Wim Distelmans over euthanasie

Hij is pleitbezorger van het recht op een waardig levenseinde en gaf vorige week een voordracht in Uyttenhove. De belangstelling was immens. Het was de eerste maal in 25 jaar winteravonden dat men moest uitwijken. Er werden nog tientallen stoelen bijgeplaatst. Dertig jaar geleden al pleitte hij voor euthanasie en 20 jaar na de wetgeving, is er nog steeds heel veel controverse.

Wim Distelmans is professor palliatieve geneeskunde aan de VUB (Vrije Universiteit Brussel), arts en oncoloog. Sinds de euthanasiewet op 28 mei 2002 in ons land in werking trad, is hij voorzitter van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie en richtte in 2003 het Levens Einde Informatie Forum (LEIF) op.

Zijn voordracht houdt geen enkel waardeoordeel in, benadrukte hij. Maak palliatieve zorg en het levenseinde bespreekbaar is zijn doel. De medische technologie (pas 50 jaar oud) creëert leed en doet aan stervensverlenging is zijn uitgangspunt met therapeutische hardnekkigheid en zinloos behandelen in de laatste dagen en weken.

We zijn de eerste generatie met invloed op het leven zowel bij het begin (in vitrofertilisatie vb.) en bij het levenseinde, inclusief euthanasie. Wim Distelmans schreef er ook al verschillende boeken over.

Ook wij besteedden er 2 jaar geleden aandacht aan met https://www.lochristinaar.com/nieuws/wim-distelmans-een-waardig-levenseinde

In België sterven elk jaar gemiddeld zo’n 110.000 mensen en 75% kiest voor crematie. Bij de helft van de stervensgevallen is er voor de betrokkene geen keuze. Hartfalen, bloedingen, ongevallen, geweld …  maken een plots einde aan het leven. Zo’n 50.000 mensen hebben wel een keuze tussen stoppen met behandeling, niet opstarten van therapie, aanpassen van pijnstilling (palliatieve sedatie), levensbeëindiging zonder verzoek, hulp bij zelfdoding en euthanasie. 4.6% kiest voor euthanasie.

Bij palliatieve sedatie laten we het grotendeels aan de arts over, bij eunthansie is het de patiënt die kiest.

In België hebben we ook een wet op de palliatieve zorg. Met LEIF en het Leifplan vindt men alle informatie over wat je concreet kan doen en vooraf plannen. Ook correcte voorafgaande wilsbeschikkingen zijn opgenomen.

De folder is gratis af te halen bij de apotheker. Zie ook https://leif.be/home/

Frank Vandenbroucke schreef als Minister het voorwoord en sloot af met:

“Het begin van het elven wordt uitgebreid gevierd. Dankzij jullie ondersteuning kunnen veel mensen ook op een waardige manier afscheid nemen van het leven.’

Nu de kerkhoven met chrysanten en andere bloemen worden ingekleurd, is het misschien ook het moment om even stil te staan bij wat voor elk van ons komt en  onvermijdelijk is?

Scroll naar boven