Weinig grote namen bij start tweede rit Baloise Tour in Lochristi

Donderdag 24 mei om 12.50 uur start de tweede rit van de Baloise Belgium Tour in Lochristi. Ook dit jaar is er ’s morgens terug een groot ontbijt en een cavabar, waarvan een deel van de opbrengst naar ontwikkelingsprojecten gaan.

Het is onderhand bijna een traditie dat Lochristi een van de startplaatsen van de Baloise Belgium Tour(BBT) is. Indien ons geheugen ons niet in de steek laat, was dit in 2011 voor het eerst het geval.
Toen nog als “Ronde van België” en met Tom Boonen als grote vedette. Het was Philippe Gilbert die dat jaar met de eindoverwinning ging lopen.

Baloise Tour Lochristi

Minder grote namen

Ook dit jaar is Lochristi terug de startplaats van de tweede etappe met aankomst in Knokke. Uiteraard geen Tom Boonen meer aan de start. Maar dit jaar ook geen Philippe Gilbert, Greg Van Aevermaet, Oliver Naesen of Tiesj Benoot. De Quick Step-formatie van manager Patrick Lefevere kreeg in Noorwegen het tienvoudige startgeld van wat hen aangeboden werd voor de Baloise Belgium Tour.
De organisatoren van de BBT konden dit jaar slechts drie World Tour Teams strikken. Naast Kataschu Alpecin en Astana, verschijnt ook Lotto Soudal aan de start. Zij selecteerden o.m. Jens Keukeleire – de winnaar van vorig jaar – Jelle Vanendert en spurtbom André Greipel.
Met Veranda's Willems-Crelan (Stijn Devolder), Wanty-Groupe Gobert (Timothy Dupont), Cofidis (Dimitri Claeys), Sport Vlaanderen-Baloise, Roompot-Nederlandse Loterij (Pim Ligthart), WB Aqua Protect Veranclassic (Kenny Dehaes), Vital Concept Cycling Club (Bryan Coquard), Aqua Blue Sport (Andrew Fenn), Bardiani, CSF, Burgos en Team Fortuneo komen er 11 pro-continentale ploegen aan de start.

Verder is het uitkijken naar de jonge ploeg van de Telenet Fidea Lions onder leiding van Sven Nys. Met Toon Aerts, Lars van der Haar en Corné van Kessel komen enkele goede veldrijders zich meten met de collega's uit het wegwielrennen.Maar geen Wout Van Aert of Mathieu van der Poel.
In totaal 20 ploegen met elk zeven renners. Maar al bij al dus een deelnemersveld waar de grote sterren ontbreken.

Meer dan 100.000 euro

En zo kom je onvermijdelijk bij het kostenplaatje van dit alles. De cijfers die in 2017 officieel bekend gemaakt werden, toonden aan dat de uitgaven zo’n 55.700 euro hoger lagen dan de inkomsten. Hier diende nog de kostprijs voor de inzet van gemeentepersoneel, politie en brandweer aan toegevoegd.
De gemeentelijke diensten presteren meer dan 1.500 uren om dit alles voor te bereiden en in goede banen te leiden (cijfers 2013). N-VA berekende dat Lochristi voor dit evenement dus meer dan 100.000 euro ophoest.

“Een kostprijs die niet verantwoord is in tijden dat ook een gemeente als Lochristi spaarzaam moet omgaan met de beschikbare middelen ” aldus Tom De Sutter.

“Een verantwoorde uitgave, want het is een van de weinige evenementen in onze gemeente van die omvang” aldus schepen Di Nunzio. Ook burgemeester Yves Deswaene verdedigde in het verleden steeds de keuze om de Baloise Belgium Tour naar Lochristi te halen.
Ook de zelfstandigen zijn niet onverdeeld gelukkig. Voor enkele (Horeca-)zaken is dit een absolute topdag en/of engageren zich zelfs in het ontbijt voor het goede doel. Voor een aantal andere zelfstandigen is dit een dag waarop klanten afbellen, niet naar de dorpskern komen of niet tijdig op hun afspraak geraken.
Wielerliefhebbers zouden het betreuren mocht Lochristi geen startplaats meer zijn terwijl anderen vinden dat dit geld beter besteed kan worden. De meningen zijn verdeeld.

