Wie geeft wat aan vogelopvangcentra?

Het Vogelopvangcentrum (VOC) in Merelbeke moest even de deuren sluiten na beslissing van het Agentschap Natuur en Bos. Nu werkt men met een tijdelijke vergunning maar een oplossing voor het huisvestingsprobleem is er niet. Uit welke hoeken wordt het VOC ondersteund en doet ook Lochristi mee?

Sinds 1984 is er in Merelbeke een opvangcentrum actief waar jaarlijks ongeveer 6000 vogels en wilde dieren worden verzorgd met de bedoeling deze na herstel terug in de natuur te plaatsen. Alle oproepen rond de wilde fauna in nood in een straal van 30 km rond Merelbeke worden door hen behandeld en opgelost op voorwaarde dat het om de wilde fauna gaat. Een update omtrent hun situatie zal eerstdaags volgen wanneer ze de feedback van het ANB ontvangen omtrent de nieuwe vergunningsaanvraag.

Merelbeke is van plan een stuk grond aan te kopen (190.000 euro) voor hervestiging van het VOC. Dan moet er natuurlijk nog gebouwd worden. Tot nu toe kon men de werking verzekeren door oa. giften en een grote erfenis van een gulle dierenliefhebber.

Lochristi geeft elk jaar 75 euro. We vroegen of er meer kan gedaan worden?

Schepen Tom De Grauwe

“Het college nam daarnet kennis van de vraag tot evaluatie van de investeringssubsidies voor de opvang van wilde dieren. De noodzaak tot bijkomende steun werd ons in het verleden al gemeld. We hebben vroeger ook al bij het VOC van Merelbeke gepolst naar een concreet voorstel qua bijkomende financiële ondersteuning vanuit de gemeente, maar tot op heden kwam daar nog geen antwoord op.

Er werd door het college beslist om dergelijke uitgaven grondig door te lichten in het kader van de fusie en na te gaan welke budgetten dienen te worden aangepast. Mogelijks hebben we tegen dan al een concreet voorstel van het VOC ontvangen.”

Kabinet gedeputeerde Leentje Grillaert

Wat kan de rol zijn van de provincie?

“Onze bevoegdheid rond dierenwelzijn beperkt zich tot een subsidie voor dierenasielen en die valt onder de dienst Landbouw & Platteland. Het VOC Merelbeke ontving in 2022 de maximale steun van 3.000 euro van de Provincie Oost-Vlaanderen. De hoofdbevoegdheid zit bij Vlaanderen, waar momenteel overleg wordt gepleegd tussen Agentschap Natuur & Bos en alle VOC’s. De Provincie is daar niet bij betrokken.”

Wat met de Vlaamse Gemeenschap?

Kabinet Minister Weyts

“VOC’s, oftewel opvangcentra voor vogels en wilde dieren, worden momenteel door ons ondersteund indien ze tegelijkertijd ook erkend zijn als dierenasiel. Volgens onze informatie zijn zo goed als alle door het Agentschap voor Natuur en Bos erkende VOC’s ook erkend als dierenasiel.”

Een overzicht van de erkende asielen, waaronder de VOC’s per provincie in Vlaanderen vind je op de website van de afdeling dierenwelzijn: https://www.vlaanderen.be/erkende-dierenasielen

Hieruit blijkt dat in Lochristi Catido erkend is (Koning Albertlaan 38j) –  https://www.catido.be/ – Zij krijgen volgens de lijst werkingssubsidies in Lochristi geen ondersteuning.

Scroll naar boven