Tuindagen: 22.200 bezoekers voor “La Bella Italia”

Bennie
0 reactie(s)
Tuindagen Beervelde mei 2019

Vrijdag, zaterdag en zondag vonden de 61ste Tuindagen van Beervelde plaats. Italië was deze keer het gastland. De weersvoorspellingen waren niet gunstig. Maar graaf Renaud toverde terug mooi weer uit zijn hoed!

(© Luchtfoto Vadim Verbauwhede)

“Hoe doet de graaf dat toch?”

De 61ste uitgave van de Tuindagen mag aan het rijtje van de succesvolle edities toegevoegd worden. Vrijdag telde men 6.100 enthousiastelingen en zaterdag – er was veel regen voorspeld – passeerden “slechts” 5.500 tuinliefhebbers aan de kassa. Zondag een echte topdag, je kon bijna op de koppen lopen. En zo stond de teller na 3 dagen op 22.200 bezoekers.

Geen record-editie, maar toch een mooi succes. Zeker gezien de weersvoorspellingen die niet bijster waren. Maar graaf Renaud stuurde de weermannen wandelen en haalde zijn toverhoed boven. Vrijdag twee fikse buien maar ’s namiddags klaarde het op. Zaterdag en zondag viel er geen druppel. Integendeel, het was aangenaam toeven in het lentezonnetje.
“Hoe doet de graaf dat toch dat hij altijd goed weer heeft tijdens zijn Tuindagen?” was een veel gehoorde vraag. We vermoeden ondertussen dat hij een directe telefoonlijn heeft met de weergoden.

Italië

Italië was deze keer het gastland van deze Tuindagen en het centrale thema voor de ca. 230 exposanten. Een erg toegankelijk thema dat jammer genoeg weinig inspirerend werkte bij het gros van die standhouders. Er waren heel wat tricolore vlaggetjes en Vespa-brommertjes te zien. Maar wie “Italië” zegt, denkt ook aan wijn en olijven, appelsienen en citroenen, de vele kruiden, zuiderse groenten, pizza, pasta en ijscrème. En vergeet niet de beroemde automerken, de talloze historische bouwwerken, regio’s als Toscane en Venetië, de Romeinen of Pinokkio.

Toch was er ook veel moois te zien. De ingang van de villa van Graaf Renaud was prachtig versierd en ook de koffieruimte baadde in een zuiders sfeertje. Zijn eigen Show Garden had een Italiaans tintje gekregen met olijfboompjes, citroenstruiken en een fonteintje. Het prieeltje met Italiaanse vlaggen was “The place to be” voor hobbyfotografen. Het tuintje was een eerbetoon aan de Orticolario: een jaarlijks tuinevenement aan de oevers van het Comomeer.
Maar ook een aantal standhouders hadden hun creativiteit wel de vrije loop gelaten en schitterden met erg mooi gedecoreerde stand.

Hoogtepunten waren ongetwijfeld de standen van het Scheppersinstituut (bloemsierkunst op 3 Fiat 500 in Italiaanse kleuren), Verbauwhede (de Italiaanse vlag van 576m²), Ons Ateljeevrienden met een volledig pastakleed en Bloemenschool De groene verbeelding met schitterende bloemstukken en tafeldecoraties. Allen behaalden ze goud, net als Stefaan Braeckman, Bijoux Lavault Paris, Suzy Suy, Velt, Tuinhier – Volkstuin Oost-Vlaanderen, Lavendine, De Bock Boomkwekerij, Ameland en Groenten en Fruit De Wilde.
Deze standhouders ontvingen hun oorkonde tijdens de prijsuitreiking op zaterdag, in aanwezigheid van volksvertegenwoordiger Roel Deseyn, eveneens nationaal Voorzitter van Tuinhier, vereniging voor tuinliefhebbers.

