Wiegwijs Lochristi vierde zilveren jubileum

Wiegwijs Lochristi bestaat 25 jaar en dat werd deze namiddag gevierd. Je kan in de 215 Vlaamse consultatiebureaus van deze organisatie terecht voor de opvolging van de ontwikkeling, groei en gezondheid van je kindje.

Viering 25 jaar Wiegwijs Lochristi

Zo’n 55 genodigden kwamen deze namiddag opdagen voor de viering van 25 jaar Wiegwijs Lochristi. Onder hen ook de schepenen Frederic Droesbeke en Marie-Claire Van Nieuwenhuyse en de educatieve medewerkers Anne Debaveye en Alexander Van Damme van Wiegwijs. Na de toespraken konden de genodigden genieten van een verfrissend drankje en allerlei lekkers van de foodtruck.

Wiegwijs Lochristi 25 jaar - © Bennie Vanderpiete

Het consultatiebureau Lochristi werd in 1996 opgestart. Gwen De Schaepmeester zag op 5 januari 1995 het levenslicht en was het eerste kindje dat – op 30 januari van dat jaar – ingeschreven werd bij Wiegwijs Lochristi. Gwen studeerde voor diëtiste en woonde tot voor kort nog bij haar ouders in Lobos. Recent verhuisde ze naar Gent. Gwen kon, doordat ze in het buitenland vertoeft, niet aanwezig zijn. Maar haar ouders, Peter en Jo de Schaepmeester, waren er wel en hadden zelfs een fotoalbum bij van hun dochter.

Wiegwijs Lochristi 25 jaar - © Bennie Vanderpiete

Wiegwijs

Wiegwijs werd destijds opgestart vanuit een christelijke overtuiging en ontstond uit een samenwerking van de mutualiteit CM en een aantal katholieke vrouwenverenigingen (Femma, Ferm, Markant, …). Daar vond men ook de nodige vrijwilligers voor het consultatiebureau. Vandaag is er een nauwe samenwerking met Kind en Gezin. Zij stellen de artsen en de regioverpleegkundigen ter beschikking van het consultatiebureau, Wiegwijs vzw schakelt de vrijwilligers in.

Wiegwijs Lochristi 25 jaar - © Bennie Vanderpiete

Zo’n 18.000 kindjes

Wiegwijs Lochristi kreeg in zijn eerste jaar 480 kindjes over de vloer. Een aantal dat nadien gestaag groeide. 2019 werd een topjaar met 818 baby’s. Sindsdien is er een lichte daling met vorig jaar 780 jonge kindjes die opgevolgd werden. Op 25 jaar tijd volgde Wiegwijs Lochristi zo’n 18.000 kindjes op. Een indrukwekkend cijfer!

De vrijwilligers

Het consultatiebureau Lochristi telt momenteel 2 vaste artsen, 2 regioverpleegkundigen en 21 vrijwilligers. De voorbije jaren haakten een 10-tal vrijwilligers af, mede door de coronacrisis, maar er kwamen ook 4 nieuwe vrijwilligers bij. De jongste vrijwilligster telt nu 29 lentes, de oudste wordt volgende maand 80 jaar oud. In het totaal werkten de voorbije 25 jaren 39 vrijwilligers voor Wiegwijs Lochristi. 5 onder hen waren er van het eerste uur bij en zijn nog steeds actief: Olga De Smedt, Rita Baert, Marie-Rose Fonteyn, Claire Rogiers en Carine Strobbe.

Wiegwijs Lochristi 25 jaar - © Bennie Vanderpiete

Katelijne Verhelst, de contactpersoon voor Wiegwijs Lochristi, vervoegde de ploeg in 1998. “Ik weet nog dat het eerste kindje dat ik woog Trifonius heette” aldus Katelijne die in maart van dit jaar de cover van het Info magazine Lochristi sierde. De 21 actieve vrijwilligers konden niet allemaal aanwezig zijn op de viering van 25 jaar Wiegwijs. “Maar we gaan bij het begin van een nieuw jaar altijd samen gaan eten. En dat leverde in 2022 een groepsfoto op met 19 medewerkers” vervolgt Katelijne.  Kunstenaar William Van der Haegen, die ook in de Boekweitlaan woont, plaatste op het gazon voor Wiegwijs 21 keramieken bloemen. Eén voor elke vrijwilliger.

Wiegwijs Lochristi 25 jaar - © Bennie Vanderpiete
 

Huisvesting is een probleem

Wiegwijs vzw staat in voor de vrijwilligerswerking, de logistiek en de huisvesting van de lokale consultatiebureaus. “Van 1996 tot in 2020 zaten we op de bovenste verdieping in het WZC Sint-Pieter” vertelt Katelijne. “Maar daar konden/mochten we niet blijven en sindsdien huurt Wiegwijs deze woning in de Boekwijtlaan 29 van de Sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard. Maar het gaat hier om een oude woning die dus ook slecht geïsoleerd is.  Het moet hier tijdens de consultaties voldoende warm zijn en het verbruik is dus evenredig hoog. Bovendien loopt het huurcontract in november 2023 definitief af. Een nieuwe locatie, die betaalbaar en geschikt is, werd nog niet gevonden. En dat baart me zorgen” besluit Katelijne.

Fotoreeks

Uiteraard zorgde Lochristinaar terug voor een mooie fotoreeks. En die opent u door op onderstaande foto te klikken. Verel kijkplezier. 
 

 

Scroll naar boven