“Weekend van de jeugd” blijft een topper!

Bennie
0 reactie(s)
Weekend jeugd Roefeldag Lochristi 2019

© Tekst & Foto's Bennie Vanderpiete

Het voorbije weekend organiseerden de jeugddienst en -raad de 17de editie van “Het weekend van de jeugd”. Vrijdagavond was er de grote tienerfuif met zo’n 500 fuifbeestjes. Zaterdag was er de Roefeldag en op de terreinen van Orphanimo , zondag namiddag, tal van attracties voor de kidsnamiddag. 

Roefeldag blijft een topper

Roefel is dé grote “uitprobeerdag” voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Die dag kunnen ze op een actieve manier kennis maken met verschillende beroepen. Dit jaar waren er 399 plaatsen, verdeeld over 51 locaties. Hier en daar was er een Roefelplaatsje niet ingevuld. Maar dat waren uitzonderingen. Er is zeker nood aan bijkomende Roefelplaatsjes. Vooral het “meehelpen in de winkel“ stond dit jaar hoog op het verlanglijstje van de kinderen.

Het was net middag toen we Jules (10), Eleanore (10), Tristan (10), Nathan (11), Caitlin (9) en Elena (7) bezochten in “De lekkere friet”. En dus mochten ze even pauzeren en helpen om hun eigen frietjes en snacks te bakken. Een toekomst als friturist? Dat zagen Eleanore en Elena wel zitten. Jules leek het vooral een leuke vakantiejob.

Het was zaterdag erg druk in de Colruyt langs de Antwerpsesteenweg. En dus waren ze maar wat blij dat Febe (10), Kobe (7), Manou (9), Len (9), Inessa (7) en Mirthe (8) de mensen aan de kassa kwamen versterken. Samen met begeleidster Nikolien mochten ze – uitgedost in een grijze Colruyt schort – op de foto.

De gehakballetjes bij slagerij Renmans werden dit weekend gerold door Cas (9), Briek (8), Tibe (9), Lotte (10) en June (11). Cas twijfelt nog of hij later slager of bakker zou worden. Slager lijkt Briek een leuk beroep, maar brandweerman spreekt hem ook aan. Allen kregen ze van slager Stefaan op het einde van de namiddag een verrassingspakketje met een short, 3 steakbestekken en een gourmet-schoteltje.

De dienst 112 kreeg in het totaal een 30-tal Roefelaartjes over de vloer. Na een introductie over de dienst en hoe je die kan bereiken, werd er uitleg gegeven over de ambulance en het materiaal. Ook de voorrangsregels van interventievoertuigen werden toegelicht. Reanimatie en wondverzorging mochten uiteraard ook niet ontbreken. Maar het hoogtepunt was telkens het rondritje met de ziekenwagen, mét loeiende sirene uiteraard.

De brandweer van Lochristi mocht 21 “Roefelspuitgasten” verwelkomen, verdeeld over 2 sessies. Na een korte opleiding waren ze klaar voor een blusoefening op de speelplaats van GBS Lochristi met de “hoge druk slang” en “lage druk slang”. En dan waren de “stagiairs” voldoende opgeleid om eens uit te rukken met de brandweerwagen.

Manon (11) en Norah (12) waren de 2 leukerds bij ’t Schoenlappertje. Nadat ze de wandelstokken gesorteerd hadden, mochten ze helpen bij het bedienen van de klanten, schoenen inlijmen om er nieuwe zooltjes op te kleven en de lege kartons van de wijnflessen scheuren.

Erg gegeerd waren ook de Roefelplaatsjes in speelgoedwinkel Droomland. De kids mochten er – uitgedost in een Halloween-outfit – assisteren aan de kassa, de rekken aanvullen en de grote beren sorteren. Een ideaal moment voor Mitch en Sebastiaan om zich eens neer te vlijen tussen die knuffels.

Maar de hoofdvogel was toch voor Casper De Meulenaere (11) en Michiel Bonte (11). Zij mochten – als schepenen – de burgemeester assisteren bij het huwelijk van David Beke en An De Winter. Het koppel woont sinds 2 jaren in Lochristi en ze gaven elkaar afgelopen zaterdag het ja-woord. Uiteraard gingen ze nadien graag eens op de foto met de 2 assistenten van de burgemeester.

Kidsnamiddag 

“Te land, ter zee en in de lucht” ” was dit jaar het centrale thema van de kidsnamiddag. Het waren vooral “te land” en “in de lucht” die de spelletjesnamiddag domineerden. En ook de regen die de hele week aangekondigd werd, bleef achterwege. Het werd dus een droge, en erg aangename, kidsnamiddag. Zo’n 720 kinderen, ouders en leidinggevenden zakten af naar de terreinen van Orphanimo. Vooral veel jeugdbewegingen die een namiddagje kwamen spelen.

Traditioneel heel wat plezier op de vele springkastelen en opblaasbare hindernisbanen. Maar ook een aantal nieuwe attracties die goed onthaald werden. De absolute topper waren ongetwijfeld de kleine quads op het go-cart parcours. Voortdurend stonden er een twintigtal personen aan te schuiven.
Ik heb 4 mini-quads met benzinemotoren” aldus Thierry Van Hecke van Skoebidoe die de rijtuigen niet enkel verhuurde, maar ook voor de veiligheid zorgde samen met zoon Dries en dochter Jolien. “Binnenkort heb ik ook een aantal elektrische quads. Die kunnen dan – samen met een opblaasbaar parcours -  gehuurd worden voor (wijk-)feesten, want bij de vierwielers hoort ook een opblaasbaar parcours.”

Binnen in de polyvalente ruimte van Orphanimo konden de jongeren dan deelnemen aan een initiatie “drone besturen”. Het was de bedoeling om met een kleine drone, een dop van een PET-fles te transporteren en te droppen in een bakje dat enkele meters verder stond.
Een opdracht die gemakkelijker klinkt dan ze was, maar de kids amuseerden zich rot.

Maar het hoeft niet steeds spectaculair of vernieuwend te zijn. Ook de “klassiekers” als grime en glittertattoos, de vertelcaravan of het schieten met pijl en boog kenden heel wat succes.

Onder de bezoekers ook heel wat ouders die met hun kinderen een kijkje kwamen nemen en soms zelfs assisteerden. Vaders die hielpen bij de reuze mecano, moeders die met hun peuter op een  driewieler kropen. Wie tussendoor honger kreeg, kon genieten van een suikerspin, een pannenkoek of een beker chocomelk.

Erg leuk ook de dansinitiatie van Arabesk en het muziekdorp met medewerking van de muziekschool. Een prima organisatie en enkel blije gezichten.

Lochristinaar mengde zich tussen de spelende kinderen op de Kidsnamiddag. Onder dit artikel vindt u – in 2 aparte fotoreeksen – onze impressies van de Roefeldag en de kidsnamiddag.
Veel kijkplezier!