Vogelen in het weekend

In ieder van ons zit wel een beetje een voyeur en daar wil Natuurpunt naar aanleiding van hun Groot Vogelweekend op 26 en 27 januari juist van gebruikmaken.

Dat de natuur in Vlaanderen onder druk staat is een feit en met deze jaarlijkse telling wil Natuurpunt niet alleen inventariseren hoe het is gesteld met het vogelbestand in onze achtertuinen, maar ook iedereen sensibiliseren richting natuurvriendelijkheid. Stadstuintje of een half park, het maakt niet uit. Alle Vlaamse tuinen samen vertegenwoordigen zo'n 9 procent van de totale oppervlakte, wat dus wel degelijk het verschil kan maken voor heel wat dier- en plantensoorten.

Samen met het resultaat van de telling worden er ook concrete tips meegegeven over hoe vogels te herkennen en hierop in te spelen om in je tuin een zo breed mogelijk pallet aan biodiversiteit te ontwikkelen. En dat hoef je niet altijd groots te zien.

In bloempotten, op terrassen of op een vensterbank, overal is er wel leven te bespeuren. Al deze acties maken de omgeving onder meer aantrekkelijker voor vogels. Vorig jaar waren er ruim 33.600 mensen betrokken, goed voor 632.285 tuinvogelregistraties. Gegevens die allemaal de databank worden ingevoerd. In de top drie mocht de koolmees zich de meest waargenomen vogel noemen, gevolgd door de huismus en de kauw.

En de merel, die pikzwarte vogel weet je wel, die zakte van de tweede naar de achtste plaats, maar daar was de uitbraak van het usutuvirus dan weer verantwoordelijk voor. Laat dit nu juist een virus zijn dat zich gemakkelijker verspreidt in een stedelijk milieu en tuintjesomgeving. In een gebied als Vlaanderen, waar de verstening groot is én goed onderhouden modetuinen domineren, is het monitoren van vogels dus zeker op zijn plaats.

Voor meer informatie kan je terecht op https://vogelweekend.natuurpunt.be

Scroll naar boven