VROB heeft de muzikaalste woonkamer van Vlaanderen

Bennie
0 reactie(s)

© Bennie Vanderpiete

VROB Large zit over halfweg en ook dit jaar zijn de “Living Room Concerts” de hoogtepunten van deze radiomarathon. Lochristinaar ging kijken en luisteren naar Semper Pie, Coup de Frein en Chris Corn.

Kerstmis ligt al even achter ons en we staan aan de vooravond van een nieuw jaar.
Dan weet u dat ook VROB Large al aardig opgeschoten is. Op vrijdag 21 december ging de evenementenradio terug op antenne, deze keer voor 16 dagen.
En wie VROB Large zegt, denkt onmiddellijk aan de “Living Room Concerts”: de optredens van lokale bands in de woonkamer van de evenementenzender in Dorp Oost 5. Vrij toegankelijk voor het publiek en ook live te beluisteren op de radio.
Niet enkel een feest voor de fans en de luisteraars, maar ook een uniek gebeuren voor de muzikanten. Niet zelden wordt er – na het officiële gedeelte – nog verder gemusiceerd en gezongen tot diep in de nacht. 

Semper Pie maakt indruk

Freddy Engels was de eerste “woonkamerartiest” van dienst. Hij is een dorpsgenoot en oude vriend van wijlen Luc De Vos. De Wippelgemnaar begeleidde zichzelf op de gitaar en bracht op vrijdag 21 december akoestische liedjes. Op zondag 23 december musiceerde de muziekschool van Lochristi. Simon Neyt bracht zangeressen Laura De Pillecijn en Phaedra Imschoot mee.
Die eerste 2 optredens konden we – door omstandigheden en een drukke agenda – niet bijwonen. En zo was Semper Pie dit jaar onze persoonlijke opener.

Semper Pie was oorspronkelijk een trio, bestaande uit Jurgen Van Bouchaute en zijn beide muzikale dochters. Toen Ibe besloot om niet meer op te treden, gingen Jurgen en Wienke door als duo. Wienke zorgt voor de zang en speelt bij gelegenheid ook op de keyboards (of desnoods zelfs op het drumstel), Jurgen is een uitstekend gitarist.

Als duo trad Semper Pie ondertussen al een 30-tal keren op, o.m. in de Baravins tijdens de Gentse Feesten. Volgende zomer zullen ze tijdens die Gentse Feesten trouwens te bewonderen zijn op het podium op de Korenmarkt.

Een 20-tal fans, familieleden en toeschouwers zorgden afgelopen donderdag voor een aardig gevulde woonkamer en een gezellig sfeertje. Semper Pie bracht een 14 nummers. Daarbij heel wat werk van straffe madammen zoals Trixie Whitley (“Breathe you in my dreams”), Skunk Anansie (“Weak”) en Amy McDonald (“This is the Life”, het slotnummer).
Maar vooral bij de songs van Selah Sue (“Alone” en “Raggamufffin”) maakte de pas 16-jarige Wienke indruk. Dezelfde krachtige, ietwat hese, stem als Sanne Putseys.

“Oude ziel” Wienke houdt ook wel van het “klassieke rockwerk” wist vader Jurgen te vertellen en dus passeerden ook grootheden als Prince (“Never take the place”) en INXS (“Mystify”) de revue. Semper Pie maakte indruk en hun toekomst oogt mooi.

Coup de Frein krijgt publiek muisstil

Vrijdag was het dan de beurt aan “Coup de Frein”. Geert Poelman, Carolien Blancquaert en Jozef “Chief” De Wever vormen al een 12-tal jaren de ruggengraat van wat ze zelf eerder als een “gelegenheidsgroepje met wisselende bezetting” beschouwen. Ze treden jaarlijks maar een handvol keren op. Ieder van de bandleden heeft zijn eigen muzikale stijl, wat zich ook uit in hun repertoire dat zowel Blues, Jazz, Funk als Country bevat.

Nobody knows you when you’re down and out” was een heel erg mooie opener. Een bluesy nummer uit 1923 van de hand van Jimmy Cox, dat al vertolkt werd door heel wat grootheden zoals Eric Clapton. Twee nummers van Tom Waits - “Jockey full of Bourbon” en “Yesterday’s here” – maakten het eerste drieluik vol.  Het werd een avond vol luistermuziek met heel wat singer songwriters als Bonnie Raitt, Eva Cassidy, Colin Hay.

