Topeditie Flanders Horse sluit af met Classic Cars Show en Belgische winnaar

Vijf dagen lang was domein d’Heyboght het centrum van de paardensport. De traditionele veulenveiling, de Classic Cars show en de finale van de Grand Prix vormden de hoogtepunten van het slotweekend.

Deze 13de editie van Flanders Horse was er weer eentje om in te kaderen. Het warme weer zorgde ervoor dat er de toeschouwers vooral ’s avonds massaal afzakten naar domein d’Heyboght.
Vijf dagen lang konden de – in het totaal – 15.000 bezoekers genieten van internationale paardensport van erg hoog niveau. Er namen ruiters uit 20 landen, met 448 paarden, deel aan deze editie.

Veulenveiling en embryo voor 30.000 euro

Zaterdagavond was er de traditionele veulenveiling waar 25 veulens en een embryo te koop aangeboden werden. Het embryo van Chacco-Blue uit de moeder van Halifax (Nvdr: Halifax van het Kluizenbos was in 2017 nog het beste springpaard ter wereld) ging voor een impressionante 30.000 euro onder de hamer. Uit dit embryo zal dus een halfbroer van Halifax geboren worden.
Saltador Ter Putte werd het duurste veulen. Een Belgische koper betaalde 36.000 euro voor deze hengst met vader For Pleasure en moeder Diamant de Semilly.
Het geveilde totaalbedrag leverde 401.000 euro op, wat een gemiddelde prijs van 16.040 euro betekende. Notaris Van Damme leidde de veiling.

Classic Cars op zondagnamiddag

Meetjesland Oldtimerclub mocht zondagnamiddag, net voor de grote finale van de CSI3* wedstrijd, enkele van zijn fraaiste classic cars showen. 20 oldtimers, waarvan sommigen uniek zijn in de wereld, mochten een rondje rijden en zich opstellen op de piste.

Onder meer de “gangsterwagen” Citroën Avant (1957), een Rolls Royce Silver Cloud (1956), een Fiat 500 (1969) zoals ook Marcske van De Kampioenen er een heeft, een Bentley Blue Train (1930) en een Porsche 912 e (1976) waren te zien. Een jury koos de blauwe Citroën 5CV (1925) als winnaar van deze show. Niet omdat het ook de oudste deelnemende wagen was, maar omdat de eigenaars zich ook volledig gekleed hadden in de tijdsgeest van hun wagen. Hier klopte het totaalplaatje het best.
Een erg mooi intermezzo.

Steltenloper Brecht Martens ontwierp mee de trofee

Niet enkel topsport, maar ook heel leuke randanimatie dus in Beervelde. Ook dit jaar was steltloper Brecht Martens – The XXL one – terug aanwezig en animeerde het publiek.

Brecht is ook zaakvoerder van Kletz. Dit bedrijf ontwerpt en maakt ruimtes geheel volgens de wensen – én passend bij de persoonlijkheid – van de klant. Een heel gepersonaliseerde aanpak dus.

Ook dit jaar ontwierp Kletz de trofeeën voor het Flanders Horse Event. De winnaars van elke proef krijgen tijdens de prijsuitreiking een echte “pièce unique”, een kunstwerkje dat zo in de woonkamer past. Dat is dus dankzij Brecht Martens en Kletz. Deze zijn gemaakt van harde kunststof die ook gebruikt wordt in keuken- en badkamerdesign. De hoofdtrofee – voor de winnaar van de finale van de CSI 3* – was een groot wit zadel.

Koen Vereecke wint… bijna alles

Zondagnamiddag dan het absolute hoogtepunt met CSI3* Grand Prix wedstrijd, waarvan de voorrondes al plaats vonden op donderdag- en vrijdagavond. Het prijzengeld bedroeg 50.000 euro.
Voor aanvang van de finale verkenden alle ruiters het parcours. Zij telden daarbij het aantal stappen tussen een aantal hindernissen, om zo te berekenen hoeveel galopsprongen ze hun paard zouden laten doen. Daarna mocht ook het publiek va dichtbij komen kijken hoe hoog die hindernissen wel waren.

58 ruiters hadden zich weten te kwalificeren voor deze finale. Zij dienden foutloos een parcours met hindernissen tot 1,55m af te leggen en dit in minder dan 80 seconden. Slechts 12 ruiters slaagden hierin. Sommigen hadden wel erg veel pech. Philippe Le Jeune, wereldkampioen in 2010, reed erg sterk maar zijn paard Fernando maakte een fout op de allerlaatste hindernis. En ook Pieter Devos – in 2017 winnaar van de “Masters of Beervelde” en dit jaar winnaar van de CSI2* wedstrijd – faalde.

De 12 ruiters die foutloos bleven, zouden in een barrage uitmaken wie zich de winnaar van deze grand Prix mocht noemen. Daarvoor werden een aantal hindernissen weggehaald en het parcours ingekort.
Nathan Budd mocht als eerste de barrage rijden en opende foutloos met een erg sterke tijd. Yves Vanderhasselt, de zevende ruiter, was de eerste die eveneens foutloos bleef en onder de tijd van Nathan Budd dook. Na hem was het de beurt aan voormalig Belgisch kampioen Koen Vereecke die tijdens deze FHE al drie rubrieken won. Hij reed met zijn paard Jativia rond in 40,28 seconden en verpulverde zo de besttijd. Toch werd het nog erg spannend want de Fransman Jacques Helminger strandde op 7 honderdsten.
Koen Vereecke won niet enkel de grand Prix. Hij kroonde zich ook tot beste ruiter van dit concours, voor de Nederlandse amazone Kim Emmen en de Ier Peter Moloney.

Het is nu al uitkijken van de editie van 2019. Maar ondertussen kan u de finale van de Grand Prix en de Classic Cars show herbeleven in onze fotoreeks.

Veel kijkplezier!

(Foto’s © Bennie Vanderpiete en Jean Marie De Baene)

Scroll naar boven