Unieke samenwerking bij Huyghe

Jean Marie
0 reactie(s)
Hefarm Huyghe Ryhove

© Tekst - foto JMDB

Onze provincie ondersteunt de samenwerking tussen maatwerkbedrijf Ryhove en brouwerij Huyghe. Op vrijdag 13 september werd een door de provincie gesubsidieerde hefarm in gebruik genomen door medewerkers van maatwerkbedrijf Ryhove.

Dankzij deze investering verhoogt de productiecapaciteit in één klap met 50%. 15 tot 25 personen met een arbeidsbeperking van maatwerkbedrijf Ryhove werken sinds 2016 dagelijks op de site van brouwerij Huyghe in Melle. Het is een unieke samenwerking tussen een sociaal economiebedrijf en een lokale brouwerij met internationale uitstraling en een wereldwijde exportmarkt.

De brouwerij is vooral bekend van zijn roze olifant, Delirium maar brouwt nog vele andere bieren zoals Mongozo, een bio en fair trade pils - https://www.mongozo.com/nl/home . De export gaat naar 104 landen waarbij China nu echt booming is.

De brouwerij legt het accent op duurzaamheid en bespaart sterk op water en CO2 uitstoot. Ze werken met 100% groene elektriciteit via zonnepanelen en windenergie. 

Om tegemoet te komen aan de toenemende productie (680.000 flessen per week) was investeren in een pneumatisch apparaat nodig. De Bal-Trol, een til- en hefarm die een snelle, soepele en ergonomische bediening garandeert, kon aangekocht worden dankzij een projectsubsidie van 20.000 euro van de Provincie Oost-Vlaanderen voor innovatie en professionalisering door samenwerking tussen reguliere en sociale-economie-ondernemingen. De doelgroep medewerkers kunnen zo voor een langere periode aan het werk blijven. De directie verkiest deze samenwerking boven een volledige automatisering van de verpakkingsafdeing. Bovendien kunnen de werknemers met een arbeidshandicap, door het aanleren van nieuwe vaardigheden, eventueel ook doorgroeien van zuiver manueel werk naar machine-operator.

Gedeputeerde Kurt Moens, Peter Leyman directeur van Ryhove en Akain De Laet CEO brouwerij Huyghe zetten de arm symbolisch in gang en zo konden de medewerkers meteen proefdraaien met dit nieuw werktuig.

Alain De Laet, CEO brouwerij Huyghe

Al jaren werkt onze brouwerij hard om de meest duurzame brouwer van het land te worden. Om dat doel te bereiken hebben we ons productieapparaat gemoderniseerd en tal van energiebesparende initiatieven doorgevoerd.  Duurzaamheid reikt echter verder dan enkel de infrastructuur. Het betekent ook maatschappelijk verantwoord ondernemen op sociaal vlak en ook daar levert de brouwerij de nodige inspanningen. Lokale initiatieven zoals de jeugdvormingsdienst vzw Habbekrats worden financieel ondersteund, de Confrérie van de Roze Olifant steunt ook al jaren het psychiatrisch centrum Caritas in Melle en de brouwerij kiest ook een hele tijd bewust voor lokale sociale tewerkstelling via maatwerkbedrijf Ryhove. De fierheid van deze werknemers die bij ons actief zijn, vormen een voorbeeld voor ons allemaal.

Meer informatie? https://www.ryhove.be/ - https://www.delirium.be/nl/world-of-delirium - https://www.brouwerijhuyghe.be/

delirium melle