VRT in Lochristi met "Vive la vie"

Evy Erauw
0 reactie(s)
Vive la vie Lochristi

© Tekst Evy Erauw - Afbeelding Bennie Vanderpiete

Geen "Tour de France" in juli t.g.v. de coronacrisis. Karl Vannieuwkerke trekt daarom deze zomer door Vlaanderen met "Vive la vie" en doet op 1 juli Lochristi aan. Evy Erauw werd gevraagd voor het programma. Hier haar verhaal.

Woensdag ll. kreeg ik een verrassende vraag uit nog verrassender hoek: de cultuurdienst van Lochristi. Of ik op 1 juli - mijn trouwdatum nota bene! - een stuk van het Reinaertverhaal in het Hijftes dialect kan en wil brengen op onze nationale televisie. Denk jij nu: 'oh nee!' of.... 'Oh jee???' Mijn eerste reactie klonk enthousiast: 'OK!'

Vanaf 29 juni gaat op Eén 'Vive la vie!' van start: een nieuwe talkshow waarbij Karl Vannieuwkerke twee gasten op een locatie in het Vlaamse landschap loslaat en hen achteraf interviewt. Lochristi stond op Eén's verlanglijstje en wordt op 1 juli in beeld gebracht met Reinaert De Vos als rode draad doorheen het programma. En je mag die rode draad behoorlijk letterlijk nemen: de gasten, Jeroom en Elodie Ouedraogo, doorkruisen al joggend Lochristi om uit te puffen bij drie Reinaertmonumenten terwijl ze een deel van het Reinaertverhaal te horen krijgen in ons lokaal dialect. Bekomen van ons verhaal worden ze geïnterviewd in het schone landschap van het Park van Beervelde. Twee Lootsche Reuzen wisten ze al gestrikt om het epos te brengen: Bert Vervaet, (Voorzitter van de voormalige Heemkundige Kring, nu het huidige DSMG en zoveel andere organisaties... waar vindt hij de tijd?!) en Luc Van Autreve (cultuurlaureaat, bezieler van vzw 'De Ontginning' in Zaffelare, regisseur bij theater Krakeel en meer...).

Maar ze misten nog een vrouwelijke aanvulling en dachten aan... mij??? Begrijp me niet verkeerd, als liefhebber van het Woord, bewonderaar van proza en poëzie, logopediste en dictiejuf voel ik me vereerd. Maar toch: een piepkuiken tussen de Reuzen. Wie van ons drie Koning Nobel of Reinaert de Vos is, laat ik je zelf uitzoeken. Ik misschien Hermeline? Al denken jongere generaties spontaan eerder aan Hermelien Griffel, wiens haar soms net als het mijne op een ontplofte molshoop lijkt. Met een geschiedenis aan persoonijke herinneringen in ons Hermelinezaaltje waan ik me een streepje voor op de heren, tenzij ze me echt overtuigd krijgen dat ze beter staan in maillot. Nee, wij zullen niet als de Reuzen tegenover elkaar staan maar alle drie verspreid over de Reinaertmonumenten, waarvan er twee in mijn thuisbasis liggen: de Proefbrouwerij en de Calvarieberg. Hijfte, de bakermat van Reinaertse beschaving? Bert verschaft me ongetwijfeld graag het volledige kader als hij dit leest.

Trots op ons gehucht dompel ik me graag bij mijn moeder en stiefvader onder in ons Hijftes dialect: de logopediste leert spreken. Al zijn rasechte Hijftenaars soms moeilijk verstaanbaar voor buitenstaanders. Misschien gaan Jeroom en Elodie misschien liever lopen dan naar mijn Middelnederlands relaas te luisteren... Al kennen zij mij niet, toch krijg ik mijn - bezwete - Meet and Greet! Als ik per ongeluk toch een flauw grapje zou durven maken tegen Jeroom doe ik gewoonweg alsof ik nog in het Middelnederlands praatte. Al zweet ik misschien meer op de tekst dan zij tijdens hun rondje, dat zij op dat moment al meer stinken dan ik, is mij een geruststelling. Ook zullen mijn 'five minutes of fame' sneller voorbij zijn dan jij 'Waar is Evy?' (naar 'Waar is Wally?') kan spelen tijdens de uitzending, toch zal ik me opkallefateren (jaja, het Hijftes sluipt al subtiel binnen) zodat mijn moeder niet met mij (en mijn haar) in affronte valt.

Evy

(Nvdr: De opnames van "Vive la vie " kunnen niet bijgewoond worden. De uitzending is te bekijken op woensdag 21.30 uur op één)