VROB zorgde voor vuurwerk! Uniek moment bij tijdloze Top 50

Radio VROB zet zijn eindejaarssprint in. Veertien dagen lang zonden ze uit en vanavond om 16 uur klinkt de eindtune. Twee weken met heel wat hoogtepunten. Zoals eergisteren de Tijdloze Top 50 waar de nummer 1 – MIA – live in het praatcafé gespeeld werd door 2 (voormalige) bandleden. Lochristinaar.com brengt een terugblik en kijkt vooruit naar 2017.

Tijdloze Top 50 met absoluut topmoment

Woensdagavond gingen Dj Dré en DJ Dirk op antenne met de tijdloze Top50. Luisteraars hadden in aanloop naar de uitzending hun lijstjes met favorieten ingestuurd. Net zoals bij heel wat andere radiostations, prijkte bij VROB ook “MIA” bovenaan het lijstje.
Maar onze evenementenradio zorgde voor een ongelooflijke primeur. Geert Bonne en Erik Van Biesen – twee (voormalige) bandleden van Gorki – waren naar het VROB-praatcafé afgezakt om de nummer 1 live te spelen. Unplugged en heel puur. Het optreden was, heel bewust, vooraf niet aangekondigd.

Toch zat het praatcafé vol en de toevallige aanwezigen beleefden een kippenvelmoment. “Het is de eerste maal dat we MIA brachten sinds het overlijden van Luc De Vos” zei Erik Van Biesen achteraf. “Maar het was het goede moment en het goede kader om Luc eer aan te doen.”
Na “Mia” speelde hij nog solo “Tijdbom” van Gorki en een nummer uit zijn eigen Cd.

Himalaya met Freakstore

Het was niet de eerste passage van Geert Bonne bij radio VROB. Een week eerder, op woensdag 21 december, stond er met “Himalaya” een klassieker op het zendschema. Peter Vervaet en Luc Van Autreve waren de professoren van dienst. Gedurende twee uren brachten ze een absurd rollenspel waarin het kerstverhaal en een heleboel kersttradities (o.m. het twaalfdaags Joelfeest of midwinterfeest, het Lichtfeest) aan bod kwamen, vaak in een actuele context geplaatst.
Onze 2 professoren brachten twee uur lang anarchistische radio waarin ze het klassieke radiopad “plaatje-praatje-plaatje” doorbraken en veel ruimte voor improvisatie lieten. Op een bepaald ogenblik werden de aanwezige VROB-medewerkers zelfs opgetrommeld om in koor te komen meezingen.

Maar behalve deze “engelenzang” was er met Freakstore – de groep met voormalig Gorki-drummer Geert Bonne – ook voor een stevige muzikale omkadering gezorgd. Geert bracht samen met zanger/gitarist Peter Delaleeuwe, gitarist Bart Van den Perre en bassist Koen Verbesselt een aantal eigen nummers met af en toe een kwinkslag naar een van hun muzikale helden…
Strak, stevig gitaarwerk onderbouwd met een geoliede ritmesectie zoals QOTSA, Motörhead, Sonic Youth … .

Kerstkramieken op kerstdag

Ook op kerstdag een klassieker met Luc Segers en zijn kerstkramieken. Bakker Mario Van Acker uit Beervelde-dorp bakte 20 knapperige rozijnenbroden die de VROB-luisteraars mochten weggeven. Die konden op 25 december tussen 9 en 11 bellen om een kerstkramiek te schenken aan iemand die dat volgens hen echt verdiende. De gelukkigen dienden wel hun kramiek op te halen in de VROB-studio in Dorp Oost. Het eerst uur was de respons behoorlijk. Nadien nam het aantal bellers af en dus nam de Luc de micro in de hand en trok naar buiten om toevallige passanten aan te spreken.
Luc Claeys en Yvette Sey – toevallig ook de buurvrouw van radioman Dirk Vanluchene, die achter de knoppen stond – waren de eersten die Luc ontmoette. Zij kregen een kramiek mee voor hun ouders in Oostakker die ze ’s namiddags zouden bezoeken.

Laurent en Jill waren samen met hun vijfjarig zoontje Maxim op weg naar de mis en hadden eigenlijk geen tijd voor een interview. Zij mochten later toch een rozijnenbrood komen ophalen. Dirk Van Heeschvelde kwam 17 jaar geleden in Lochristi wonen en schonk zijn kramiek aan zijn echtgenote met wie hij al 38 jaar samen is. Katrien Welvaert schonk dan weer een lekker brood aan het team van Jo Catering. En helemaal op het einde van de uitzending mochten ook Nico en Dorien Brak-De Mol een rozijnenbrood meenemen. Zij zouden er hun moeder mee verrassen.

