Vzw Humain ontvangt Oranje Ei

Jean Marie
0 reactie(s)
Vzw Humain ontvangt Oranje Ei

© Bennie Vanderpiete

Het oranje ei van CD&V ging naar de vzw Humain die vluchtelingen en transmigranten bijstaat in Calais. Steven Schoonjans reikte het uit en Els Eggermont, Frie De Mulder en Malin De Valckenaere kwamen het niet alleen ophalen maar ook toelichten.

Ase Van De Vijver zou het inleiden en had ook het weerhouden voorstel ingediend maar door ziekte mocht Steven Schoonjans de honneurs waarnemen.

Steven Schoonjans

“ Met het Oranje Ei, een struisvogelei, betuigen de CD&V-jongeren ieder jaar hun erkentelijkheid aan één of meerdere Lochristinaren, een vereniging of een organisatie uit onze gemeente die engagement opneemt en net iets meer doet voor maatschappij en - in tegenstelling tot de struisvogel - zijn of haar kop niet in het zand steekt. Het Oranje Ei 2018 gaat naar een eervol vrijwilligersinitiatief, nl. het samenwerkingsinitiatief tussen vzw Humain en Lodepot.

Van februari tot eind juni 2017 verzamelden deze mensen elke woensdagavond dekens, warme kledij, babybenodigdheden, voedsel in de bovenlokalen van Jeugdhuis Lodejo. Vrijwilligers van Lodejo sorteerden er samen met de vrijwilligers van vzw Humain maandenlang kledij en voedsel die om de 2 weken naar de vluchtelingenkampen in Noord-Frankrijk werden gebracht.

Vzw Humain strijdt voor mensenrechten, levert humanitaire bijstand voor mensen in nood, wil gelijke kansen en het algemeen welzijn van minderheidsgroepen of individuen bevorderen. Voor mensen op de vlucht biedt vzw Humain concrete steun. Een team van vrijwilligers gaat om de 2 weken naar Duinkerke om er warme maaltijden te bedelen, warme dranken te serveren en stroom te voorzien. Er worden ook activiteiten voor de kinderen en vrouwen in het opvangcentrum georganiseerd en men wenst bovendien de beeldvorming over vluchtelingen bij te sturen.

De omstandigheden in Noord-Frankrijk zijn nog steeds erbarmelijk. Jonge gezinnen worden momenteel opgevangen in het sportcentrum in Grande-Synthe, de overige mensen (voornamelijk mannen) verblijven buiten. De vzw levert nog steeds eten, kleding en slaapzakken.

Omdat dit alles heel goed aansluit bij het WIJ-verhaal van CD&V, vonden we dit een reden te meer om voor dit engagement van het voorbije jaar het Oranje Ei uit te reiken aan de mensen van vzw Humain uit Lochristi, hier vertegenwoordigd door Els Eggermont, Frie De Mulder en Malin De Valkenaere.”

Momenteel is Lodejo niet langer optie als opslag en is het ook gedaan. Els Eggermont en de vrijwilligers konden ook beroep doen op de keuken van Edugo om te koken. Transmigranten willen alleen richting Groot-Brittannië en vragen - weigeren zelfs - hier een statuut aan te vragen. In 2017 werden in ons land 9.347 transmigranten onderschept. Stations, snelwegparkings en het Maximiliaanpark zijn hun onderweg naar een betere toekomst.

We brachten de vrijwilligers van vzw Humain op 11 februari 2017. www.lochristinaar.com/nieuws/lodepot-zamelt-kledij-en-voedsel-voor-vluchtelingen