Vzw Reinaert zoekt ondernemende werkgroep in Lochristi én naam voor nieuwe zaal.

In het najaar van 2024 zouden de eerste activiteiten al moeten doorgaan in de nieuwe polyvalente ruimte in de Dekenijstraat, op de site waar voordien De Kring was. Vzw Reinaeert zoekt nog een ondernemende werkgroep voor het (autonoom) beheer van de zaal.

Residentie “De Dekenij”

Vzw Reinaert maakte in oktober 2020 bekend dat het een overeenkomst gesloten had met de firma Con-struct om de site van De Kring in de Dekenijstraat te herontwikkelen. In het voorjaar 2021 startte de afbraak, daarna begon men met de bouw van 13 appartementen en 1 grote polyvalente ruimte. De appartementen gingen als zoete broodjes over de toonbank. De polyvalente ruimte blijft eigendom van de vzw Reinaert. De oplevering was initieel voorzien voor het najaar 2023, maar is ondertussen uitgesteld naar (vermoedelijk) april/mei van dit jaar.

Polyvalente zaal De Dekenij - © Bennie Vanderpiete

De polyvalente ruimte

De polyvalente zaal – die voorlopig de naam “Reinaert” kreeg – bevindt zich op het gelijkvloers en is zo’n 200m² groot. In de hoek van de zaal komt een toog met daarachter een keukenblok (in het totaal ca 50m²). Uiteraard zullen alle voorzieningen aanwezig zijn en is er ook ruimte voor de nodige (inbouw-)koelkasten. De zaal ligt tussen 3 buitengevels met heel wat grote ramen en is dus zeer lichtrijk. Bij de polyvalente ruimte horen verder ook nog een inkom met een vestiaire, een aparte toiletruimte en een technische ruimte. De voorbije week werd de tegelvloer geplaatst. Maar verder is het de bedoeling dat de ruimte casco opgeleverd wordt en de verdere afwerking en inrichting in samenspraak met de toekomstige werkgroep gebeurt.

Polyvalente zaal De Dekenij - © Bennie Vanderpiete

Ondernemingslustige werkgroep én een nieuwe naam gezocht

De socio-culturele vzw Reinaert bestaat uit verschillende lokale werkgroepen. Zo is er een werkgroep in Hyfte, Beervelde en Zaffelare. Ze is ook beheerder van de gebouwen waar die werkgroepen actief zijn. Denk maar aan de zalen Hermeline (Hyfte), Sint-Hubertus (Zaffelare) en Sfeervelde (Beervelde). En dat is ook de bedoeling met de nieuwe zaal in residentie “De Dekenij”.  Voor de uitbating en het beheer is men op zoek naar een lokale werkgroep die deze polyvalente zaal wil beheren. Een zaal waar mensen kunnen samenkomen om het gemeenschapsleven een waardige invulling te geven .

Autonoom beheer

Die werkgroep zal onafhankelijk en zelfstandig te werk kunnen gaan om een invulling te geven aan de zaal. Natuurlijk in de geest van het vooropgestelde doel van de vzw, namelijk een plaats bieden waar mensen kunnen samen komen. De lokale werkgroep zal kunnen genieten van de inkomsten die men haalt uit de verhuur van de zaal en de verkoop van de drankjes, zoals aan verenigingen die er willen vergaderen of mensen die iets willen organiseren, (rekening houdend met de omwonende buren) en. Anderzijds zal de lokale werkgroep ook een aantal kosten moeten dragen, zoals het kadastraal inkomen, de verzekering en de verbruikskosten. De verwarmingskosten zullen in elk geval niet hoog oplopen want de zaal is goed geïsoleerd zoals we tijdens ons bezoek zelf mochten ervaren.
Het is de bedoeling dat de lokale werkgroep deel zal uitmaken van vzw Reinaert, wat zeker voordelen biedt. Denk maar aan de rechtszekerheid.

Polyvalente zaal De Dekenij - © Bennie Vanderpiete

Mogelijkheden

De zaal is gebouwd als een geheel dat onafhankelijk is van de rest van het gebouw dat een zuivere woonfunctie heeft. Daarom is er ook bijkomende geluidsisolatie voorzien. Toch is het niet de bedoeling om er grote (dans-)feesten of luidruchtige optredens te organiseren. De ruimte biedt plaats aan ca 150 personen en is uitermate geschikt voor voordrachten, vergaderingen, kleinere optredens en tentoonstellingen. Maar de zaal kan ook verhuurd worden – aan democratische prijzen – om er bijvoorbeeld een babyborrel te organiseren. De grote parking vlak bij het gebouw is een bijkomend pluspunt. De detailuitwerking van wat allemaal mogelijk is, en wat niet, dient nog te gebeuren in overleg met de toekomstige syndicus van het woongedeelte.

Polyvalente zaal De Dekenij - © Bennie Vanderpiete

Geïnteresseerd? Een nieuwe naam?

Wie interesse heeft, om dergelijke werkgroep op te starten, kan contact opnemen met vzw Reinaert (info@vzw-reinaert.be). Ook voorstellen voor een definitieve naam voor de nieuwe polyvalente ruimte zijn welkom. Dit voorjaar volgt er ook nog een infovergadering. Het is de bedoeling dat in het najaar 2024 de eerste activiteiten zullen kunnen doorgaan.

Polyvalente zaal De Dekenij - © vzw Reinaert
 

Scroll naar boven