VROB presenteert eigen radiowagen op Chirofeesten Beervelde

Bennie
0 reactie(s)
VROB - eigen radiowagen

© Bennie Vanderpiete

Morgenavond gaan de Chirofeesten van Beervelde van start. Ook dit jaar zal evenementenradio VROB gedurende 3 dagen uitzenden vanop het terrein in de Kloosterstraat. Voor het eerst zullen ze dit doen vanuit hun nieuwe, eigen, radiowagen.

De voorbije kerst- en nieuwjaarperiode zond VROB terug uit vanuit de woning Dorp-Oost 5. Maar de eindtune op zondag 6 januari, betekende deze keer deze keer niet het begin van de winterslaap voor de radiomakers. Integendeel, de voorbije maanden werd er keihard gewerkt om een oude droom te verwezenlijken: een eigen zendwagen.

Een eigen radiowagen

De voorbije 3,5 jaren moest VROB, bij elk evenement dat ze opluisterden, een volledige studio opbouwen en inrichten. De ene keer in de kiosk van de gemeente, dan weer in de ”Sleeplife-container“ of in de woonkamer van Dorp-Oost.  Zeer omslachtig, tijdrovend en slecht voor de (dure) apparatuur. Een eigen mobiele zendstudio was al langer een droom en vorige zomer werd een eerste stap gezet. 
Bij de manège van Daphne Geldof, in Kalken, stond een oude houten werfwagen met daarin sanitair dat gebruikt werd door de ruiters en paardenliefhebbers. Een wagen in belabberde toestand waarvan de buitenschil rot was. Maar de radiomakers van VROB - die wel van aanpakken weten – zagen er potentieel in.

Midden augustus verhuisde de wagen naar Lochristi en na de zomervakantie begonnen de afbraakwerken. De hele buitenschil werd gedemonteerd en enkel het metalen geraamte was nog bruikbaar.
Eind 2018 begon men dan met de heropbouw, een werk dat een 2-tal maanden in beslag zou nemen. Op en rond de metalen structuur werd een volledig nieuwe houten wagen gebouwd met 6 grote vensters met dubbel glas. De nodige thermische en akoestische isolatie werd voorzien.

De voorbije 2 maanden werd dan de binneninrichting en -afwerking gedaan. En het resultaat oogt erg mooi. Het mengpaneel en de toren met de technische apparatuur nemen uiteraard heel wat ruimte in beslag. Maar er is ook een aangenaam zithoekje voor de praatprogramma’s (met een tafeltje waarvan het blad volledig versierd is met oude singles) en een koelkastje om de dranken fris te houden. De wagen is binnenin volledig bekleed met kurk (voor het geluid), er is airco aanwezig, Ledverlichting en – aan het plafond – een gekleurde middenstrip die “op rood gaat” als de micro “open staat”. De luidsprekers zijn in het plafond geïntegreerd.
De buitenafwerking is antracietkleurig met accenten in het typische VROB-blauw. Onderaan de wagen een aantal grote, afsluitbare, opbergbakken.

Cijfers, sponsors en verdere afwerking

Het hele project – waaraan een 12-tal personen meewerkten – slorpte heel wat weekends en vrije avonden op, in het totaal zo’n 1.500 manuren. In de wanden en de dubbele bodem ligt zo’n 1.500 m kabel. De radiowagen weegt nu zo’n (schatting) 3 ton. Aan het geheel hangt ook een aardig kostenplaatje, maar gelukkig kon men rekenen op een paar gulle sponsors die hun duit in het zakje deden: Horta De Meyer (voor de buitenbekleding), Van Aevermaat uit Lokeren (voor de kurk) en VDBS (het alarm en de camera’s die gisteren geplaatst werden).

De radiowagen zal dit weekend – tijdens de Chirofeesten van Beervelde - een eerste keer gebruikt worden. Daarna gebeurt de verdere afwerking. Aan de mobiele studio zullen in toekomst nog een terras en een luifel kunnen geplaatst worden. Alles samen goed voor zo’n 50 m².

Chirofeesten in Beervelde

Vrijdag, zaterdag en zondag kan zal VROB dus uitzenden vanop de Chirofeesten in Beervelde, op de vertrouwde frequentie. Te beluisteren op 97,2 MHz of via http://www.vrob.be/ . Uiteraard zal de plaatselijke jeugd in de verschillende programma’s uitgebreid aan bod komen.

In de Praatbarak op zaterdag (13 – 15 uur) ontvangt Peter Vervaet deze keer Dirk en Anke van DNA n.a.v. hun tienjarig bestaan als duo. Dirk Van Nieuwenhuyze - gids in Gent en oud chiroleider - weet misschien waar het gestolen paneel van de Rechtvaardige Rechters verborgen ligt. En Greta Verschueren – ook een voormalig chiroleidster – komt praten over haar opmerkelijke carrièreswitch. Vaste praatgast Bert Vervaet is uiteraard ook van de partij, net als Evarist Ganzelever met zijn “Spuugsels”.

Dominique verwelkomt in Zondags aperitief (11 – 13 uur) een aantal jeugdverenigingen, de schepen van jeugd Frederik Droesbeke en een afvaardiging van JH Lodejo. Verder is er de vaste rubriek “Music on Sundays” en een vooruitblik, met Peter Vermeulen en Sofie Moeykens van Erfgoed Viersprong, op het afscheidsweekend van het Feestpaleis (26-28 april).

VROB in 2019

Evenementenradio VROB was zinnens het dit jaar, gezien de werkzaamheden met de radiowagen, iets rustiger aan te doen. Toch oogt hun kalender al behoorlijk gevuld.  Volgende evenementen mogen zich nu al verheugen op de komst van de radiomakers:
- Feestpaleis: afscheidsweekend op 26, 27 en 28 april
- Kouterfeesten Zaffelare op 21, 22 en 23 juni
- Dorpsstraat kermis op 28, 29 en 30 juni
- LoPlage op 2, 3 en 4 augustus
En tot slot, op 23,24 en 25 augustus keert VROB terug naar zijn roots en zal uitzenden vanop de wijkkermis in Oudenbos. Daar waar het ooit begon als Vrije radio Oudenbos.

Lochristinaar ging regelmatig een kijkje nemen tijdens de werken aan de radiowagen. Onderstaande fotoreeks geeft een mooi overzicht van de metamorfose van een oude werfkeet in een moderne radiowagen.