Tweede wijngaard in Lochristi

Jean Marie
0 reactie(s)
Wijngaard kasteel Rozelaar Lochristi

© JMDB

De familie Geers plantte rond het kasteel Rozelaar in 2017 1.200 stokken. In april 2019 kwamen er nog 3.500 bij.

In 2017 ging het om het resistente ras Johanitter en pinot noir die we ongetwijfeld uit Bourgogne en Champagne kennen. Johanniter is verwant met riesling en neemt -– recentste cijfers – 13.15 hectare in. Pinot noir is goed voor 40.15 ha in ons land.

Wijngaard kasteel Rozelaar Lochristi

In april 2019 werden 3.500 stokken aangeplant. Nu koos Denis Geers ervoor om Bordeauxrassen te kiezen. Merlot, cabernet franc en sauvignon. Dit is een heel zeldzame aanplant hier. Merlot is goed voor 1.38, cabernet sauvignon 0.36 en cabernet franc 0.05 hectare wijngaarden. Met deze druiventrossen wordt vooral rode wijn gemaakt maar er is ook rosé en witte merlot.

Wijngaard kasteel Rozelaar Lochristi

Wanneer de eerste wijnoogst en wijn er komt, daar durft de eigenaar nog geen uitspraken over doen. Ook over de naam werd nog niet nagedacht.

Denis Geers

Gezien dit nog prematuur is durf ik momenteel geen uitspraak te doen over de eerste wijnoogst, noch over de naam.  Valt allemaal nog te bezien en is louter hobbymatig. Verdere aanplant zal er niet komen.

Het is een vrij risicovol project gezien in theorie deze rassen zich in noordelijke gebieden niet gedijen maar met zomers zoals 2017 en 2018 zou dit geen enkel probleem mogen vormen.

Ik hou van uitdagingen en gezien het werken in de tuin mijn grote hobby is, leek mij dit een leuke challenge. Het project blijft hobbymatig en kleinschalig en is bestemd voor eigen gebruik."

Wijngaard kasteel Rozelaar Lochristi