Walstroomproject Gentse haven

In de haven zullen vanaf 2014 voor het eerst zeeschepen kunnen gebruik maken van walstroom. Aangemeerde schepen kunnen dan aansluiten op het elektriciteitsnet aan de wal. Het Havenbedrijf Gent en DFDS Seaways sloegen hiervoor de handen in elkaar. Dit wordt voor beiden een primeur.

Dankzij de aansluiting op walstroom moeten de aangemeerde zeeschepen hun motoren niet meer laten draaien om over elektriciteit te beschikken. Het gebruik van een dieselgenerator wordt overbodig.

Walstroom is een manier om de impact van zeeschepen op het milieu terug te dringen door een vermindering van schadelijke uitstoot wat de luchtkwaliteit ten goede komt.

Energie wordt efficiënter gebruikt en de geluidshinder is onbestaand.

Deze eerste walstroomvoorziening komt aan de Multimodale Terminal aan het Mercatordok, uitgebaat door het Deense scheepvaartbedrijf DFDS Seaways. Deze firma staat in voor bijna 10% van de goederenoverslag via zeevaart en voor ongeveer 10% van het aantal die hier in Gent aanleggen.

Het Havenbedrijf zorgt voor alle voorzieningen om elektriciteit tot aan de kaai te brengen. Dat vergt een investering van 40.000 euro. DFDS past de ro/ro-schepen aan, die vanuit Göteborg Gent aandoen, om ze op walstroom te kunnen aansluiten.

Scroll naar boven