Velt Opentuin

Jean Marie
0 reactie(s)
Velt Opentuin Lochristi 2019

© JMDB

Tijdens het Eco tuinweekend van Velt op 1 en 2 juni 2019 kun je zo’n 250 tuinen bezoeken waarvan ook enkele in onze gemeente.

Tuin 1 – Doornzelestraat 25 Hijfte Lochristi

Velt Opentuin Lochristi 2019

Deze tuin viel al meermaals in de prijzen. De tuin van No Naudts is het toonvoorbeeld van ecologisch tuinbeheer! Deze ruime tuin heeft het werkelijk allemaal. Een mooie boomgaard waar kippen een vrije uitloop hebben. Verschillende insectenhotels uit recuperatiematerialen kregen hun plaatsje tussen weelderige bloemenpartijen, gecombineerd met een moestuin. Verder is er een waterpartij en inheemse plantensoorten. Bij de infostand van Velt Reinaert kan je (op zondag!) terecht voor basisinfo, folders, Fairtrade-dranken en heerlijk Ruhla-bier, gebrouwen door Jan, zoon van No. ‘Drinkt, en gij zult gezond worden!’. Ook ZUZ is er. Open op 1 en 2 juni 2019 van 10 tot 18 uur. http://zuzonline.be - https://balts.be/ 

Tuin 2 – Oude Veldstraat 132 Zaffelare

Deze tuin kan je samenvatten als een natuurvriendelijke reus met leuke hoekjes en kantjes. Diep verscholen -  100m van de weg af - omvat ze veel oudere (overwegend) inheemse boomsoorten. De kruidlaag is mooi aangepast aan de grote hoeveelheid schaduw en omvat een mooie bloemenpracht, wisselend doorheen het jaar. Andere blikvangers: het zomerterras, gevelbegroeiing,  een natuurlijke vijver van 40m², heel wat oude, Vlaamse (hoogstam)fruitrassen en heerlijk klein fruit, ook een moestuin (mét uitgekiend teeltplan en insectenlokkende hagen en heggen). De kippen genieten mee. Open op 1 en 2 juni 2019 van 10 tot 18 uur.

Tuin 3 – Voedselbos ‘De Zoetenhof’, Burgstraat (tss n° 27 en 29) Destelbergen

De Burgstraat is het verlengde van de Stationsstraat. Je kan hier de opbouw volgen van  de aanleg van een voedselbos van liefst 1 ha. Dit recente voedselbos-initiatief moet op termijn een ultiem kringloopsysteem worden dat waardevol is voor de natuur en tegelijk vrucht draagt en voedsel levert. De initiatiefnemers startten begin 2018 met dit mooie project op een voormalige paardenweide die werd beplant met vooral fruitheesters, afgewisseld met open kleinere ruimtes waarin ook kruiden en eetbare planten kunnen groeien. Er worden weldra nog klein- en grootfruit voorzien en ook enkele zones voor groenten. Open alleen op zondag 2 juni 2018 van 10 tot 18 uur.

De toegang is gratis en inschrijven is niet nodig. Op zondag 2 juni kun je de fietslus rijden naar deze tuinen. De kaartjes met de fietsroute vind je bij elk tuinonthaal en kan je binnenkort tevens downloaden op de website. Meer info via de facebook pagina van Velt Reinaert of www.velt.be/reinaert -  of https://beweegt.velt.be/reinaert/430/kalenderveltreinaert  - Kristof (0497 34 27 38, vanstichelenfransen@skynet.be 

U kan op zondag ook de volledige fietslus rijden.