Week van de vrijwilliger – ook Oxfam Lochristi zoekt versterking

Vandaag start de week van de vrijwilliger. Niet onbelangrijk, want de Vlaamse samenleving steunt op vrijwilligerswerk. Denk maar aan de sportverenigingen, jeugdwerk, ouderenzorg, cultuur, erfgoed, natuurbehoud, …  En ook de Oxfam-Wereldwinkel in Lochristi.

Elke zichzelf respecterende gemeente, en dus ook Lochristi, huisvest inmiddels een plaatselijke Oxfam-Wereldwinkel. In het totaal gaat het in België om 240 duurzame Oxfam-Wereldwinkels en zij kunnen rekenen op een solide netwerk van niet minder dan 8.400 vrijwilligers.Lochristi draagt bovendien met trots het label van “Fair Trade gemeente”. Een handvol vrijwilligers zetten zich hier belangeloos voor in.

Sylvie is een van de enkele jongere vrijwilligers in Lochristi die zich achter de visie van Oxfam schaart. Met een aanstekelijk enthousiasme werkt ze mee aan de organisatie van de winkel en aan een mix van nevenactiviteiten.
Bij Oxfam-Wereldwinkels vind je het grootste assortiment aan fairtrade producten, gemaakt met respect voor mens en planeet. Via het uitvoeren en promoten van eerlijke en duurzame handel én het versterken van de circulaire en sociale economie biedt Oxfam zowel producent als consument een concreet alternatief in deze geglobaliseerde wereld, waarin winstmaximalisatie het enige en hoogste goed lijkt te zijn. Een belangrijke motor hierbij zijn de lokale Wereldwinkels die instaan voor de verkoop van faire producten en voor sensibilisering op basis van doelgerichte acties.”

Week vrijwilliger - Oxfam © Claudine De Wilde

Sylvie benadrukt de noodzaak van voldoende vrijwilligers in het lokale Oxfam-team en doet een warme oproep :
Oxfam-Wereldwinkels kunnen niet bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. Zij werken o.a. mee aan educatie, beleid, verkoop en campagnes. Dit kan op nationaal of regionaal niveau of in een lokale wereldwinkel.
Om zijn werking verder te kunnen bestendigen, zoekt Oxfam-Wereldwinkel Lochristi sociaal geëngageerde enthousiastelingen, met een hart voor eerlijke en duurzame handel. De taken zijn uiteenlopend: de winkel openhouden, aanvullen en onderhouden, acties uitdenken en er actief aan meewerken (wijnproefavond, cadeaudagen, …), schoolklassen ontvangen in de winkel, sociale media beheren, de winkeletalage ontwerpen en opbouwen, de voorraad beheren, bestellingen van het artisanaat opvolgen, het
3-maandelijkse Oxfam-magazine ronddelen in groot-Lochristi. Taken allerhande en zeer divers. Een nieuwe input en een frisse kijk zijn ook meer dan welkom.”

Wie geïnteresseerd is om het Oxfam-superteam in Lochristi te versterken, kan contact opnemen op lochristi@oww.be of langsgaan in de winkel tijdens de openingsuren (dinsdag 10-12u, woensdag 14-16u, zaterdag 10-12u). De vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkel Lochristi kijken alvast uit naar een warme en vruchtbare samenwerking. 

Week vrijwilliger - Oxfam © Claudine De Wilde

Scroll naar boven