Verkiezingen Lekker Lokaal

Jean Marie
0 reactie(s)
verkiezingen provincie Oost-Vlaanderen Lochristi

© Bennie Vanderpiete

Verkiezingen

We keken even na hoe het zat met de verkiezingen voor de provincieraad in onze gemeente. Met evaluaties en reacties blikken we ook terug op de gemeenteraadsverkiezingen.

Provincie Oost-Vlaanderen

In de provincieraad gaan N-VA en Groen samen. Ze moeten nog een derde partij meenemen in hun project en dat kan met één van de traditionele partijen.

We zien ook een genuanceerder beeld voor Lochristi als we naar de stemmenpercentages kijken, al hadden Open VLD (29.6%) en CD&V (17.3%) geen lokale kandidaten.

Hugo Polfliet

N-VA is de tweede partij met 21.3% en Rik Van Leemputten kreeg in het District Gent (waartoe Lochristi behoort) 2.278 stemmen.

Groen zat niet in een samenwerking met sp.a maar ze haalden respectievelijk 11.1% en 4.6% of 15.7% samen. Hugo Polfliet kreeg in het district Gent 2.185 bolletjes gekleurd.

Vlaams Belang tenslotte haalde 11.9% van de stemmen en de lokale kandidate, Nancy Haes zag 2.147 stemmen bij haar naam.

Gemeente Lochristi

Voor de 27 zetels stemden 16.347 inwoners.

Open VLD (8.041) blijft – zoals al geschreven – oppermachtig en het is uitkijken of één (of meerdere) schepen vernieuwing toelaten? Zo haalden M-Cl. Van Nieuwenhuyse (680) en JP Raman (589) de top 6 niet in voorkeurstemmen. Nieuwkomer Tom De Grauwe behaalde er liefst 713.

CD&V (2.857) haalt met Ase Van De Vijver (648) jong talent binnen. Verder doen andere jongeren het ook zeer goed maar daar zit een probleem. Sara De Meyer (413) is dochter van lijsttrekker Rita De Vylder en Hanne (512) dochter van Steven Schoonjans. Mensen met een familieband van de eerste en tweede graad mogen immers niet samen in de gemeenteraad zitten. Elien De Clercq is eerste opvolger.

N-VA (2.581) is wat ontgoocheld uiteraard maar kijkt intussen ook weer vooruit. Eva Paelinck stelt een terugkeer van kiespubliek richting Vlaams Belang vast. Ze gaat steevast door, al was de uitslag niet wat ze hadden verhoopt.

De ‘samenwerking’ met de meerderheid wordt alvast ook anders ingevuld. Tom De Sutter neemt ontslag als voorzitter gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerking.

Tom De Sutter: “ De realiteit noopt tot een aantal conclusies en dit is wat mij betreft de eerste. Iemand anders mag de verslagen van de intercommunales doornemen en de vergadering voorbereiden.”
En verder: “De nuchtere vaststelling dat N-VA Lochristi niet de verhoopte resultaten heeft behaald. Een achteruitgang waardoor we niet de tweede partij zijn geworden en niet de absolute meerderheid hebben doorbroken. Een onmiddellijke verklaring voor de achteruitgang heb ik niet, die is overigens niet relevant. De kiezer werpt de dobbelstenen. Wel neem ik de verantwoordelijkheid op voor de strategische keuzes die we hebben gemaakt bij de lijstsamenstelling.”

De jongeren en nieuwkomers doen het hier goed. Vanja De Clercq is eerste opvolger, Thierry Van Hecke tweede en Michiel Van Loo derde.

Groen en sp.a (1.578) komen in de gemeenteraad, al is Dimitri Van den Bossche niet verkozen en slechts eerste opvolger.

Hilde Van Laere: “Het samengaan met sp.a is beloond met 2 zetels en daar zijn we tevreden mee. Nu hebben we in de komende 6 jaar de kans om een groen en sociaal beleid te verdedigen en dat zullen Anne-Mie en ik met enthousiasme en grote gedrevenheid doen. We zullen er alles aan doen om Open VLD te doen bewegen naar een opener en transparanter beleid, met meer aandacht voor natuur, milieu en duurzaamheid in alle beleidsdomeinen.

Vlaams Belang (1.290) met lijstrekker Daniël De Knijf (340) komt na 6 jaar afwezigheid terug in de gemeenteraad. Eerste opvolger is Nancy Haes.