Uitverkocht dubbelconcert “Als een hart falen kan…” brengt liefde in al zijn gedaanten

Dit weekend zakten maar liefst 2 keer 150 toeschouwers af naar de Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petruskerk van Zaffelare voor het uitverkochte dubbelconcert “Als een hart falen kan” van Chris Corn, Sam de Troyer en Wim Verbeke in samenwerking met Evy Erauw en Luc Van Autreve.

In het najaar van 2023 kreeg Christoph Versaevel (Chris Corn) het idee om de woelige wateren die hij de laatste jaren doorgesparteld had samen te vatten in een voorstelling met muziek en woord. Hij liet zich omarmen door sologitarist Sam De Troyer, pianist Wim Verbeke en woordkunstenaars Luc Van Autreve en Evy Erauw. Samen gaven zij zorgvuldig vorm aan een performance die alle aspecten van de liefde aan bod liet komen.

Als een hart falen kan - © Bennie Vanderpiete

In het Huis van God is plaats voor creativiteit

De kerk van Zaffelare onderging een kleine metamorfose voor deze gelegenheid en werd voorzien van hoge tafels waar vooraf en tijdens de pauze een woordje kon gewisseld worden tussen de toeschouwers. Ook aan drankjes tegen vrijwillige bijdrage werd gedacht. In het Huis van God heeft men soms dorst maar mag men geen drank verkopen. Mits enige creativiteit kunnen de kinderen van de Heer toch de dorstigen onder hen laven.

Als een hart falen kan - © Bennie Vanderpiete

Rauw en besproken

Stipt om 20 uur maande een stem vanuit de mistige duisternis de toeschouwers aan om plaats te nemen rond het altaar. Het publiek verhoorde de stem en vormde een intieme kring rond de performers. Een fuchsia licht scheen en de heen-en weer slingerende dialoog van Luc en Evy zet meteen de toon voor het eerste rauwe gedeelte van de voorstelling dat vooral de pijnlijke kant van de liefde aanraakte. Het openingsnummer “You made me the thief of your heart!” van Sinead O’Connor zette hun woorden enkel kracht bij. Ook de rookmachine en het overwegend paarse licht versterkten de emoties die losgeweekt worden.

Klassiek en tragiek

Nummers zoals o.a. de klassiekers “Liefde van later” van Herman van Veen, “Hurt” van “Johnny Cash”, “I want you” van “Elvis Costello”, “Shape of my heart” van “Sting” en “Martha” van “Tom Waits werden afgewisseld met enkele monologen door Luc. Hij vertelde het publiek dat ze uit een toneelstuk komen waarin Vos en zijn liefste niet met elkaar mogen slapen omdat ze anders sterven. Tragiek ten top dus. En daarvan moet het publiek natuurlijk even kunnen bekomen tijdens een pauze.

Als een hart falen kan - © Bennie Vanderpiete

De roze wolk

In het tweede deel veranderde de toon en werden de toeschouwers meegenomen op een roze wolk. Evy – voor de gelegenheid in een beeldschone knalrode jurk die ik zelf ook wel in mijn kleerkast zou willen huisvesten – voerde het publiek mee in enkele prachtige teksten boordevol verliefdheid en liefde.

Ook in de muziek liep de liefde over. “Grow old with me” van “Tom Odell”, “Love you more” van “Racoon”, “Omarm me” van “Blof”, “Agape” van “Bear’s Den” en “Times like these” van “Foo Fighters” lieten alvast weinig aan de verbeelding over.

Als een hart falen kan - © Bennie Vanderpiete

Alleen maar liefde

Christophe zong de songs vol passie en vanuit zijn hart. Ook Sam, Wim, Luc en Evy staken hart en ziel in hun performance. Liefde, passie, hart en ziel vormden de rode draad doorheen dit sterk staaltje woord en muziek. Alle aspecten van de liefde werden bespeeld en vele gevoelige snaren werden geraakt.

Het publiek ging alvast heen in vrede, vervuld door liefde en hopend op een vervolg van dit moois.

Fotoreeks

Dit memorabele dubbelconcert herbeleven? Dat kan met onze fotoreeks.
(Klikken op het FB-logo om de reeks te openen). 

Scroll naar boven