Vergeten we de kreten?

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Tekst en foto's © Evarist Ganzelever

Recentelijk was er Wereld Alzheimer Dag. In de aanloop werd gevraagd een knoop in je sjaal, zakdoek of draad van je oortje te leggen als vergeet-me-nietje. Maar wat na die portie jaarlijkse aandacht?

Een team van het woonzorgcentrum Sint-Pieter in de Bosdreef bevolkte dan wel een kraampje op de wekelijkse Lootse marktdag, waarbij ze informatie rond dit ziektebeeld deelden, de vraag blijft hoever dit reikt eens terug naar de orde van de dag. Dementie wordt vaak geassocieerd met een letterlijk afgesloten wereld en toch is het een wezenlijk onderdeel van de samenleving. Meteen een reden waarom de medewerkers van Sint-Pieter iedereen welkom heetten  tijdens een inleefmoment op de afdeling Orchidee, waar de dementerende bewoners wonen.

Op vraag van de Alzheimerliga iets te doen rond dementie, besloten kinesist Ilse Van Hamme en kunstzinnige vrijwilliger Kris Reynebeau, samen met een aantal anderen, een expo op poten te zetten in het WZC. Het opzet is dit initiatief te laten uitgroeien tot een reizende tentoonstelling.

“Bij mensen met dementie blijft verbeelding lang aanwezig, dit aanmoedigen geeft een positief effect”, lezen we.

Wat ons meteen opvalt bij het binnenkomen is de zetel met knuffels, die staat voor een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Een warm welkom. Onder het toeziende oog van een liefdevol koppeltje valt een Arabisch boek te bewonderen dat verwijst naar het universele van de ziekte. Doorsteken naar de cafetaria waar je onder meer haiku's en een installatie tegenkomt. Maar het zijn vooral de stille kreten en dieperliggende emoties die je confronterend aankijken en aan je blijven plakken daar in de gang richting afdeling Orchidee. Raak in zijn eenvoud.

Vergeet dementie, onthoud de mens. En dat is nu net de bedoeling van de expo.

Te bezoeken tot 22 oktober in
WZC Sint-Pieter
Bosdreef 5A
9080 Lochristi