Vogelopvangcentrum in nood

Het VOC Merelbeke bestaat intussen 35 jaar en vorig jaar werden 6.500 dieren opgevangen. Ze kampen evenwel met een groot financieel tekort en richtten zich de afgelopen weken tot 20 gemeentebesturen, waaronder Lochristi.

Tot nu toe konden ze hun werking bekostigen door 3 gulle legaten maar dat spaarpotje loopt stilaan leeg. De provincie geeft vanaf 2020 een subsidie van 3.000 euro per jaar aan dierenasielen en opvangcentra voor wilde dieren, zoals het Vogelopvangcentrum in Merelbeke.

Ook Vlaanderen zal een inspanning doen, al ligt het accent momenteel vooral op dierenasielen (katten- honden). Dit jaar zou nieuwe regelgeving zich misschien ook richting vogelopvangcentra richten?

voc merelbeke financiële nood

De gemeente geeft nu elk jaar 75 euro werkingssubsidies aan het VOC. Vier wildbeheerseenheden ontvangen samen 327 euro. De milieuadviesraad werkte in 2018 samen met het centrum en spendeerde hiervoor 464 euro. In de brief wordt vermeld dat de stad Antwerpen 12.10 euro per opgevangen dier betaalt aan het VOC Brasschaat.

Het opvangcentrum werkt ook samen met politie en brandweer en heeft een eigen Wildlife Taxi Team om dieren op te halen. Elk jaar komen er 30 studenten op stage (diergeneeskunde – verzorging), is er dagbesteding voor zo’n 100 kwetsbare mensen en zijn er 300 vrijwilligers aan de slag. Gent was hun ‘beste’ klant met 1.922 dieren.

voc merelbeke financiële nood

De egel staat op nummer 1 met 1.070 exemplaren. Koolmezen en Turkse tortels zijn ook een grote groep. Er worden ook eekhoorns binnengebracht of exoten zoals waterschildpadden en grasparkieten. Hun behuizing is momenteel heel krap en een uitbreiding sleept gemeentelijk al jaren aan.

Op zaterdag 30 mei (10-18 uur) is er een kijkdag en zo zie je met eigen ogen hoe het er daar aan toegaat. Er worden vogels vrijgelaten en je kunt genieten van een natje en een droogje.

Info? http://www.vocmerelbeke.be/http://vogelbescherming.be/

eekhoorn

Scroll naar boven