De Tuinpersoonlijkheid 2019

Op zaterdag was er ook de officiële bekendmaking van de tuinpersoonlijkheid van het jaar 2019. De trofee – een mooie koperen gieter - ging dit jaar naar Jan Spruyt.
Jan Spruyt is in de tuinwereld een begrip, zowel voor professionelen als voor de privétuinier. In 1976 startte hij zijn vaste plantenkwekerij in Buggenhout. In die periode was het reguliere aanbod nog uiterst beperkt. Daarin brachten Jan en zijn vrouw Anne drastisch verandering. Ze werken in hun kwekerij tegenwoordig met enkele duizenden verschillende soorten en cultivars.

 

Gedreven als Jan is was hij de volle jaren ’80 voorzitter van de Belgische Vaste Planten Vereniging die de belangen van de vaste plantenkwekers behartigt. Bovendien was hij 8 jaar ondervoorzitter en 4 jaar voorzitter van de ISU, de International Perennial Organisation, en dat tot 2006. Daarna werd hij voorzitter van de Trialcommissie van de ISU in Weihenstephan, Duitsland.

 Jan is onder meer de bezieler van het prairietuinieren. Elk jaar kunt u er mooie voorbeelden van bewonderen op de stand van Vaste plantenkwekerij Jan Spruyt-Van der Jeugd waarvan zoon Nik Spruyt nu zaakvoerder is.
Jan riep zijn hele familie, zonder wie dit succes niet mogelijk was, mee op het podium. Hij wees ook op de vele moeilijke momenten die plantenkwekers hebben. Denk maar aan de glasschade van de serres na stormen, de werkomstandigheden als het vriest of kurkdroog is en ook de fysieke belasting. Maar toch is dit een prachtig beroep” aldus Jan.

Ook goud voor Annick Gentier

Ook hobbyfotografe Annick Gentier uit Lochristi, wiens foto’s u regelmatig mag bewonderen op Lochristinaar.com, mocht het podium op. Zij vertoeft regelmatig in het Park om er zich fotografisch uit te leven. Haar mooiste foto’s van het park, en van de vele bloemen en beestjes die ze de voorbije jaren voor haar lens kreeg, bundelde ze in een dik fotoboek.
De graaf liet het onmiddellijk op 30 exemplaren drukken. Een ideaal relatiegeschenk en terecht goud voor Annick.

De Beloftevolle Hovenier

Zoals steeds op de lente-edities, was er ook nu terug de wedstrijd “Beloftevolle hovenier”. 19 van de 20 Vlaamse tuinbouwscholen hadden, elk met een team, deelgenomen aan de preselecties. De 3 beste teams kwalificeerden zich voor de wedstrijd op de Tuindagen en dat waren dit jaar de tuinbouwscholen van Stabroek, Oedelem en Kortrijk.

Het centrale thema van de tuindagen is dan telkens een inspiratiebron voor het ontwerp. Er diende dus een typisch Italiaanse tuin aangelegd, met o.m. boompjes, een grindpad, een muurtje en een waterpartij. De hele tijd werden de drie teams gevolgd door een jury. Niet enkel het eindresultaat werd beoordeeld maar ook de werkwijze, de gebruikte technieken en de plantenkennis.

De school uit Kortrijk kroonde zich tot overwinnaar van deze 9de editie van “De beloftevolle Hovenier”. Elias Guillemyn (18), Robert Deschamps (19) en Simon Dejaeghere (18) mochten - samen met hun coach Christophe Dedeurwaerder - de trofee in ontvangst nemen. Goed nieuws was er ook voor de plantensector. De oneerlijke btw-ongelijkheid tussen particulieren die planten kopen (met 6% BTW) of deze laten aanplanten door een tuinaannemer (waarop tot voor kort 21% BTW betaald werd), is weggewerkt. Sinds 1 april geldt een uniform Btw-tarief van 6%.

In de herfst van 2018 zullen de Tuindagen van Beervelde doorgaan op 11,12 en 13 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Maar nu kan u eerst nog eens nagenieten van “Italië”. Lochristinaar verbleef 3 dagen in “de laars van Beervelde” en zorgde voor een uitgebreide fotoreeks. Veel kijkplezier.