Tuindagen van Beervelde: 10 tips voor wie naar “Italië” gaat

Bennie
0 reactie(s)
Tuindagen Beervelde Italië

© Tekst Bennie Vanderpiete - Titelfoto Vadim Verbauwhede

Gisteren ging de 61ste  editie van de Tuindagen van Beervelde van start. En ondanks de aangekondigde buien kwamen er toch zo’n 6.100 bezoekers opdagen. Echte tuinliefhebbers laten zich niet afschrikken door een beetje regen. Ze passen hooguit hun schoeisel aan, nemen een jas mee en leggen een paraplu in de kofferbak.

Nadat de Tuindagen de voorbije jaren al eens in het teken stonden van Japan, Canada en Les Hauts-de-France, is Italië deze keer het gastland. Een zeer toegankelijk centraal thema. Toch werd het niet massaal opgepikt door de standhouders. Anderen gaven dan weer blijk van heel wat inzet en creativiteit. Zij zullen vandaag omstreeks 14.30 uur dan ook – terecht – beloond worden met een oorkonde van de jury.
Lochristinaar selecteerde alvast enkele eyecatchers. 10 standen die u zeker moet bezoeken als u naar de Tuindagen trekt. 

Verbauwhede met de grootste Italiaanse vlag

Verbauwhede - een familiebedrijf dat werktuigen zoals graafmachines, kranen, hoogtewerkers enz. verhuurt en verkoopt - behoort elke editie tot de uitblinkers. En ook deze keer is het niet anders. Hun volledige stand werd opgebouwd op 18 grote stroken tapijt in de kleuren rood, wit en groen. Van bovenaf bekeken is dit een Italiaanse vlag van maar liefst 576m².
En ook de graafmachines en -tuigen werden thematisch gekozen en geplaatst. Witte machines op het witte gedeelte, de rode tuigen op het rode gedeelte enz. Achteraan 2 grote witte sea-containers die omgebouwd werden tot bar en onthaalruimte. Terecht goud en ongetwijfeld de meest imposante stand.

De inkom van de villa

Heel erg mooi ook de inkom van de villa die deze keer, door een houten ramp die aangebouwd werd, ook makkelijk toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en families met kinderwagens. De inkom werd versierd met een originele Italiaanse Vespa, een “gelato - crèmekar” en een erg fraai Italiaans zithoekje. Valérie, echtgenote van graaf Renaud – nam voor ons alvast eens plaats op het rode brommertje.

De tuinbouwschool van Melle

Naast de villa de erg mooie stand van de Tuinbouwschool van Melle. Hun “7de jaar agrarisch groenbeheer” timmerde een volledige stand uit pallethout, 100% recycleer baar.
De leerlingen van het 6de en 7de jaar geven er het hele weekend workshops. Gisteren konden de bezoekers er terecht “voor gratis hondenwellness”, vandaag en morgen is er bloemsierkunst en -schikken en krijgt u er toelichting over “ziektes en plagen in de tuin”. Zij mogen zilver in ontvangst nemen. 

“Ons Ateljee” van Anne Huttener en Kinderkankerfonds Koester

Ook dit jaar verbaast “Ons Ateljee” weer met hun prachtige creaties in bloemsierkunst. Deze keer centraal in hun stand een model(pop) met een kleed van…pasta. Uiteraard werd ook deze stand met goud beloond. De opbrengst van de bloemstukken die zij dit weekend verkopen, wordt aan het kinderkankerfonds geschonken.

En hier willen we dan ook de lieve dames van Koester vermelden die azalea’s verkopen ten voordele van het Kinderkankerfonds. U vindt hen bij de stand van Anne Huttener en Ons Ateljee. De Tuindagen, een uitstekend moment om een goede daad te stellen!

