topcellist Ivan Karizna in Zaffelare op 17 maart

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Topcellist Ivan Karizna in Zaffelare op 17 maart

De negende editie van het internationaal kamermuziekfestival Arte Amanti brengt op 17 maart om 20 uur in de Onze-Lieve-Vrouw- en St. Petruskerk in Zaffelare-Dorp een concert met o.a. Ivan Karizna, laureaat van de eerste Koningin Elisabeth Wedstrijd voor cello in 2017. Hij brengt werk van Bach, Kodaly en Cassado.

Het Arte Amanti Festival werd in 2009 opgericht door violiste Reinilde Leyers. Ze gaat uit van een origineel concept om op buitengewone plaatsen, die normaal geen toegang hebben tot topconcerten, mensen enthousiast te maken voor kamermuziek van internationale topkwaliteit.

De concerten krijgen een culturele en maatschappelijke meerwaarde doordat ze in het voorprogramma jonge, uitzonderlijke talenten inzetten, waardoor deze ervaring opdoen, door in de hoofdact  internationale artiesten in de schijnwerpers te stellen en na afloop het voltallige publiek op de receptie te laten kennismaken met alle artiesten.

Laura De Bruyn

Het voorprogramma in Zaffelare wordt verzorgd door Jong Talent Laura De Bruyn op viool. Ze is 23 jaar en studeerde in 2017 af aan het Gentse Conservatorium. Ze volgt nog steeds lessen en masterclasses in binnen-en buitenland ook al is ze soliste bij het Oost-Vlaams Kamerorkest, lid van de Orkestakademie (een initiatief van de Filharmonie), Frascati Symphonic, het ensemble La Camerata en het Arte Amanti Academy Kamerorkest Jong Talent.

Ivan Karizna

Ivan Karizna, geboren in 1992 in Wit-Rusland, begon op zijn zevende cello te studeren. Hij bespeelt nu een cello van Bernardel (Parijs, 1867).  Zijn vaderland verliet hij op zeventienjarige leeftijd omdat het in Wit-Rusland moeilijk is om als muzikant te leven, maar hij keert er jaarlijks terug voor concerten. Hij was o.a. leerling van cellopedagoog Vladimir Perlin en studeerde ook aan het Parijse conservatorium.

Als laureaat van de Koningin Elisabeth Wedstrijd voor cello in 2017 won hij als publiekslieveling de Canvas-Klaraprijs.

De beroemde Cello Suites van Bach krijgen in het programma het gezelschap van Kodalys Sonate in B minor voor solo cello, opus 8 uit 1915, welk beschouwd wordt als het belangrijkste werk voor solo cello na Bachs Cello Suites. Het werk van Kodaly vertoont ook invloeden van Debussy, Bartok en de Hongaarse volksmuziek. Werk van Cassado is minder bekend, het is uit het midden van de jaren ’20 van de twintigste eeuw en bevat verwijzingen naar Kodaly en Ravel.

De cultuurdienst van Lochristi organiseert elk jaar een concert met de (inter)nationale topartiesten van Arte Amanti en dit tegen een spotprijs van 8 euro, met een drankje inbegrepen na het concert. Wie de voorbije jaren een van de Arte Amanti concerten meemaakte weet dat dit stof is voor onvergetelijke herinneringen.

Tickets kunnen besteld worden bij www.lochristi.be/activiteiten, cultuurticket@lochristi.be of op het nummer 09 326 92 30.