Vlaamse Wijngilde viert 50 jaar

Jean Marie
0 reactie(s)
Vlaamse Wijngilde 50 jaar De Lozen Boer Lochristi

© JMDB

Tijdens een jubileumweekend vierde de Vlaamse Wijngilde haar 50 jarig bestaan. Op zaterdag werden in Gent masterclasses gehouden met een wijnboulevard. Op zondag werd het feestweekend afgesloten met een academische zitting en een exquis banket in De Lozen Boer.

Jubileumweekend Vlaamse Wijngilde Lochristi De Lozen Boer

De vereniging http://vlaamsewijngilde.org/  telt 43 commanderijen en 2.100 leden. In het ICC (Internationaal Congres Centrum) kwamen op zaterdag eminente sprekers uit de wijnwereld een actueel thema toelichten en dit ook illustreren met de passende wijnen. Elke bezoeker kon ook de ‘wijnboulevard’ bezoeken waar 50 wijnbouwers hun assortiment voorstelden.

Ben Weyts Philippe Dhalluin Lochristi

Zondag volgde dan de academische zitting in het bijzijn van Vlaams Minister Ben Weyts en topwijnbouwers uit Chablis en Haut Médoc. Het jubileumbanket werd vergezeld van een uitzonderlijke vineuze ervaring met champagne Henriot en wijnen van L’Union des Grands Crus de Chablis, Le Conseil des Vins du Médoc en Clos des Frères.

Chablis Grand Cru jubileumweekend Vlaamse Wijngilde

Na de ‘blanc de blancs’ van Henriot https://www.champagne-henriot.com/fr/ serveerde de vereniging 10 toppers ‘Grands Crus de Chablis’, al proefde ik ze niet allemaal. Heel mooi was het huis Collet waar biologisch wordt geteeld - http://www.domaine-collet.fr/domaine-collet.php . De wijnen werden vergezeld van 3 heel verfijnde gerechtjes met oester of vis.

Bij de ‘filet de veau de Corrèze ‘ volgden dan 7 Grand Crus Classés wijnen uit Bordeaux, van premier tot cinquième GCC en een Cru Bourgeois. Absolute topper was Château Mouton Rotschild 2005 - https://www.chateau-mouton-rothschild.com/  uit Pauillac.

Elk jaar wordt het etiket getekend of geschilderd door een bekend kunstenaar. In 2005 was dat Giuseppe Penone. In 1994 was het Karel Appel en in 1984 Paul Delvaux.

Mouton Rotschild 2005 Jubileumweekend Lochristi Vlaamse Wijngilde

Natuurlijk waren de andere wijnen zoals Pichon Longueville Comtesse de Lalande, Beychevelle en Cantemerle fluwelen streling voor oog, neus en smaakpapillen.

Union des Grands Crus de Chablis

De wijnbouwers waren ook afgezakt naar Gent en Lochristi en genoten samen met meer dan 300 wijnliefhebbers mee van dit Jubileumweekend. De Managing Director van Rotschild, Philippe Dhalluin bedankte iedereen en sprak lof over de grote wijnkennis, die hij sinds jaar en dag ontmoet in ons Belgenland.

Conseil du Vin de Médoc Lochristi 2019

De ‘G’ 2015 van Erwin De Vriendt vergezelde het bordje kaas en na de variatie van zoet, chocolade, ijs en koffie werd deze hoogstaand culinaire namiddag afgesloten. Topgastronomie met absolute wijnkleppers uit grote jaren.