Voedselteams bereikt Lochristi

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

De consument organiseert zich, denk maar aan de groepsaankopen voor gas en elektriciteit. Zo ook voor wat er dagelijks op ons bord komt en dikwijls afkomstig is van industriële voedselproductiesystemen, en dit tegen door de markt gedirigeerde prijzen.

Voedselteams VZW wil de milieu- en prijsbewuste consument een alternatief aanreiken door onder andere biologische streekproducten aan te bieden tegen een eerlijke prijs, zonder extra verpakkingskosten of tussenpersonen.
Jullie komen het allemaal te weten in De Geetkotmolen, Lindestraat 30, waar de startavond Voedselteams doorgaat.
We vroegen Cyrielle Schmitz, contactpersoon Voedselteams Lochristi, om iets meer duiding.

Komt Voedselteams dan niet in het vaarwater van bio- en Oxfam Wereldwinkels, boerenmarkten en zelfpluktuinen? Een zoveelste speler in het alternatieve circuit?

‘Voedselteams is nieuw in Lochristi maar al jarenlang een gevestigde waarde in talloze andere Vlaamse gemeenten.
Het heeft raakvlakken met de verschillende alternatieven voor de bewuste voedselconsument die je aanhaalt, maar is toch een geheel ander concept.
Qua aanbod is het ruimer, omdat het niet louter om bio-producten gaat en over meer dan alleen groenten en fruit. Het sluit misschien wel meer aan bij het idee van een boerenmarkt, maar die vind je helaas niet overal.
Het unieke aan het concept van Voedselteams is dat het gaat om een groep lokale consumenten en gezinnen die zich samen engageren om regelmatig aan te kopen bij lokale boeren en producenten.
Dat gebeurt op een efficiënte manier: je bestelt online en je kunt op een vast moment en op een vaste plek je boodschappen afhalen.
In Lochristi is dat de Geetkotmolenhoeve, tevens een van de leveranciers. Dat bespaart toch heel wat tijd en kilometers.’

Hanteren jullie marktprijzen, die dikwijls artificieel zijn?
‘Voor zover ik daar zicht op heb, worden die prijzen onderhandeld tussen de producenten en de koepelstructuur Voedselteams VZW.
In de praktijk komt dat vaak neer op prijzen die in de buurt liggen van wat je voor kwaliteitsproducten betaalt in de grootdistributie.’

Voor wie de lokale bioteelt en ambachtelijke voedselproductie genegen is en er bovendien als consument wel wil bij varen, verwijzen we graag naar onderstaande informatie en contactgegevens: Cyrielle Schmitz – cyrielle.schmitz@gmail.com.
Inschrijven is niet verplicht maar handig voor de organisatie.
Meer informatie: www.voedselteams.be - www.geetkotmolenhoeve.be.
Op Lochristinaar verscheen al eerder: http://www.lochristinaar.com/nieuws/voedselteam-ook-lochristi