Vredesboom komt en gaat wellicht

Jean Marie
0 reactie(s)
Wapenstilstand 2018 vrijheidsboom linde

© JMDB

Vandaag zijn er overal grootse en kleine herdenkingen om het einde van de ‘Groote Oorlog’ te herdenken. Van net na zonsopgang tot aan zonsondergang waren er in de 4 deelgemeenten herdenkingen.

Stilstaan bij zoveel gruwel en ‘Nooit meer oorlog’ terwijl die op heel veel plaatsen op de wereld gewoon doorgaan ook op Wapenstilstand.

Bevrijdingslaan

Lochristi is net als 230 andere steden en gemeenten ingegaan op de uitnodiging van de Vlaamse overheid (Natuur en Bos - https://www.natuurenbos.be/grooteoorlog) om een Vredesboom te planten op 11 november. Op het buurtpleintje aan de Bevrijdingslaan werd een winterlinde (Tilia cordata) geplant.

Natuur en Bos liet de keuze aan de gemeenten, al was er alleen nog de zomereik als plantoptie. Deze lindesoort kan tot 30 meter hoog worden. Herinneringen blijven her en der in het landschap. Bunkers doen dienst als overwinteringsplekken voor vleermuizen en kraters zijn ook poelen.

Zeveneken

Onder de linde en de 7 eiken - met rouwlinten en zwarte strikken - ging het laatste herdenkingsmoment door.

Firmin Van Hoye van het NSB vroeg om de vrijheidsboom – geplant in 1919 – te laten staan net als de eiken, omdat dat de wens is van alle Zevenekenaars.

Firmin Van Hoye NSB Zeveneken

Het is een ‘hoog geknotte linde als vredesboom’ vinden we op de inventaris landschappelijk erfgoed. De boom heeft erfgoedwaarde en volgens de inventarisatie in 2010 18 meter hoog met een stamomtrek van meer dan 2 meter. Daarnaast staan de zeven eiken en die zouden 8 jaar geleden al 24 meter hoog zijn met een stamomtrek van 2.47 meter.

De heraanleg van de N70 in het centrum van Zeveneken eind 2019 wellicht zal ongetwijfeld zware gevolgen hebben voor het dorpsgezicht en voor de herdenkingen van Wapenstilstand.

Meer informatie? Zie https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/131598 en https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/131599

De gemeente gaat voor de kap van de 7 eiken. Wat met de linde moet, laat men nog even in het midden.

“ De zeven oude eiken in het centrum van Zeveneken zullen worden gerooid voor de herinrichting van de N70. Na grondig onderzoek bleek dat ze die ingrijpende werken niet allemaal zouden overleven. De oude eiken worden vervangen door zeven nieuwe, inheemse eiken. ….. De gemeente bekijkt nog welke maatregelen er nodig zijn om de oude linde te kunnen behouden.”

Wordt het een generatiewissel onder bomen, door politici en plannenmakers beslist?

Luister en bekijk nog deze versie van de Last Post door YolanDa Brown.