Voedselteam ook in Lochristi?

Cyrielle
1 reactie(s)

Vind je het ook belangrijk om gezond, lokaal geproduceerd voedsel te kunnen
consumeren? Dan is Voedselteams misschien iets voor jou. Voedselteams is een netwerk dat boeren en producenten van duurzame en streek- en seizoensvoeding direct in contact brengt met de lokale consument. We zouden nu ook in Lochristi van start willen gaan met een voedselteam.

Misschien ben je al vertrouwd met het concept, dat al in verschillende Vlaamse gemeenten succes kent. Hier vind je alvast meer uitleg over het concept van de voedselteams.

Meer informatie: www.voedselteams.be – Cyrielle Schmitz – 0496295784 - Cyrielle.schmitz@gmail.com

Er wordt op woensdag 29 mei 2013 om 19.30 uur een informatieavond georganiseerd in de zaal van de bib van Lochristi, Koning Boudewijnlaan.

Door je aan te sluiten bij een voedselteam, krijg je toegang tot een uitgebreid aanbod van kraakverse en smakelijke hoeveproducten van eigen bodem. In één beweging verlaag je ook jouw ecologische voetafdruk en/of die van je gezin. En dan zwijgen we nog over het feit dat je via Voedselteams een mooie kans krijgt om de kleine Vlaamse landbouwers en ondernemers te steunen die steeds moeilijker kunnen overleven onder de druk van internationale voedselindustrie en de grote warenhuizen.

Voor een heuse première van een voedselteam in onze regio moeten we natuurlijk de kritische grens van ca. 15 - idealiter zelfs 20 – gezinnen bereiken. Geef jij ons ook een seintje als je interesse zou hebben?

Wat betekent aankopen via een voedselteam?

Via Voedselteams kan je lekkere, kraakverse hoeveproducten aankopen bij verschillende producten uit de eigen regio. Naast de klassieke groentepakketten bevat het aanbod niet alleen
groeten- en fruit maar bv. ook heerlijke melkproducten en veilige vleesproducten, vleesvervangers en lokaal meel. Je gaat een soort 'aankoopengagement' aan door in het team
te stappen. Maar er is geen sprake is van een verplichte aankoophoeveelheid of vaste aankoopfrequentie. Eens een weekje een kleiner pakket of gewoon niets bestellen kan dus ook. Enkel personen die langere periode niets meer aankopen zullen gevraagd worden om uit het team te stappen.

Een belangrijk verschil met de 'klassieke' groentepakketten is ook dat je meer vrije keuze hebt in hoeveel je bestelt (bv. ene week kleiner, andere week groter pakket). Zo kan je jouw aankoop beter afstemmen op de behoeften van jouw gezin.

Aansluiten met een proefperiode is mogelijk. Bij de opstart van een nieuw voedselteam bedraagt de proefperiode 3 maanden. Als het systeem na je niet bevalt, kan je er steeds uitstappen. Voedselteams organiseert ook regelmatig bezoeken ter plaatse bij de producenten. Een mooi extraatje voor wie graag eens kennis maakt met het bedrijf achter het product.

Voedselteams maakt er werk van om producten uit de groothandel in de groentepakketten tot een minimum te beperken. Je mag er van uitgaan dat ca. 80% van de producten afkomstig is van de producenten zelf.

De meeste producten zijn BIO gecertificeerd. Maar niet allemaal. Voor sommige bedrijven is het financieel niet haalbaar om het BIO label te 'kopen', maar Voedselteams gaat steeds op zoek naar bedrijfjes waar er ecologisch verantwoord wordt geproduceerd.