Vervanging Spanjeveerbrug in 2024 – geen tunnel onder de Moervaart

De Spanjeveerbrug over de Moervaart wordt in 2024 vervangen door een nieuwe betonnen brug, met 1 rijstrook en 2 fietspaden.

Spanjeveerbrug

De Spanjeveerbrug over de Moervaart verbindt Mendonk en Sint-Kruis-Winkel. Ze ligt op een route die heel wat gebruikt wordt, o.m. door mensen die in het Gentse havengebied werkzaam zijn. Deze voorlopige baileybrug met een lengte van bijna 70 meter werd in het voorjaar van 1977 gebouwd door genietroepen uit Burcht. Ze werd voor het verkeer geopend op 1 april 1977 met een tonnagebeperking van 2,5 ton.

Vervanging in 2024

De vervanging van deze brug door De Vlaamse Waterweg nv is nu voorzien voor 2024. De huidige baileybrug zal daarbij vervangen worden door een betonnen exemplaar, op dezelfde locatie. De aanloophellingen worden tot aan de oevers verlengd. Op de nieuwe brug komt, net als op de huidige brug, slechts één rijstrook. Maar de nieuwe brug krijgt aan beide kanten van de rijweg een gescheiden fietspad. Op de beide oevers komen er verkeerslichten.

Geen tunnel onder, maar langs de Moervaart

Er komt dus geen fietstunnel onder de Moervaart. De toelichting van Vlaams minister Lydia Peeters in het Vlaams Parlement dat er een onderzoek liep om een tunnel te bouwen zorgde voor enige verwarring. Het fietspad langs de Moervaart zal doorgetrokken worden en daarvoor zal een tunnel voorzien worden doorheen de aanloophelling naar de brug. Het gaat dus om een kleine tunnel parallel met de Moervaart. Bovendien wordt voor vissers een nieuwe hengelsteiger voorzien die ook geschikt is voor mindervaliden. Naast de steiger komen 3 parkeerplaatsen.

Uitvoering

“De uitvoering van de werken is voorzien vanaf eind 2023 en neemt ongeveer een jaar in beslag. Vanaf begin 2024 wordt de bestaande brug afgesloten. Voor voetgangers en fietsers wordt een tijdelijke veerdienst voorzien. Als alles verloopt zoals gepland wordt de nieuwe brug tegen eind 2024 opengesteld”, aldus Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg nv.

Scroll naar boven