Praktische schikkingen

In elk geval is er donderdag om 12.50 uur, ter hoogte van Edugo terug de start van de tweede rit van de Baloise Belgium Tour. Dit is een uurtje later dan voorgaande jaren omdat de organisatie hoopt dat kortere ritten garant zullen staan voor een aantrekkelijke koers.
De Antwerpsesteenweg wordt vanaf 08.30 uur afgesloten en dit tot 14 uur. U komt dus best met de fiets die u kunt stallen op de fietsenparking in de Dekenijstraat.

Om 08.30 begint ook het ontbijtbuffet in de grote feesttent. Hiervoor dient u vooraf te reserveren door een kaart te kopen in de sporthal ’t Veerleveld in Zaffelare. Ontbijten kunt u tot 10.30 uur, daarna is er nog de cavabar die openblijft tot ca 13.30 uur.

Een deel van de opbrengst van het ontbijt en van de cavabar wordt geschonken aan de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS). De GROS zal dit geld dan verdelen over verschillende ontwikkelingsprojecten.
Vanaf 11.30 zullen langs beide zijden alle ploegbussen en wedstrijdwagens opgesteld worden.
De renners komen dan vanaf 11.50 uur het wedstrijdblad tekenen op het startpodium vlakbij het ING-kantoor. Presentator van dienst is terug Michel Wuyts.
Na een plaatselijke ronde door onze gemeente passeert het wielerpeloton een tweede maal door het centrum van Lochristi.In de Koning-Albertlaan ter hoogte van het postkantoor vindt om 13.30 uur een tussensprint plaats. Nadien zetten de renners koers richting aankomstplaats Knokke-Heist.

Wie wint? Enkele favorieten

Jens Keukeleire komt zijn titel van vorig jaar verdedigen. Hij kan daarvoor rekenen op een sterk Lotto-Soudal team met Jelle Wallays, Jelle Vanendert en Jasper De Buyst. In hun rangen ook spurtbom André Greipel. Hij zal in de etappes die eindigen op een massaspurt moeten afrekenen met snelle jongens zoals Bryan Coquard (Vital Concept Cycling Club), Kenny Dehaes (WB Aquaprotect Veranclassic).

Voor de eindzege wordt verwacht dat de tijdrit op vrijdag (in Bornem) en de etappe op zaterdag (Wanze – Wanze – 151.5 km met de beklimming van de muur van Hoei) bepalend zullen zijn.

Houd vooral Simon Spilak van Katusha-Alpecin in de gaten, de Sloveen won al twee keer de Ronde van Zwitserland. Maar ook Magnus Cort Nielsen van Astana is een van de favorieten en kan rekenen op ervaren ploegmaats Laurens De Vreese en Oscar Gatto. Bij Cofidis is het uitkijken naar de prestatie van landgenoot Dimitri Claeys. Hij schreef onlangs de Vierdaagse van Duinkerke op zijn naam en rijdt erg sterk.

Frank Hoste is koersdirecteur

Rob Discart leidde al jaren de Ronde van België in goede banen. Enige tijd geleden brak hij – door een val bij hem thuis – echter zijn heup. Oud-wielrenner Frank Host (62) zal hem dit jaar vervangen en is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Hij is al koersdirecteur van Gent-Wevelgem en regulator in de Omloop, de Ronde, de Scheldeprijs en de Amstel Gold Race.

Lochristinaar zal de voorbereidingen, de voorstelling van de renners en de start vanop de eerste rij volgen. Wielerliefhebbers zijn hier dan aan het juiste adres voor een uitgebreid verslag en mooie fotoreportage.

Scroll naar boven