We laten de Afrika Mercy toch niet met lege handen afvaren?

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Al sinds 1978 vaart dit particuliere hospitaalschip van Mercy Ships de wereld rond om in landen waar geld of infrastructuur ontoereikend is, hoogstaande medische hulp aan te bieden. En dit is anno 2017 op heel wat plaatsen in de wereld nog steeds nodig, vooral in Afrika.

Twee miljard mensen, of bijna een derde van de wereldbevolking, heeft geen toegang tot chirurgische zorg. Die allerarmsten gratis hoogstaande medische zorgen en uitzicht op duurzame ontwikkelingshulp bieden, dat is de missie van de 450 vrijwilligers op het terrein. Gekwalificeerd en ervaren medisch personeel zoals chirurgen, verpleegkundigen, artsen en tandartsen, die als vrijwilliger onder de vlag van Mercy Ships varen, staan in voor de uitvoering. Vrijwilligers die trouwens hun eigen reis- en verblijfskosten betalen, enkel ter plekke krijgen de lokale vrijwilligers een kleine vergoeding. Zich belangeloos inzetten  om die sukkels, die kampen met aandoeningen als gespleten lippen, tumoren en oogkwalen, gratis te opereren.

Mercy Ship Gent

Aan wal wordt tandheelkundige hulp gegeven, gecombineerd met training en onderwijs in gezondheidszorg. Een werkwijze die ervoor zorgt dat de impact doorgaat, lang nadat de Africa Mercy is weggevaren.

‘We kunnen niet de hele wereld veranderen'

Maar wel de hele wereld van één mens, en dan nog één…’ Een inspirerende quote van hoofdchirurg Dr. Gary Parker die meer zegt dan eender welk verhaal. Werken aan een geweldige uitdaging: mensen die geen toekomst meer hadden een nieuw leven geven!

Idealisten van bij ons

En dat is wat Compagnie in Actie ook doet. Een stelletje idealisten van bij ons die tegelijkertijd wel heel nuchter met de voetjes op de grond blijven en met weinig of geen ervaring toch een groots doel durven aanpakken. Iets doen zonder er iets voor terug te krijgen, je verdient voor minder respect. Hun sterke gedrevenheid, het teamwork en de grote mensbetrokkenheid kan bijna niet anders dan aanstekelijk werken om mensen hier te lande mee in zee te krijgen. En dat kan op een heel amusante manier. Op een benefietavond bijvoorbeeld, die bestaat uit twee liveoptredens en gevolgd wordt door een afterparty met DJ. Dit op zaterdag 1 juli 2017 in de concertzaal van Vooruit in Gent. De opbrengt van deze avond gaat integraal naar Mercy Ships.

Interesse? Onderstaande link even aanklikken en je zit meteen op goede koers. www.compagnieinactie.be - www.mercyships.be