Veltvragen bij Vlacocompost

Vervuilen herbicidenresidu’s compost en stalmest? Ja, en het probleem stelt zich veel later bij bepaalde moestuinteelten. Het professioneel composteringsproces gebeurt bij +60°C en veel onkruidbestrijders worden hierdoor afgebroken maar er zijn uitzonderlingen.

De pyridinecarboxyleenzuren (vb. clopyralid) zijn persistent en breken minder vlot af. Het zijn selectieve onkruidbestrijders die tweelobbigen doden terwijl grassen er geen last van hebben. Ze worden gebruikt om distels, brandnetels of Jacobs kruiskruid te bestrijden. Ook privépersonen kunnen ze vrij kopen om paardenbloem, madeliefjes of klaver uit het gazon te houden.

Twee groentefamilies zijn erg gevoelig aan lage concentraties van deze herbicidenresidu’s in compost en paardenmest, nl. de nachtschaduwfamilei (tomaat – aardappel – paprika – peper) en de vlinderbloemigen (erwten – bonen). Dow agrosciences – ontwikkelaar van deze selectieve herbiciden – geeft zelf aan om behandeld hooi en gras niet als bron voor compost te gebruiken. Bij de planten krullen de bladeren en ze vertonen zelfs een groeistop.

Veltvragen over compost stalmest herbicidenresidu

Iedere tuinier kan maaisel naar het recyclagepark brengen, ook bespoten. Dan kunnen er problemen zijn voor wie compost of paardenmest koopt, niet voldoende zelf composteert en zo niet weet wat hij exact kringloopt.

Vlaco antwoord

Kristel Vandenbroek, algemeen coördinator Vlaco: “ Vlaco zet zich al 25 jaar in om de biologische kringloop in Vlaanderen te sluiten met zo weinig mogelijk externe vervuiling. Jaarlijks zamelt Vlaco bijna 750.000 ton groenten-, fruit- en tuinafval in om het om te zetten naar compost.

Het is jammer dat landbouwers, tuinaannemers, paardenliefhebbers en tuiniers naar pesticiden grijpen en zo de biologische kringloop vervuilen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. We pleiten ervoor om minder herbiciden te gebruiken. Zolang er geen verbod is, sturen we bij. We doen volop onderzoek om ook het herbicidenprobleem aan te pakken. Momenteel breiden we de kwaliteitsopvolging uit met bioassays. Dat verloopt moeizaam. Er zijn heel wat factoren die een juiste beoordeling in de weg kunnen zitten zoals hoge zoutconcentratie, droogtestress tijdens het assay … Niet zo eenvoudig om dit te standaardiseren naar de praktijk van composteerinstallaties. “

Velt zegt dan ook: “ Wat je zelf doet, doe je beter. “ Thuis composteren is dan ook niet alleen een mooie kringloopgedachte. Oogverbnlindend toch die madeliefjes en een paardenbloem of klavertje in het soms dor gras. Seizoensgebonden bovendien. Wie paardenmest – al dan niet rechtstreeks – in de tuin inwerkt moet natuurlijk ook uitkijken en naar de herkomst vragen.

Op de titelfoto zie je geen producten die toepasselijk zijn. Ze zijn van natuurlijke oorsprong en toegelaten in de bio landbouw.

(Bron: Seizoenen 4/2018 Velt – samen eco actief)

Scroll naar boven