Maar er was ook plaats voor Nirvana (“Where did you sleep last night”, een nummer oorspronkelijk van LeadBelly) en eigen werk (“Hialeah” van Geert Poelman).
Coup de Frein kreeg het publiek in de VROB-woonkamer geregeld muisstil, zeker tijdens het indrukwekkende slot met “Sunny Sailor Boy” van Luka Bloom en “Redemption Song”. Misschien wel de mooiste versie die we ooit hoorden van dit nummer van reggea-grootheid Bob Marley. Twee uitstekende muzikanten en een erg mooie zangstem. Coup de Frein overtrof onze stoutste verwachtingen. Na de live-uitzending, en nadat de kelen gesmeerd waren, werd de gitaar terug boven gehaald en werd er verder gemusiceerd tot een gat in de nacht.

Chris Corn

Je moest geen waarzegger zijn om te voorspellen dat het praatcafé van VROB gisteren vol zou lopen voor het optreden van Chris Corn. Er was geen stoeltje meer vrij, men zat zelfs op de vloer en ook in de gang was het drummen. Zo’n 50 enthousiastelingen zorgden ervoor dat VROB niet enkel de muzikaalste woonkamer, maar ook de warmste living had.
Chris Corn speelde 4 blokjes van 3 liedjes en verrastte deze keer met een eigenzinnige keuze. Na Ed Sheerans “Tenerife Sea” en “Crazy” van Lost Frequencies volgde “Distant”. Een minder gekend nummer van Crowded House, een favoriete groep van Christophe en vaste waarde in zijn repertoire.
Deze keer ook erg mooi Nederlandstalig werk met (een prachtige versie van) “Liefde van Later”. Een nummer van Jacques Brel dat Herman Van Veen coverde.

Chris Corn breide er een mooi slot in het Frans aan. “Stairway to heaven” – de megahit van Led Zeppelin – mocht uiteraard ook niet ontbreken op de playlist. Het was - zo vertelde Christophe – een van de eerste nummers die hij destijds als 16-jarige met Jurgen Van Bouchaute speelde. Jurgen was ook gisteren aanwezig en had zijn echtgenote en zijn muzikale dochter Wienke meegebracht.

Slechts een handvol toeschouwers keerden huiswaarts toen VROB om 22 uur overschakelde naar zijn nachtprogrammatie. Iedereen wist “The best is yet to come”. Chris ging lustig door en speelde vanaf dan het ene verzoeknummer na het andere. Er werd vrolijk meegezongen bij klassiekers als “Losing my religion”, “Yesterday”, “Sexy als ik dans” of “Blauw”.Chris Corn in de woonkamer, zo sloot dit VROB-jaar af met een knaller van formaat. En ook heuglijk nieuws voor de vele fans. In 2019 zal Chris tijdens de Gentse Feesten niet enkel optreden op het Veerleplein en de Groentenmarkt, maar zal ook te zien zijn op de Korenmarkt.

Ook Living Room Concerts in het nieuwe jaar

En ook na nieuwjaar zijn er nog optredens. Het nieuwe jaar wordt ingezet met een muzikaal duo. Op 2 januari kan u gaan luisteren naar “DNA” of Dirk en Anke. Op donderdag 3 januari mag u dan zelf aan de bak. Die avond neemt Simon Neyt plaats achter de piano en mogen de bezoekers van het praatcafé hun karaoketalent demonstreren.
Turtle Wex neemt op vrijdag 4 januari het 7de – en laatste – “Living Room Concert” voor zijn rekening.

Al deze optredens beginnen om 20 uur, zijn vrij toegankelijk in het VROB-café in Dorp-oost 5 en zullen ook te horen zijn op 87,6 MHz (of in livestream www.vrob.be ).
 

Lochristinaar nam foto’s tijdens de optredens van Semper Pie, Coup de Frein en Chris Corn. U vindt onder dit artikel een fotoreeks van elk van deze optredens. 

Chris Corn

Coup de Frein

Semper Pie