Nochless

Nochless is een jong bedrijf uit eigen streek. Sven (Laarne) en Dries (Eeklo) maken sinds enkele jaren design vuurkorven. Het is voor hen een hobby, maar zij zijn ondertussen ook vaste gasten op de tuindagen. Deze keer presenteren ze – voor het eerst – hun nieuwe multifunctionele houtgestookte buitenoven. Daarmee zullen ze nog het hele weekend pizza’s bakken en de bezoekers mogen gratis proeven! De jury loofde ook hun smaakvolle inrichting van de stand.

Scheppersinstituut Wetteren schittert met bloemsierkunst.

Op grasplein voor de villa, bouwde het Scheppersinstituut van Wetteren gisteren zijn stand op. Ze kregen 3 Fiat 500 in bruikleen, een rood, een wit en (licht-)groen exemplaar. Die werden - door de leerlingen van het 5de en 6de jaar bloemsierkunst – versierd met bloemen in de Italiaanse kleuren.  Een streling voor het oog en uiteraard ook goud van de jury. Een schitterende stand waar vandaag en morgen ook kinderanimatie zal zijn.

Angelo Dorny met Italiaanse tomaten

Niets is meer Italiaans dan een tomaat. Het centrale thema is groenspecialist en moestuinheld Angelo Dorny dus op het lijf gegoten. Hij heeft niet alleen een fraaie stand waar hij tientallen variëteiten van tomatenplantjes verkoopt, maar geeft ook nog lezingen over tomaten, zuiderse groenten en kruiden. Hoe kweek je die, waar moet je op letten en welke potcombinatie kan je maken?

La Casa del Formaggio

De vierhoekhoeve is ondertussen ook al uitgegroeid tot een gevestigde waarde op de Tuindagen. Elke editie komen ze met een aantal kazen, speciaal gemaakt naar het centrale thema. Zij hadden al heel wat kaasbolletjes met Italiaanse smaken, o.m. op basis van truffel, pesto,  ..
Hun aanbod werd voor deze editie uitgebreid met “la Dolce Vita”, “Pattena” (met een Parmezaan smaak) en – last but not least – het “Nocciola”- bolletje. Een kaasje gemaakt met noten uit Piemonte. 

De Groene Verbeelding

Net naast het podium met de muziekoptredens, op het centrale plein achter de villa, de open tent van “De Groene Verbeelding”. Hier geeft Gudrun Cottenier het hele weekend workshops bloembinden. Maar ook wie zelf niet actief aan de slag wil gaan, moet hier zeker eens voorbijwandelen. Een aantal prachtige bloemstukken, maar vooral de versierde tafels, zijn echte eyecatchers.

De Beloftevolle Hovenier

“De Beloftevolle Hovenier” is een competitie tussen verschillende scholen die een opleiding voor tuinaannemer aanbieden. De finale vindt elk jaar plaats in Beervelde, tijdens de lente-editie van de Tuindagen. Drie ploegen van 3 studenten die, onder begeleiding van een coach en onder de ogen van een vakjury en van het publiek, 2 dagen tijd krijgen om tuin in Italiaanse stijl aan te leggen. Eerder dit jaar was er een voorronde met 20 scholen. Daaruit werden 3 finalisten gekozen. De scholen van Stabroek, Oedelem en Kortrijk strijden dit jaar om de overwinning. Deze competitie is een initiatief van de Belgische Federatie van de Groenvoorzieners en kan u beleven op de grasvlakte voor de villa.

Wat mag u nog verwachten?

Vandaag om 14.30 uur is er de traditionele uitreiking van de prijzen van de damesjury (voor de sfeervolste en mooiste standen) en de botanische jury (voor de interessante en buitengewone planten).  Verder is er de optocht van “Mille et une Venise”, een groep in traditionele Venitiaanse carnavalskledij. Op zondag komt de Vespa Club Merelbeke met verschillende Vespa’s, ook oldtimers, naar de Tuindagen. Ze zullen zich opstellen ter hoogte van de ingang waar je ze kan bewonderen en fotograferen.
Maandag mag u dan ons slotartikel verwachten. Met uiteraard een uitgebreide reeks mooie foto’s.

(Afbeeldingen © Bennie Vanderpiete - Vadim Verbauwhede)