Vriendschap is de rode draad tijdens de 11de poëzieweek

Sofie
0 reactie(s)

© Sofie De Coninck

Van 26 januari t.e.m. 1 februari vindt de 11de editie van de Poëzieweek plaats. Het thema is deze keer “Vriendschap”. Op vrijdag 27 januari is er "Perles Fines”, een muzikale en poëtische avond in de bibliotheek van Lochristi.

De boegbeelden van de 11de poëzieweek zijn Hester Knibbe en Miriam Van Hee. Er werd voor twee auteurs gekozen omwille van het thema “Vriendschap”. De Nederlandse Hester en de Vlaamse Miriam zijn immers reeds tientallen jaren beste vriendinnen. Hun vriendschap overstijgt de landsgrenzen en het literaire. Over een ware vriendschap gesproken…

Van Gedichtendag tot Poëzieweek

De Poëzieweek werd in 2013 voor het eerst georganiseerd. Dit initiatief kwam er dankzij het grote succes van Gedichtendag, die reeds sinds 2000 op de laatste donderdag van januari plaatsvindt in de Lage Landen. Elk jaar ging men met een andere dichter in zee die een “Gedichtendagbundel” met een tiental gedichten schreef in het thema van dat jaar. In 2000 had Toon Tellegen de eer om deze bundel te mogen samenstellen. Later volgden nog meer klinkende namen zoals Hugo Claus, Remco Campert, Tom Lanoye…  

Het poëziegeschenk

Toen in 2013 Gedichtendag de start werd van een heuse Poëzieweek werd de “Gedichtendagbundel” omgedoopt tot “Poëziegeschenk”. Ben je nieuwsgierig naar het “Poëziegeschenk” met als titel “Er staat te gebeuren” dat werd samengesteld door Miriam en Hester? Rep je dan zeker naar een deelnemende boekhandel tijdens de Poëzieweek. Wanneer je voor minstens €12,50 poëzie aankoopt, krijg je namelijk een poëziegeschenk cadeau.

Vriendschap

Dit jaar is de poëzieweek ook het uitgelezen moment om even stil te staan bij de plek die “vriendschap” in jouw leven heeft en om deze vriendschap te vieren.  Misschien heb je heimwee naar een vergane vriendschap? Je leerde nog maar pas een persoon kennen met wie het klikt? Of je kent jouw vriend na al die jaren door en door? Zijn jouw buren je beste vrienden? Of woont je beste vriend hier ver vandaan? Misschien is er een groot leeftijdsverschil of zien jullie er compleet verschillend uit? Voor vriendschap bestaan geen regels… Vriendschap kan zoveel hoedanigheden aannemen en heeft voor iedereen een andere betekenis. Jouw buikgevoel zit gewoon goed bij je vriend en dat lijkt mij alvast een heel belangrijk fundament.

Geef toe, iedereen heeft in meerdere of mindere mate nood aan een vorm van vriendschap. Samen kunnen lachen en huilen, op elkaar kunnen rekenen, steunen… Het weten dat er zo iemand rondloopt, geeft elke mens veerkracht.

Vier vriendschap met poëzie

Poëzie kan facetten van vriendschap onder woorden brengen, daar waar jouw eigen woorden tekort schieten. Dat maakt poëzie dan ook heel krachtig. Treed eens buiten jouw comfortzone en schrijf voor jouw vriend een gedicht om jullie vriendschap te bezegelen. Of zoek een geschikt gedicht uit dat verwoordt wat je voelt en verras jouw vriend ermee.

Perles Fines in de Bib Lochristi

Voelt het bovenstaande toch ietwat onwennig? Dan kun je misschien samen van “Perles Fines” , een poëtische  en muzikale avond, genieten in de Bibliotheek van Lochristi. Op vrijdag 27 januari brengt vertelster en muzikante Rebecca Stradiot poëzie, proza en chansons van zeer diverse pluimage. Zowel Herman De Coninck, Isabelle Allende, Geert De Kocker, Jacques Brel, Amélie Poulain, Didier Laloy en Cirque du Soleil passeren de revue tussen 20:00 en 21:30.

Perles fines – vrijdag 27 januari van 20:00 – 21:30 in Gemeentelijke bibliotheek Reinaert – Koning Boudewijnlaan 6 – 9080 Lochristi – Graag reserveren, telefonisch (09 3566073) of per mail (bibliotheek@lochristi.be).

Zoek je nog inspiratie om jouw vriendschappen met poëzie te vieren? Ga zeker eens een kijkje nemen op de website van de poëzieweek (hier klikken) 

(Foto's en afbeeldingen © Poëzieweek, Arend Knibbe en Lieve Blancquert via Poëzieweek, Chang Duog - Unsplash, Bib Lochristi)