Tuindagen kennen ware volkstoeloop

Bennie
0 reactie(s)
Tuindagen lente 2018

© Bennie Vanderpiete

Gisteren gingen de 59ste Tuindagen van Beervelde van start. Het centrale thema is deze keer “Les Hauts-de- France”. Een mooi – maar niet zo gemakkelijk – onderwerp. Maar de standhouders die ermee aan de slag gingen, kwamen erg origineel uit de hoek.

Massale opkomst
De openingsdag van deze 59ste Tuindagen was voor heel wat mensen een brugdag. Bovendien was het schitterend weer. Het zorgde voor een massale opkomst! Nooit eerder zagen we zoveel bezoekers op een vrijdag. Je kon in het Park van Beervelde op de koppen lopen.
Om 11.15 uur telde men reeds 4.500 bezoekers, zoveel als anders op een volledige vrijdag.De hoge opkomst leidde tot heel wat files. Tot op de autosnelwegen was het aanschuiven. Sommigen deden er twee uren over om vanuit Gentbrugge tot op de Tuindagen te geraken. Uiteindelijk zouden er zo’n 11.500 bezoekers langs de kassa passeren.

Les Hauts-de-France

Nord-Pas-de-Calais en Picardie werden onlangs samen één grote en mooie regio: “Hauts-de-France”. Ook enkele exposanten en tuinliefhebbers uit Noord-Frankrijk hadden graaf Renaud al gevraagd om deze regio wat aandacht te geven op de Tuindagen.Zo werd “Les Hauts-de-France” het centrale thema van deze 59ste editie. Lochristinaar selecteerde voor u enkele blikvangers.

Verbauwhede

Nog voor de eerste bezoekers tot de Tuindagen toegelaten werden, begon de damesjury al aan haar ronde. Zij keken welke standen deze keer blijk gaven van een grote creativiteit en inzet, en beloonden hen met een gouden getuigschrift van waardering.
En ver moesten ze niet gaan om een eerste maal goud toe te kennen. Verbauwhede - een familiebedrijf dat werktuigen zoals graafmachines, kranen, hoogtewerkers enz. verhuurt en verkoopt - behoort steevast tot de uitblinkers. En ook deze keer is het niet anders.  Zij toverden hun hele stand om in het strand van Cap-Blanc-Nez. Daarvoor lieten ze 30 ton zand aanrukken. Op het strand drie rijen blauwwitte strandstoelen. Achteraan 2 grote witte sea-containers – de witte rotsen - die omgebouwd werden tot bar en onthaalruimte.Terecht goud en ongetwijfeld de meest imposante stand.

De tuinbouwschool van Melle

Naast de villa twee erg mooie standen, die beiden terecht mogen pronken met goud. Eerst en vooral de Tuinbouwschool van Melle. Hun “7de jaar agrarisch groenbeheer” timmerde een volledige stand uit pallethout, 100% recycleerbaar.
Gisteren konden de bezoekers er terecht “voor gratis hondenwellness”, vandaag zijn er workshops bloemsierkunst en -schikken en zondag krijgt u er toelichting over “ziektes en plagen in de tuin”.

Velt

Recht tegenover de Tuinbouwschool heeft Velt zijn vaste standplaats. En ook zij blinken steeds weer uit door hun originele aanpak. De ene helft van hun stand is deze keer gewijd aan Clusius en Lobelius. Deze twee geleerden uit de 16de eeuw behoren tot de baanbrekers van de moderne botanica. Dankzij de boekdrukkunst werd hun werk verspreid over gans de wereld. Zij zijn afkomstig uit Atrecht (Arras) en Rijsel (Lille), toen nog Vlaams, maar nu Frans in het departement Hauts-de-France. Het was Clusius - die in Leuven eerst rechten en talen studeerde en daarna medicijnen in Montpellier - die naar Nederland uitweek en er als eerste tulpen teelde.
De andere helft van de stand van Velt is versierd met prachtige foto’s van vogels, allen genomen door Guy Cordeel (een lid van Velt) in de baai van de Somme.

“Ons Ateljee” van Anne Huttener en Kinderkankerfonds Koester

Ook dit jaar verbaast “Ons Ateljee” weer met hun prachtige creaties in bloemsierkunst. Deze keer centraal in hun stand een replica van de torens van het kasteel van Chantilly.
Uiteraard werd ook deze stand met goud beloond. De opbrengst van de bloemstukken die zij dit weekend verkopen, wordt aan het kinderkankerfonds geschonken. En hier willen we dan ook de lieve dames van Koester vermelden die azalea’s verkopen ten voordele van het Kinderkankerfonds. U vindt hen bij de stand van Anne Huttener en Ons Ateljee. De Tuindagen, een uitstekend moment om een goede daad te stellen!

Muziekoptredens Stijn Vande Voorde en “Trio à Trois”

Op het grote grasplein achter de villa, ook heel wat mooie standen. Centraal op dit middenplein is er de tent waar vandaag de  prijsuitreiking plaats vindt. Maar geregeld kan u er genieten van een optreden. Gisteren trad vioolvirtuoos Stijn Vande Voorde reeds op en hij zal dit ook vandaag nog doen om 11u30 en 15u30. Morgen treedt het muziekensemble “Trio à trois “op om 11u30 en 13u30. Ideaal voor wie even wil verpozen met een licht klassiek muziekje en misschien ook een “Brugse Zot” van de drankstand van “L’autre côté”.

De Groene Verbeelding

Net naast het podium met de muziekoptredens, de open tent van “De Groene Verbeelding”. Hier geeft Gudrun Cottenier het hele weekend workshops bloembinden. Maar ook wie zelf niet actief aan de slag wil gaan, moet hier zeker eens voorbijwandelen. Een aantal prachtige bloemstukken en een versierde tafel zijn echte eyecatchers.

Wilgen

Eveneens op het middenplein de stand van “Wilgen”. Hier vormen een 14-tal pijlers uit wilg een halve bol. Deze “constructie” blijft permanent staan en zal bovenaan volledig toegroeien.
Delphine Higonnet van “Le Jardin des Ifs” vroeg bij de oktober-editie van de Tuindagen, om massaal te stemmen voor de taxus van Gerberoy. Deze uitzonderlijke boom van 300-400 jaar oud in de vorm van een iglo, is een zeer zeldzaam historisch groen monument, uniek in Frankrijk.
Het leverde de overwinning en de publieksprijs in Frankrijk op. Johnny Ceyssens van Wilgen heeft zijn wilgendôme omgetoverd tot de “Taxus van Gerberoy”.

De Beloftevolle Hovenier

'De Beloftevolle Hovenier' is een competitie tussen verschillende scholen die een opleiding voor tuinaannemer aanbieden. De finale vindt elk jaar plaats in Beervelde, tijdens de lente-editie van de Tuindagen. Drie ploegen van 3 studenten die, onder begeleiding van een coach en onder de ogen van een vakjury en van het publiek, krijgen 2 dagen om een opgelegde tuin aan te leggen. De finalisten zijn dit jaar het Bernardus Technicum – Oudenaarde, het College O.L.V.-ten-Doorn – Eeklo en de Provinciale Tuinbouwschool van Kortrijk. Deze competitie is een initiatief van de Belgische Federatie van de Groenvoorzieners en kan u beleven op de grasvlakte voor de villa.

Maandag mag u ons slotartikel verwachten, met een heel uitgebreide fotoreeks.

Tot dan!