Waterverbruik daalt, factuur stijgt

Jean Marie
0 reactie(s)
Waterverbruik daalt, factuur stijgt

We verbruiken de afgelopen jaren steeds minder water maar het verlies door een beschadigd distributienet stijgt net als de factuur.

Water is duur en ook hier zijn vastrecht met korting per inwoner, basistarief, distributie, BTW, gemeentelijke en bovengemeentelijke heffingen de grootste slokop.

In 2016 bedroeg het waterverbruik in ons land 673 miljoen m³. Dat is een flink stuk minder dan in 2000 toen het gebruik 719 miljoen m³ bedroeg. Tweederde is grondwater, het andere deel is oppervlaktewater dat voor Vlaanderen ook uit de Maas komt. Het geschatte verlies – te wijten aan een beschadigd distributienet – wordt geraamd op 107 miljoen m³ of meer dan 15%.

U herinnert zich ongetwijfeld nog de oproep vorig jaar om geen gazons te sproeien en de auto niet meer te wassen, wat inderdaad duurzaam raadzaam is.

Elke Vlaming verbruikt gemiddeld zo’n 114 l per dag. Douche, toilet en wasmachine zijn goed voor 61 liter. Honderd liter komt uit de kraan, 11.9 l valt uit de lucht, grondwater (1.7%) en flessen (0.4%)

Het installeren van spaarknoppen, het minder lang douchen en andere kleine gezinsingrepen zullen bijdragen tot minder verbruik maar misschien moet men toch eens in eigen boezem kijken om die verspilling te beperken?