Vogel van het jaar 2018

Jean Marie
0 reactie(s)
Vogel van het jaar 2018

Vogelbescherming Vlaanderen laat de keuze voor de vogel van het jaar over aan ons. Zo brachten 3.945 mensen hun stem uit en de merel haalde het met 999 kliks, de huiszwaluw kreeg er 686 en de kwartelkoning sloot de rij met 119 stemmen.

Kwam dit vlot stemmenaantal door de underdogpositie van deze veel voorkomende tuinvogel?

In de media is de voorbije maanden heel wat te doen geweest rond de massale sterfte van merels als gevolg van het Usutu-virus. Dit virus wordt uitsluitend verspreid door steekmuggen. Het werd in 1959 ontdekt in Afrika. De eerste Europese uitbraak vond in 2001 plaats in Oostenrijk. Daarna verspreidde het virus zich snel. Ondertussen werd het al vastgesteld in onder andere Spanje, Italië, Kroatië, Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Duitsland, Nederland en België. Tot een echte uitbraak van de ziekte kwam het in ons land pas in 2016.

Paul McCartney

In 2010 werd de merel verkozen tot mooiste zanger in Nederland. Twee jaar later werd zijn gefluit zelfs uitgeroepen tot het allermooiste natuurgeluid. De vloeiende, fluitende zang van het mannetje van op een hoge tak of de nok van een huis, kent een rijk repertoire. Zijn lied is te horen van februari tot in de vroege zomer, waarbij de frêle, melodieuze noten wegsterven naar een zachtere, kwetterende finale. Verwarring is eventueel mogelijk met de zang van de zanglijster.

De legendarische Britse popgroep ‘The Beatles’ bracht in 1968 al een ode aan de merel in het weemoedige lied ‘Blackbird’,geschreven door Paul McCartney.

Blackbird verscheen op het album ‘The Beatles’, ook wel bekend als ‘The White Album’. In de originele versie van het nummer hoor je een mannetjesmerel het beste van zichzelf geven. De inspiratie voor de tekst kwam echter van de oplopende spanningen door de protesten van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten.

Ze zijn jammer genoeg ook in andere vormen bekend. Platgereden roerloos met hun vleugelpennen zwaaiend bijna of als veel voorkomende gast in de vogelopvangcentra. Katten zijn dan hun ongeluk.

Deze zwarte tuinvriend en zijn madam zijn hier terug en ’t was heel lang geleden. Hopelijk blijft de steekmug weg en kunnen ze hun nestje bouwen. De verwachting is dat merels uiteindelijk immuniteit tegen het virus zullen ontwikkelen. Dan katten vermijden en niet al te roekeloos de straat laag over scheren.

Wie graag merelmuziek beluistert? 

Een beetje hulp

Merels foerageren voornamelijk op regenwormen, slakken, insecten, spinnen, bessen en vruchten. Afgevallen bladeren keren ze vaak om als ze naar voedsel zoeken. Vruchten die op de grond liggen, vormen een belangrijk deel van hun dieet in de winter. Ze houden ook van in twee gesneden rijpe appelen en peren en zo help je ze een beetje.