Marktdag met Luc Segers

Ook op de marktdagen verliet Luc Segers de studio om zich met de micro tussen de mensen te begeven en te praten over het leven en het voorbije jaar. Telkens weer levert dit heel onverwachte, maar uiterst interessante ontmoetingen en leuke gesprekjes op. Gesprekjes die Luc dan steevast beloont met een gratis koffie en koffiekoek in het VROB-praatcafé.
Dirk deschynkel, voormalig Loots gemeenteraadslid sp.a gaf nog eens zijn kijk op de politiek, de socialistische partij en de evolutie in de wereld. Rode Kruis vrijwilligers Mariette Leyns en Joris Serlippens hadden een toevallige ontmoeting bij de micro van Luc. Op de vraag naar hun meest memorabele momenten herinnerde Joris zich vooral een steekpartij op de Gentse feesten en de val van een Lokeren-supporter van de tribune. Mariette koesterde vooral de hoge opkomsten bij de bloedinzamelingsacties.

Maar het kan nog beter. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om te herinneren aan de eerstvolgende bloedinzamelactie op 23 februari 2017 in de kring in Beervelde (van 17 tot 19.30). Ook de actie “Lochristi hartveilig” was een van de hoogtepunten van het voorbije werkjaar.

Bloedgeven had Gilbert Gentier al gedaan, zelfs 105 keer. Radio VROB was Gilbert niet onbekend, want in vervlogen tijden belde hij de uitslagen van Sporting Lokeren door naar de vrije radio.

”De wereld is veranderd in 2016” zei Gilbert. “Ik hoop dat het betert in 2017, maar vrees er eerlijk gezegd voor”. Ook Antoon Vandeweghe had nieuws voor Luc Segers. Toon, een geboren West-Vlaming, begon op 15 april 1978 “Optiek Vandeweghe” in Dorp-West. “Nog steeds gelukkig dat ik die beslissing nam. Maar op 1 januari stop ik met werken en zullen Nele en Stefaan de zaak verderzetten.” 

En dan volgde een interview in het Engels met twee Pakistaanse zussen. De oudste werkte in de financiële sector in London en ze waren twee dagen op bezoek in Lochrist bij hun nonkel. Die kent u ongetwijfeld want hij baat de nachtwinkel uit in het dorpscentrum. Ook het gesprek met Freddy die destijds nog gewerkt had in de JJR (waar nu De Reinaert is) had een internationaal karakter. Freddy had zijn vrouw en schoonzus meegebracht naar de markt. Die laatste week destijds uit naar Wellington/Nieuw-Zeeland om er eigen zaak te starten. Jammer genoeg werd ze kort nadien het slachtoffer van een verkeersongeval en loopt nog steeds met een kruk. Maar dat weerhoudt er haar niet van om gelukkig in het leven te staan en zelfs met de moto te rijden.

VROB is er ook in 2017!

Evenementenradio VROB was er in deze kerst- en eindejaarsperiode 14 dagen lang. Vandaag de laatste uitzenddag. Stipt om 16 uur zal André Brasseur terug weerklinken met “Early Bird” en dan wordt het terug even stil op 97,2 MHZ.

Niet voor lang, want na een korte winterslaap is onze lokale zender er het tweede weekend van maart (10-12 maart 2017) al terug. Dan viert Horta Lochristi De Meyer zijn 25-jarig bestaan met opendeurdagen. Een eerste gelegenheid voor VROB om terug in de ether te gaan.
De succesvolle passage van de evenementenradio op de Chirofeesten in Beervelde eerder dit jaar, krijgt ook in 2017 een vervolg. Op 7, 8 en 9 april zal VROB terug uitzenden vanuit de mobiele studio op de terreinen in de Kloosterstraat. Raf Janssens en zijn team van de oldtimertractorclub organiseren op 20 en 21 mei terug “De Historische O.T.L. Dagen” in de Pauwstraat. Ook dan zal evenementenradio VROB terug van de partij zijn. Alvast een goed gevuld voorjaarsprogramma in 2017.

Veertiendagen lokale radio. Wat blijft zijn mooie herinneringen en – uiteraard – onze fotoreeks. Veel kijkplezier!

 

Scroll naar boven